Slovenija
9374 ogledov

Janša: Namesto da bi pomagali, so nam naprtili še nekaj stotov skal

Janez Janša Anže Petkovšek
"Namesto politike sodelovanja in vključevanja sta bili skoraj dve tretjini časa po osamosvojitvi zaznamovani z izključevanjem," je v svojem govoru pred dnevom samostojnosti in enotnosti izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

"Večina tega, kar danes v Sloveniji večino ljudi različnih prepričanj moti, je posledica izključevanja drugače mislečih. Izključuje se jih iz ideoloških razlogov, če pa se branijo, se njim jim očitajo, da odpirajo ideološke teme," je poudaril Janša in dodal, da se polovici naroda se zanika temeljna demokratična pravica misliti in govoriti različno.

"V času, ko se spopadamo z zahrbtno boleznijo covid-19, je vsakemu od nas jasno, kaj za naše telo pomenijo poškodovana pljuča. A virus izključevanja povzroča enake posledice na telesu naroda in države. Kako bomo zdravi hitri in uspešni, če ne moremo dihati z obema kriloma pljuč," je še povedal.

Po njegovem je politika izključevanja tudi posledica poudarjanja tega, kar nas ločuje, namesto poudarjanja tega, kar nas združuje: "Ni večjega simbola skupnega, kot sta plebiscit in osamosvojitev. V vsej naši viharni zgodovini ni časa, ki bi bil bolj svet, kot je čas osamosvojitve. Ni trenutka, ko bi bili bližje spravi. Ni ure, v kateri bi bili bolj povezani kot v skupni plebiscitni odločitvi. Ta odločitev je bila sestavljena iz intimne in poštene odliočtive vsakega posameznika."

"Mineva leto, poimenovano grozno leto. Namesto da bi v času preizkušenj iz zaklada enotnosti bogato jemali, so nekateri nam v tem času navalili še nekaj stotov skal. Zato v spopadu z epidemijo plačujemo višjo ceno, kot bi bilo potrebno."

Daleč največji korak letos po meri plebiscitne enotnosti in sodelovanja različno mislečih je po Janševem mnenju oblikovanje koalicije parlamentarnih strank, s katero smo preprečili tragične posledice epidemije v času političnega razsula: "Stranke so dokazale, da so ne glede na preteklost sposobne sodelovati v dobro sedanjosti in prihodnosti. Še posebej predsednik SMC in predsednica Desusa ter poslanci obeh strank so pokazali pogum."

"Danes ponekod iz svojih vrst izključujejo posameznike, ki zagovarjajo sodelovanje različno mislečih. A to ne bo spremenilo temeljnega dejstva, da politika sodelovanja rojeva dobre rešitve za večino in obratno," je še dodal in poudaril, da smo pred najzahtevnejšim delom epidemije. Januar in februar bosta najzahtevnejša meseca spopada z njo: V vsakem primeru bomo zdržali. Prvič od začetka epidemije vemo, da bomo zmagali.

"Prve odmerke cepiva bomo dobili skoraj natanko 30 let po razglasitvi plebiscitne odločitve. Še nekaj naslednjih mesecev lahko največ za ustavitev epidemije in tragičnih posledic naredimo tako, da omejimo stike. Bodimo solidarni. Vse kar smo v času omejitev zamudili, lahko nadoknadimo, le izgubljenih življenj ne moremo," je sklenil Janša.

Komentarjev 21
  • leonardo 11:35 24.december 2020.

    Janez, Janez, saj narod v večini ni nor. Nehaj nakladati. Jaz te že dolgo ne gledam niti ne poslušam. Glava me boli zaradi vse kaj drugih reči, ni treba, da me boli še zaradi tebe.

  • Žurnalček 09:49 24.december 2020.

    Tale je pa dokončno res za v Polje ! Diagnoza ŠIZOFRENIJA z MANIJO PREGANJANJA !

  • Naklonsky 08:12 24.december 2020.

    Smrt komunizmu! Živela svoboda!