Slovenija
5668 ogledov

Janša napovedal prevetritev plačnega sistema

Janez Janša
Premier Janša je napovedal izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema.

Premier Janez Janša je na seji državnega zbora v odgovorih na poslanska vprašanja napovedal začetek pogajanj za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema. Medtem ko na ministrstvu za javno upravo k tej napovedi "nimajo kaj dodati", zdravstveni minister Tomaž Gantar pravi, da je to možno vsaj v zdravstvu.
            
Po premierjevih besedah se v kratkem začenjajo priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema in za vzpostavitev novih pogojev. "Če ta problem ne bo rešen, bo slovensko zdravstvo ne glede na to, koliko sredstev se bo kam namenilo teoretično, še za stopnjo nižje pri čakalnih vrstah," je posvaril.

Kaj to v praksi pomeni?

Na ministrstvu za javno upravo so na vprašanja STA, kaj natančno pomeni omenjena izločitev storitvenih delov javnega sektorja, odgovorili le, da k razpravi predsednika vlade nimajo kaj dodati.

Da je omenjena izločitev možna vsaj v zdravstvu, pa je za STA dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Po njegovih pojasnilih so dogovorjeni, da ministrstvo skupaj s sindikatom zdravnikov Fides ustanovi delovno skupino, ki bo poskušala priti do drugačnih kriterijev za nagrajevanje.

"Kar pa seveda ne pomeni, da bi v tem trenutku do višjega nagrajevanja dejansko tudi prišlo. Govorimo predvsem o vsebinskih rešitvah, ker kot je bilo rečeno, je tudi sindikat pripravljen, v kolikor bi do tega prišlo, počakati nekaj časa z zahtevami po drugačnih plačilih. Absolutno pa ne želim več čakati z odlaganjem teh problemov v neko nedorečeno prihodnost," je dejal Gantar.

Delovna skupina bo po njegovih pojasnilih iskala rešitve, kako dejansko narediti stimulativen sistem plačevanja, ki je po Gantarjevem mnenju nujno potreben.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • kapibara 10:38 23.september 2020.

    Res je, kake nam delajo: Vsaka vlada spremeni DDV na dividende, ki velja na novo.. in si venomer v 1. razredu plačila DDV, ki nikakor ne začne padati proti ničnosti plačila..

  • Andrejc1 20:49 22.september 2020.

    Prav bi, da bi rekordni primanjkljaj znižali tudi tako, da znižajo socialne prejemke, pokojnine in podobno na raven iz leta 2018, v letu 2019 so v obdobju debelih krav drastično delili bonbončke z dvigom nadomestil za brezposelne za 30 %, ...prikaži več vrsto rednih in izrednih usklajevanj pokojnin,...

  • Avatar praufo
    praufo 14:13 22.september 2020.

    načeloma ta prevetritev ne more biti problematična, vsak šef lahko vse pregleda, pa potem tudi kaj spremeni , zato je šef ... je pa problem kako v tej državi zmanjšat birokracijo in se losat na tisoče folka birokratov, večino predpisov ...prikaži več prihaja iz EU, oni so pa spet en ogromen aparat ... je pa res, da vsak zaposleni mora dobit neko plačo ... to bo delo zaradi dela