Slovenija
11736 ogledov

"Janša najboljši kandidat za premierja, vse drugo so špekulacije"

Borut Pahor in Janez Janša Saša Despot
SNS zavrnila tako SAB kot SDS. Na pogovore k Janši ne bo tudi Bratuškove, LMŠ in Levice.

V predsedniški palači so se začela posvetovanja predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin. Do četrtka bo opravil pogovore z vsemi poslanskimi skupinami in si na osnovi tega izoblikoval stališče.  Pahor se je najprej pogovoril z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem.

SDS je na pogovore povabila vse stranke in po besedah Krivca nikomur ne zapira vrat. Ti bodo potekali v petek, nato bo tudi s strani SDS bolj jasno, kako naprej.

V petek se bodo pogovarjali s strankami

"Gre za izmenjavo ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati s koraki vnaprej," je pojasnil. V petek tako pričakujejo, da se bodo stranke glede tega vprašanja izjasnile. Kot je dodal Krivec, sta še vedno odprti obe možnosti - sestava vlade ali pa predčasne volitve.

Vabila so bila po njegovih besedah v ponedeljek razposlana na uradne naslove, zato doslej še niso prejeli odgovorov strank, ali se bodo pogovorov udeležile. Jih pa pričakujejo v kratkem. Že v ponedeljek so sicer vabilo na pogovore zavrnili v LMŠ in Levici.

Danijel Krivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na vprašanje, ali za SDS ostaja edina možnost, da je predsednik stranke Janez Janša tudi predsednik vlade, pa je Krivec odgovoril: "Janez Janša je naš predsednik, ali bo tudi predsednik vlade, je odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na razgovore. Za nas je najboljši kandidat, vse drugo pa so špekulacije," je pojasnil.

Pogovori so stekli, a se tudi pripravljajo na volitve

Po odstopu Marjana Šarca so že stekli pogovori o morebitnem oblikovanju nove vlade, ni pa še jasno, ali bo komu tudi uspelo sestaviti vlado. V LMŠ, SD in Levici so se zavzeli za predčasne volitve, priprave nanje pa so začeli tudi v NSi, SDS in DeSUS, kjer pa pogovorov o morebitni novi koaliciji ne zavračajo. Tudi v SMC in SNS so pripravljeni na pogovore o novi koaliciji.

V SAB vztrajajo pri projektni vladi

Stranka SAB pa je v ponedeljek vsem parlamentarnim strankam z izjemo SDS poslala vabilo k razmisleku o oblikovanju nove, projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Po besedah Alenke Bratušek, vztrajajo pri pozivu k premisleku o oblikovanju vlade, saj je ta vlada izgubila mandat zaradi odstopa premierja in ne zato, ker bi se stranke skregale. 

volitve v evropski parlament 2019, Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V SAB menijo, da zgolj izbira med predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu. 

Bratuškova Janši dala košarico

Četudi SDS niso povabili k omenjenemu razmisleku, pa je SDS povabila vse parlamentarne stranke, tudi SAB, na pogovore o koaliciji, ki bi jo vodil Janša. V SAB se bodo opravičili, saj bosta ravno na predviden termin srečanja zasedala izvršni odbor in svet stranke, je v izjavi povedala Bratuškova.

Organa stranke bosta tudi odločila, kako bo SAB delovala naprej, bo pa Bratuškova v petek predlagala začetek priprav na morebitne predčasne volitve. Prepričana je, da so na volitve pripravljeni in da bo njihov rezultat boljši kot leta 2018. Po njenih ocenah bodo na naslednjih volitvah dobili med sedem in osem poslanskih mandatov.

DeSUS na vse pogovore, a se pripravlja na volitve

DeSUS, Aleksandra Pivec, Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec in poraženec Karl Erjavec. Anže Petkovšek
Stranka DeSUS se bo udeležila pogovorov tako pri SDS kot SAB. Po besedah predsednice Aleksandre Pivec pa je preveč odprtih vprašanj, vsebinskih kot ideoloških, da bi že danes lahko govorili o tem, katera od obeh možnosti je zanje bolj realna. Še vedno pa je stališče stranke, da so v tem trenutku najbolj naklonjeni volitvam, je dodala.

V SD za predčasne volitve

V SD so napovedali, da se pogovorov pri predsedniku SDS Janezu Janši ne bodo udeležili, saj desnosredinske vlade Sloveniji po oceni Dejana Židana niso prinesle napredka. Politične stranke je spet pozval, naj "naredijo to, kar od nas volivci zahtevajo: torej da se ponovno preizkusimo na predčasnih volitvah"

Ob tem je spomnil, da so že imeli koalicijo, ki je skupaj z Levico štela 52 poslank in poslancev. V nekem trenutku pa so ugotovili, da ni v koaliciji ne Levice ne LMŠ, tako da teh glasov ni več. "Če se tukaj stvari spremenijo, imamo ponovno koalicijo," je pojasnil.  

V SD se bodo udeležili pogovorov pri predsednici SAB Alenki Bratušek, če bodo vabljeni. "Vendar ni težava v SD. Potrebujemo zelo jasno stališče tako Levice kot tudi LMŠ," je pojasnil. 

Za LMŠ edina možnost predčasne volitve

Za predčasne volitve so tudi v LMŠ, kjer ne vidijo potrebe po drugem krogu pogovorov in kjer se ne bodo odzvali povabilom na pogovore za morebitno nobo vlado. "Moje vprašanje je, ali se je politika SDS v letu in pol kakor koli spremenila glede na čas, ko smo se oz. nismo pogajali z njimi za vstop v vlado. Odgovor je ne, zato smo zavrnili pogovore o oblikovanju nove koalicije z njimi," je pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

Prihodnosti ne vidijo niti v projektni vladi, kar predlagajo v SAB. Težavo vidijo že v tem, da bi bilo v projektni vladi osem partnerjev. Največjo težavo Golubović vidi v tem, da bi v tem primeru do novih volitev prišlo šele januarja ali februarja leta 2021, kar je tik pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Napoveduje pa, da so se v LMŠ tudi pred volitvami pripravljeni pogovarjati s politično sredino ali levo stranjo o povolilnih koalicijah, o skupnih projektih, ki jih mora nova vlada sprejeti.

SNS zavrnila Janšo in Bratuškovo

V SNS se ne nameravajo udeležiti pogovorov ne pri SDS ne pri SAB, je danes sporočil predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Zapisal je, da ne nameravajo "na koruzi klečati pred vrati kogarkoli".

Sporočil je tudi, da se SNS drži svojih načel, da je vedno bila konstruktivna opozicija in je podpirala ideje, ki so bile v korist naši državi in državljanom, obenem pa je zavračala in se borila proti vsem poskusom škodovanja lastni državi.

Zmago Jelinčič | Avtor: Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Saša Despot

V Levici so že zavrnili pogovore z Janšo, ali se bodo odzvali povabilu Bratuškove, pa se še niso izjasnili. 

V SMC so potrdili, da se bodo odzvali povabilu SDS na pogovore o novi koaliciji. Predsednik NSi Matej Tonin je napovedal, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • rocono 08:19 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • brekimil 04:49 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • nimbcirria 02:03 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks