Slovenija
46 ogledov

Janša napovedal nove volitve in zaplesal

Volilni štab SDS po razglasitvi rezultatov.
1/73
Maja Kalan
Janez Janša je dobro uro po objavi prvih neuradnih rezultatov, ki so napovedali poraz njegovi SDS, že napovedal veliko verjetnost predčasnih volitev. V SLS in NSi bolj vedri, Jelinčič pa opozarja, da bo volivcem še žal.

SDS: Odločila volilna udeležba

Po dolgem aplavzu privržencev je pred kamere stopil tudi prvak SDS Janez Janša, ki so mu ankete javnega mnenja vse do zadnjega napovedovale gotovo mandatarstvo.

"Rezultat ni tisto, kar smo si želeli, ni tisto zaradi česar je Slovenija šla na volitve. Ne toliko zaradi vrstnega reda kot pa zaradi razdrobljenosti glasov. Glasovi ne obetajo trdne koalicije. Mislimo, da bo šla Slovenija vnovič na volitve še pred koncem mandata," je dejal Janša, ki je čestital tako zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću kot strankam, ki bodo na novo v parlamentu.

"SDS bo pomagala reševati težave države ne glede na to, kje bomo. Nismo dajali praznih obljub, vemo da ne bo mogoče v kratkem dvigovati standarda, kot so obljubljali nekateri. Pomagali bomo Slovenijo postaviti na noge, če ne bo izključevanj in se ne bodo ponavljale napake zadnjih treh let," je dejal prvak očitno tudi v novi sestavi parlamenta največje opozicijske stranke.

Janša še dodaja, da je bo o njegovi morebitni menjavi stranka odločala na spomladanskem kongresu. Na vprašanje novinarke o morebitnem sestopu so se sicer iz članstva zaslišali glasni vzkliki negodovanja, nekdo je zaklical 'Provokacija!'

Po izjavi so v stranki SDS vendarle prekinili klavrno vzdušje in ob zvokih pesmi, kot so Slovenija, od kod lepote tvoje, Dan ljubezni, Mi imamo se fajn, V dolini tihih in drugih zaplesali v krogu. Tudi Janez Janša s soprogo Urško.

SLS: Rastemo

Nekatere javnomnenjske ankete so kazale več. Za te anbkete bi lahko rekli, da bi mnoge agencije morale zapreti štacuno, ker so popolnoma zgrešile rezultat. Dovolili smo, da se opravljajo tudi v zadnjem tednu, apmpak očitno gre res za voliv na javno mnenje, ne pa za merjenje javnega mnenja, je predsednik SLS Radovan Žerjav dejal za Žurnal24. "SLS v vsakem primeru raste," je dejal kmalu po objavi rezultatov vzporednih volitev. "SLS je dobila dober rezultat, pogajali se bomo za vstop v vlado, sicer pa bomo v opoziciji. V vsakem primeru bomo konstruktivni tako pri besedah kot dejanju." V štabu stranke so se rezultata veselili z nasmeški na obrazu.

Žerjav je sicer komentiral tudi zaplet v Tržiču. ko naj bi nekdo odtujil okoli sto glasovnic. Ogorčeni smo in zaskrbljeni. Upamo, da se je to zgodilo le v Tržiču. Nekdo bo moral odgovoarjati za to. Glede sodelovanja z zmagovitim Zoranom Jankovićem pa je vidni član stranke France Pukšič dejal: "O morebitnih koalicijah bodo odločali organi stranke. Moja opažanja so, da zbrani v taboru SLS niso naklonjeni koaliciji z Jankovićem."

Nekdanji predsednik SLS Janez Podobnik pa je dodal: "SLS in Radovanu Žerjavu je uspelo prepričati s preprosto, inovativno in vztrajno držo ter s kombinacijo novega obraza in dolgoletne dediščine. Glede koalicije z Jankovićem je preuranjeno govoriti."

NSi: Vračamo se!

"Zelo se veselimo, da so se vrata parlament znova odprla za krščansko demokracijo, želimo dostojno zastopati kršačnsko demokracijo v parlamentu," je predsednica NSi Ljudmila Novak dejala za TV Slovenij med bučnim aplavzom privržencev v štabu stranke. "Težko stopimo v koalicijo s strankami, ki ne delijo naših vrednot," pa je za STA Novakova dejala o morebitnem sodelovanju v levi koaliciji.

"To je šele nov začetek krščanske demokracije na Slovenskem, dokazali smo, da lahko preživimo, uporabili smo svoj potencial, ki pa ga je še veliko več," pa je dejal Lojze Peterle.

SNS: Ljudem bo še hudo

"Ljudje so se odločili, kot so se odločili, in nosili bodo posledice. Hudo jim bo." Tako je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič, katerega stranka se glede na vzporedne volitve poslavlja od parlamenta. "To pripisujem medijski kampanji, ki je bila vodena s strani Foruma 21 in Milana Kučana," je na krivca za neuspeh pokazal Jelinčič. Zanimivo je tudi pri Jelinčiču zelo veselo, pred kamerami so celo odpirali šampanjce.

Komentarjev 41
  • Žurnalček 02:50 07.december 2011.

    Nemci so Nedičevi vladi plačali za vsakega sprejetega Pregnanca, tako da Srbski državi po tej plati nismo nič dolžni. Smo pa lahko ogromno zahvalni ljudem , ki so Slovence sprejeli kot svoje in niso dobili od Nedića niti pare za ...prikaži več naše. Tudi moji so bili dol 3 mesece, ker je prišlo do pomote, ker so bili pol Nemci. Tudi Ustašija je sprejela denar ampak je Slovence Pregnance vozila direkt v Jasenovac in tu je razlika med navedenima narodoma !

  • Kika 15:24 06.december 2011.

    Nisem volila za Jankoviča, tako da mi ne razlagaj, da je moj idol goljuf... Drugo je pa to, da, dragi Stolp, Jankovič ŽE IMA DENAR in mu ga ni treba krasti - za razliko od JJ, ki čaka na oblast ...prikaži več samo zato, da pod preprogo pospravi, kar mu v prejšnjem mandatu ni uspelo! Jankovič je vzel kredite in nam spedenal Ljubljano, da imamo turiste kam pripeljat in jim pobrati denar, Janša je vzel državni denar, podkupnine iz tu in tam in jih natlačil sebi v žep - pa mi govori o svojem idolu!

  • hubertfast 11:56 06.december 2011.

    A bo Janša zdaj odstopil, ker je stranka že drugič zapored izgubila volitve po njegovi krivdi?