Slovenija
129452 ogledov

Janša namignil, koliko časa bo trajala kriza

Janez Janša
Poslance državnega zbora je najprej nagovoril Janez Janša in nakazal, da bo krize konec šele, ko bo na voljo cepivo proti covid-19 za množično uporabo. To pa je lahko šele čez mesece.

V državnem zboru poteka seja, na kateri naj bi poslanci danes potrdili zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. 

„Pred sabo imate zakon, bolje rečeno, zakonski paket, kakršnega doslej v tej dvorani še nikoli ni bilo. Gledano sorazmerno česa podobnega nikoli doslej, do te epidemije, razen mogoče izjemoma v času vojnega stanja, ni obravnaval parlament nobene druge države na svetu,“ je nagovor poslancem začel predsednik vlade Janez Janša.

Več mrtvih kot v osamosvojitveni vojni

„Smo v neki situaciji, ki bi jo lahko najlažje opisali s stavkom, da je nevidno roko trga začela zamenjevati vidna roka države. Živimo v drugačnem svetu. Imate na deset tisoče mrtvih po svetu, zelo veliko v naši soseščini. Tudi pri nas imamo že na današnji dan več mrtvih od virusa, kot smo jih imeli v enotah teritorialne obrambe in slovenske policije med osamosvojitveno vojno,“ je povzel razmere. 

Priznal je, da zakon ni brez napak. „Ta zakon je prvo poglavje nadaljevanke. Vlada pripravlja drugi paket, s katerim bomo predvsem skušali reševati vprašanje likvidnosti v slovenskem gospodarstvu. Del tega paketa pa bodo tudi popravki tega zakona, ki je danes pred vami.“  Zato je opozicijske poslance pozval, naj vse amandmaje, ki jih še nameravajo vložiti danes, vložijo do konca meseca, ko bo na mizi drugi del koronazakona. Zdaj pa naj podprejo ta zakon, saj nanj čaka sto tisoč ljudi. 

Novela zakona o referendumu

Povedal je tudi, da je vlada „včeraj poslala v Državni zbor spremembo novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki ureja bolj podrobneje to, kar piše v ustavi v zvezi z možnostjo referenduma v takšnih primerih. Zakon je urgenten, zahteva dvotretjinsko večino prisotnih in apeliram na odgovornost vseh, ki boste odločali o tem, ali daste glas na to, da bodo procedure, ki v tem trenutku nujno potrebujemo in ki morajo iti preko Državnega zbora, sploh možne.“ Tako naj bi preprečili, da bi na sprejet interventni zakon lahko kdor koli sprožil postopek za izvedbo referenduma.

Kriza dokler ne bo cepiva za množično uporabo

Janez Janša je napovedal tudi tretje nadaljevanje korona paketa in spregovoril o koncu krize. „Ta zakon bo na žalost nadaljevanka in pripravili bomo tudi paket številka 3, v katerem boste morali kot zakonodajalci določiti izhodno strategijo za čas po tem, ko bo, upam, lahko vlada sprejela sklep, da je epidemije dne tega in tega konec. Kdaj bo ta čas, ne vem, ni nikogar na svetu, ki bi to v tem trenutku vedel. Vedite pa, da bo točka preloma tisti dan, ko bo katerakoli nacionalna institucija za certifikacijo cepiva v eni od razvitih držav patentirala cepivo, in ko bodo proizvajalci tega cepiva naredili dovolj za množično uporabo. Tisti dan bo luč na koncu tunela popolna, borze bodo šle gor, situacija se bo začela obračati v normalno. Do takrat pa tudi, če zajezimo ta val, ni nobene garancije, da se jeseni ne ponovi, zaradi tega je treba ob teh ukrepih, ki se sprejemajo, vedeti tudi to, da ne vemo, koliko časa bo treba nekatere imeti v veljavi.“ 

Komentarjev 51
  • jasmin45 15:02 03.april 2020.

    Kakšne traparije, več mrtvih kot med osamosvojitveno vojno??? Vsak mesec umre 2000 ljudi v Sloveniji, zaradi takšne ali drugačne bolezni...zdej jih pa zaradi korone umre 15 pa cela panika...

  • Avatar Mary25
    Mary25 11:14 03.april 2020.

    www.GetMeets.com - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • igorgeus 10:32 03.april 2020.

    gospodarstvo se je spet dobro zdilalo. kljub podeljenim subvencijam bodo lahko odpuscali. bravo, lepo spet talate davkoplacevalski denar