Slovenija
24 ogledov

Janša napovedal ugotavljanje odgovornosti

Janez Janša Reuters
Možnosti, da Janez Janša ne bi uspel s svojo ekipo ministrov, je zelo malo. Pred petkovim glasovanjem v Državnem zboru RS je spregovoril za Televizijo Slovenija.

"Rezerv ni več, ker smo jih zelo na hitro porabili," je prepričan novi premier, ki se je v pogovoru na Televiziji Slovenija veliko posvetil socialnemu dialogu. Ob tem ne deli prepričanja nekaterih, da bi bile plače v javnem sektorju previsoke, meni pa, da je v tem sektorju preveč zaposlenih. Napovedal je še, da bo status "zaposlenih v javnem sektorju enak statusu zaposlenih v gospodarstvu".

Istočasno, kot bi racionalizirali javni sektor, bi morali omogočiti gospodarstvu, da zaživi in da tam lahko najdejo zaposlitev tisti, ki bi jo zaradi zmanjševanja obsega zaposlenih v javni sferi izgubili.

"Lahko bi postopno racionalizirali javni sektor, nič od tega se ni zgodilo. Namesto da bi vsako leto privarčevali eno enoto, bomo morali sedaj privarčevati štiri," pravi Janez Janša, ki je še povedal, da je "menjati vlado najbolj enostavna stvar" in da to problema ne reši.

Dolgovi povzročajo glavobol

Racionalizacijo želi nova vlada doseči tudi z združevanjem državnih in paradržavnih institucij. Gre za tiste, ki imajo sorodna področja delovanja. Po Janševem prepričanju je namreč vseh ustanov preveč in v njih je zaposlenih preveč ljudi. Kot primer je navedel tudi dosedanje ministrstvo za kulturo, na katerem se je število zaposlenih v času od osamosvojitve do danes izjemno povečalo.

Z vsem tem sta povezani tudi večja potrošnja države in večja zadolženost. V zvezi s slednjo je Janša izpostavil tudi zadolženost podjetij v državni lasti, za primer pa navedel NLB, ob čemer je izjavil, da mu te stvari povzročajo glavobol.

V bran odločitvam o tožilstvu pod notranjim ministrstvom

"Tisti, ki branijo obstoječe stanje, ne povedo, kje je rešitev za zadeve, ki stojijo leta in leta," je ob očitkih ob spremembah na področju pravosodja in tožilstva odvrnil Janša.

Ob tem ga ne skrbi pogled nekaterih kritikov, ki so novega predsednika vlade že v preteklosti videli kot sporno osebnost, ki naj bi predstavljala nevarnost za Evropo.

Odnos Janša – Türk ostaja hladen?

Janša je povedal, da mu predsednik države Danilo Türk sicer ni poslal čestitke ob izvolitvi za predsednika vlade, da pa je slišal njegovo izjavo, da mu želi uspešno delo.

V zvezi s sodelovanjem pa Janša upa, da bo predsednik države "šel preko osebnih zamer" in da bosta lahko delovala podobno, kot je na primer sodeloval z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom.

Kandidati iz SDS politični ali strokovni?

Na voditeljevo vprašanje o politični lojalnosti kandidatov za ministre iz vrst SDS je Janša odvrnil, da je vsaka vlada politična in da gre pri njegovih kandidatih za izkušene osebnosti. "Gre za neko mešanico izkušenj, pa tudi svežine," je dodal.

Kritike na Ropovo in Pahorjevo vlado

Janša se je obregnil ob ustanavljanje ustanov, ki naj bi v preteklosti pokazale neumešavanje države in politike v gospodarstvo. Ob tem je novi premier povzel, da bodo raje delali brez novih ustanov, a bodo za delovanje tudi sami prevzeli odgovornost.

Po njegovem se je potrebno boriti proti vplivom iz ozadja in v zvezi s tem je Janša namignil na povezave, ki naj bi obstajale v preteklosti. Če pa bi se kdo skliceval nanj, ko bi se odločalo o razdeljevanju sredstev, svetuje, da bi to prijavili protikorupcijski komisiji:

"Če bo kje kdo kazal mojo številko na telefonu ali pa tako imenovano mojo številko na telefonu ali pa se hvalil, da ima kakšno pooblastilo od mene, pa to ni minister ali pa nekdo, ki ima po zakonu pooblastila, naj takšno osebo tisti, ki bo to slišal, takoj prijavi protikorupcijski komisiji."

