Slovenija
20 ogledov

Janša morebitne interpelacije označil za neresne

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Pozitivna Slovenija, ki jo vodi Zoran Janković, pravi, da se je nabralo ogromno razlogov proti "kar nekaj ministrom". O začetku interpelacije že razmišljajo, a še ne povedo, proti komu jo bodo najprej uperili. Neuradno naj bi šlo za Šušteršiča, Gorenaka in Gantarja. Zakaj proti slednjemu, ni niti malo jasno niti Gorenaku.

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za oddajo Aktualno na mariborski regionalni televiziji RTS zvečer dejal, da napovedanih predlogov interpelacij zoper nekatere ministre v vladi zagotovo niso pričakovali. Če misli opozicija po nekaj mesecih predlagati interpelacijo proti ministru, je to po njegovih besedah, milo rečeno, neresno. Opozoril je, da niti Pozitivna Slovenija niti Socialni demokrati še niso odgovorili na ponudbo vlade za partnerstvo za izhod iz krize. "Se pravi, namesto da bi sprejeli ali pa vsaj vljudno, kot se spodobi, zavrnili ponujeno roko, zdaj po nekaj mesecih mandata prihajajo grožnje," je dejal Janša

"V zadnjem času se je nabralo ogromno razlogov za interpelacijo proti kar nekaj ministrom," je v izjavi za javnost popoldan dejal vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer. "V Pozitivni Sloveniji razmišljamo o samem začetku interpelacije in ko bo nastopil aktualen čas za to, vas bomo tudi obvestili, kdaj in koga," je bilo vse, kar je bil pripravljen povedati v odziv na poročanje spletnega portala Požareport in Dela, da v stranki že pripravljajo interpelacijo proti ministru za finance Janezu Šušteršiču.

V parlamentarno proceduro naj bi interpelacijo vložili takoj po poslanskih počitnicah septembra. Möderndorfer je bil sicer v izjavi za medije še zelo skrivnosten, proti komu bo spisana, na vprašanje, ali je med možnimi "kandidati" Šušteršič in zakaj, je dejal: "Tudi on je eden od teh ministrov. Ko bo za to nastopil čas, boste interpelacijo dobili tako, kot se spodobi." Neuradno naj bi sicer imeli "na muhi" tri ministre.

Möderndorfer je spomnil še na sejo komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, ki je na temo NLB potekala prejšnjo sredo. "Tisti, ki bi moral kaj razložiti temu odboru, ni razložil," je dejal. V SD in Pozitivni Sloveniji so vladi prejšnji teden zato očitali skrivanje odločitve pred sredino skupščino NLB. Kot je znano, se dokapitalizacija NLB po skupščini prejšnji teden ni izšla po napovedih, saj je druga največja lastnica NLB, belgijska banka KBC, v petek pozno popoldne odstopila od skupno 381-milijonske dokapitalizacije. Tako bo tudi preostanek vložka v višini 61 milijonov evrov morala vplačati država prek paradržavnih skladov Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe.

SD ne bi ministra, temveč kar vso vlado

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Janko Veberje danes dejal, da se bodo morda na skorajšnji seji stranke pogovarjali o konstruktivni nezaupnici kar proti celotni vladi, saj da ta nima rešitev za boj proti krizi. Dodal je še, da se sam zavzema za predčasne volitve, saj da bi bilo to bolje kot iskanje novega mandatarja. Nedavna lekcija z iskanjem mandatarja je bila po njegovem dovolj, hkrati pa izrazil začudenje nad naivnostjo snovalcev dokapitalizacije NLB.

SLS: rušenje rešitelja podedovane katastrofe

Vodja poslanske skupine koalicijske SLS Mihael Prevc se je v odzivu na namige PS, da se bodo "lotili" Šušteršiča, dejal, da je od opozicije neodgovorno napovedovati interpelacijo ministra, "ki se trudi reševati podedovano katastrofalno stanje v NLB." Hkrati je Prevc napovedal zahtevo po ugotavljanju kazenske odgovornosti za tiste, ki so pripeljali banko v takšno stanje.

V NSi pa glede napovedanih intepelacij pravijo, da te ne bodo pripomogle k ničemur, če bi prišlo do predčasnih volitev, pa bi bila to po njihovem mnenju katastrofa. Hkrati pa dodajajo, naj opozicija predlaga konkretne rešitve in naj ne nagaja z interpelacijami in nezaupnicami.

Komentarjev 12
  • Senior 17:27 06.julij 2012.

    Klemaen Zec, pozabil si povedati, da hodi tudi k psihologu in ne samo v Brusel. Ja, klikerji so zaštekal.

  • slovenecavt 06:54 04.julij 2012.

    Za vzorec imamo lahko Polsko ,Češko in Slovaško. Prepovedali so vse leve stranke zato jim gre na bolje. Pri nas še vedno vladajo z Srbskojugoslovanskimi okupatorji. Tudi pri nas bi jih bilo nujno ukiniti, šele potem bi Slovenija lahko napredovala.

  • Oxxo 20:52 03.julij 2012.

    @vidralasZaradi takšnik kot ste vi, ki vidite samo Fürherja&CO..; . enega in edinega rešitelja Slovenije.... res se je izkazal do danes! Razen da daje (slab) zgled državljanom, ker ne hodi na sodišče na obravnave (ja sej res = politični ...prikaži več konstrukt), razen da ima program, ki res "odlično deluje", razen da se spreneveda (v opoziciji je kritiziral dokapitalizacijo NLB, zdaj počne sam enako), da ne naštevam...Aja sej res, vse kar sem napisal je tudi politični konstrukt....