Slovenija
18 ogledov

Janša: Ne želim biti tisti, ki bo prosil za pomoč

Karl Erjavec Boštjan Tacol
Lahko se zgodi, da bomo v soboto brez vlade, pravi Karl Erjavec. V tem primeru sta scenarija dva – nova koalicija in predčasne volitve. V zakulisju že pogovori o novi koaliciji, kar pa v opozicijskih Pozitivni Sloveniji in SD zanikajo.

Premier Janez Janša je v pogovoru za Svet na Kanalu A povedal, da ne jeseni ne želi biti tisti, ki bo Evropo prosil za pomoč, so na Twitterju zapisali ustvarjalci omenjene oddaje.

Bomo jutri ostali brez vlade?

"Če se Janez Janša odloči za glasovanje o zaupnici, pomeni, da bomo jutri ostali brez vlade. Razlog so posamezni projekti, ki jih je vlada načrtovala in ne bodo sprejeti. Nekateri, denimo zlato fiskalno pravilo, povsem nerazumno. Res je škoda, če jih ne bi sprejeli," je za Delo dejal prvak DeSUS-a Karl Erjavec.

Ob tem dodaja, da se Slovenija še naprej zadolžuje, podobno pa bo tudi jeseni. "Če bodo pribitki na obveznice rasli preveč, to ne bo možno. Zato ne bomo imeli denarja in bomo prisiljeni zaprositi za evropsko pomoč," je kritičen. Opozarja, da je še čas, da sami uredimo razmere, zato poslance poziva, naj podprejo fiskalno pravilo.

"V petek morda samo o fiskalnem pravilu"

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je pojasnil, da se bodo danes udeležili sestanka s predsednikom vlade glede fiskalnega pravila in poslušali, "kaj nam ima za povedati in kaj se bo v resnici zgodilo". V PS bodo tako počakali, dokler ne bo konkreten predlog na mizi in se bodo nato odločali.

Möderndorfer pravi, da ne ve, da naj bi se oblikovala nova koalicija in tudi ni bilo nobenih pogovorov na to temo. "Mi smo enkrat že sestavljali koalicijo in takrat smo si nabrali izkušnje. Čas je za premislek, počakati moramo, kaj predsednik vlade res želi," pravi vodja poslancev PS in dodaja, da bodo v petek "mogoče odločali samo o fiskalnem pravilu".

"Nismo trgovci"

Predsednik SD Igor Lukšič je poudaril, da je o stališču SD do predloga fiskalnega pravila odločila konferenca SD. Na vprašanje, če obstaja možnost, da bi se dogovorili in podprli fiskalno pravilo v zameno za to, da umaknejo predlog zakona o državnem premoženjskem holdingu, Lukšič odgovarja, da niso trgovci.

Če bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezana zaupnica, verjetno nihče iz SD, tudi tisti poslanci, ki so pravilo doslej podpirali, ne bodo glasovali zanj, pravi Lukšič. Takšno glasovanje bi namreč po njegovih besedah pomenilo odločanje o podpori vladi.

Nas čakajo nove volitve?

Po mnenju Erjavca koalicija Janše ne bi vnovič predlagala za mandatarja, če bi ta dobil nezaupnico. "To bi bila zafrkancija. To ni resno. V tem primeru drvimo proti predčasnim volitvam. Za državo pa to pomeni katastrofo."

Dopušča možnost, da bi bili že v soboto brez vlade s polnimi pooblastili. Rešitev vidi v oblikovanju nove koalicije. Erjavec se je na sestanku že sestal z SD, o morebitnem novem mandatarju pa za zdaj ne želi govoriti.

NSi ne bi sodelovala v novi koaliciji

"V NSi smo pripravljeni na vse, odločitev pa je predvsem na predsedniku vlade. Stvari so resne in težko je voditi državo, če ni širše pripravljenosti in razumevanja za projekte, ki so dobri za Slovenijo," je dejala predsednica stranke Ljudmila Novak.

Po njenem mnenju je tako možna nova koalicija ali pa predčasne volitve. NSi v drugačno koalicijo sicer ne bo šla.

Komentarjev 30
  • Žurnalček 10:04 24.julij 2012.

    Jaz sem za fiskalno pravilo. Kolk denarja v državni malhi, tolk tudi izdatkov. Se bom smejal ko bo državna birokracija ostala novembra in decembra brez plač. Za vse ostalo , pa Gologlavca v zapor.

  • Žurnalček 09:58 24.julij 2012.

    Ko pade vlada in pridejo nove volitve , pustite upanje zunaj ti , tvoja stranka in Virant.

  • dd 10:41 20.julij 2012.

    Zdaj bi bil zadnji čas, da se "volkovom" odvzame pokradene milijone. Naj bo Jankovič in njegova banda prvi. Tako bomo Slovenci takoj ven iz krize, pa brez "nujnih"ukrepov.