Umik države iz gospodarstva

Država bi se morala po Janševem mnenju umakniti iz aktivnega upravljanja v gospodarstvu. Politika se namreč ne bi smela več ukvarjati s kadrovanjem v gospodarskih družbah, a to bi bilo po njegovem prepričanju možno le, če bi država v večini podjetij, v katerih je lastnik, ohranila le kontrolni delež.

Po njegovem pa bo država lahko na področju gospodarstva in financ lahko ukrepala šele takrat, ko bodo ugotovili, kakšno je sploh stanje.

V zvezi z ugotavljanjem stanja na področju financ pa je Janša še obljubil, da bodo ugotavljali odgovornost za obstoječe stanje. Kot je povedal, tega niso počeli v mandatu 2004–2008, je pa to, da nihče ni odgovarjal za na primer takratni primanjkljaj, označil za napako.

Iskali strateške partnerje v tujini

Janša je na kratko pojasnil, kako so v njegovem prejšnjem mandatu vodili pogajanja z nemškimi železnicami, kako pa se ta zgodba pod preteklo vlado Boruta Pahorja ni uspešno končala. Še vedno je prepričan, da so predvsem pri modernizaciji železniške infrastrukture možna sodelovanja s tujimi partnerji.

Tuji partnerji pa bodo po njegovem zanimivi tudi pri izgradnji plinovoda Južni tok, ki naj bi tekel delno čez slovensko ozemlje.

Evrski problemi

Prisilen izstop, izgon članice iz evroobmočja, bi povzročil velike zaplete. Tako meni Janša o Grčiji in siceršnji možnosti, da bi območje evra krčili. Kljub temu pa meni, da bi se morala Grčija vsaj začasno umakniti iz območja, v katerem je tudi Slovenija.

O aktualnih in večnih temah Janša ponavlja znana stališča

V zvezi z družinskim zakonikom je Janša ponovil, da ga njegova vlada ne podpira, da pa se vlada o tej temi enotno ne bo izrekala, saj imajo stranke različne poglede.

Janša je napovedal umaknitev cestninskih postaj in še nadaljnji obstoj vinjetnega sistema. V zvezi s kaznimi za prometne prekrške pa je napovedal zmanjševanje nekaterih izmed njih.

V zvezi z letalom falcon pa je Janša prepričan, da ga je smiselno uporabljati, če se bo to izkazalo za racionalno.

Komentarjev 17
  • privat 18:48 13.februar 2012.

    vse bomo videli....tudi to kakšen je kdo človek!! Mat kaj ni čas da dobimo po letu 91 enkrat vsaj dostojno plačo?? ali pa bo kriza celo naše oropano življenje...in še naj se kregamo če je janša dober ali je jankovič ...prikaži več boljši?? Haloo...vsi samo jemlejo naša življenja in pri tem imajo lepe koristi!!

  • PIKO5 16:34 10.februar 2012.

    Ta vlada ima za sabo 600 000 volilik volilcev, to pomeni mnogo več glasov od zorangutana.Za JANŠO stojimo SLOVEKE in SLOVENCI:Za zorangutanom pa MURGLE in TRENIRKE:

  • Stolp 09:03 10.februar 2012.

    Ne vem kdo si je izmislil to kapitalno laž, ki jo mediji in komunajzarji kar naprej lajnate, da nas je Janša zadolžil. Podatki sami zase govorijo, kdaj smo se najbolj zadolžili. Pod Janšo pa je gledano v odstotkih BDP, dolg ...prikaži več celo malo padel:http://www.stat.si/indikatorji.asp?ID=28Ta link je namenjen tistim, ki so dojemljivi za argumente, pobrit komunajzarske ovce bodo takoalitako gonile svoje dalje, Me prav zanima kaj bo sedaj argument. Da je Janša podkupil Statistični zavod RS?