Slovenija
33055 ogledov

Janša ni največji poraženec teh volitev, daleč od tega

volitve v državni zbor 2022
1/2
Saša Despot
Največji zmagovalec volitev je Gibanje Svoboda, ki pred nekaj meseci še ni obstajalo, na volitvah pa je prepričalo 403.663 volivcev in bo imelo v parlamentu 41 poslancev, SDS pa zagotovo ni največji poraženec.

SDS je volitve izgubila, saj ni več največja stranka v parlamentu, a bo imela po novem 27 poslancev, kar je dva več kot doslej. Za SDS je glasovalo skoraj skoraj 53 tisoč več volivcev kot pred štirimi leti, kar je skoraj četrtina več kot pred štirimi leti. Zaradi visoke volilne udeležbe to tokrat pomeni 1,4 odstotne točke manjši delež vseh oddanih glasov, leta 2018 so dobili 24,9 odstotka vseh glasov, tokrat pa 23,5.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

LMŠ je bila doslej druga največja parlamentarna stranka, Marjan Šarec pa v prvem delu tega sklica predsednik vlade. Odslej jih ne bo več v parlamentu, izgubili so trinajst poslancev in skoraj 69 tisoč volivcev, zvestih jim je ostalo manj kot 40 odstotkov volivcev iz leta 2018.

volitve v državni zbor 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

SD je izgubila skoraj 11 tisoč volivcev iz leta 2018, izgubili bodo tri poslance, saj jih bo po novem le sedem.

SMC je imel po zadnjih volitvah deset poslancev, a je stranka po vstopu v Janševo vlado praktično razpadla, poslanci pa so se raztepli po različnih strankah, nekaj jih je ostalo nepovezanih. Na volitvah leta 2018 so zbrali skoraj 87 tisoč glasov, tokrat pa skupaj z SLS in drugimi le 40 tisoč. Ob tem velja omeniti, da je SLS v samostojnem nastopu pred štirimi leti zbral 23 tisoč glasov.

Levica skoraj razpolovila rezultat

Luka Mesec | Avtor: Saša Despot Luka Mesec, koordinator stranke Levica Saša Despot

Levica je eden večjih osmoljencev teh volitev, do poznega večera so trepetali, ali bodo sploh prišli v parlament. Da jim ne bo uspelo, je kazalo še po preštetih 78 odstotkih glasovnic. Po novem bodo imeli le pet poslancev, zdaj jih imajo devet. Izgubili so 32 tisoč ali 40 odstotkov glasov, ki so jih prejeli pred štirimi leti.

volitve v državni zbor 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

NSi je presenetljivo in kljub aferi z ministrom za kmetijstvo Jožetom Podgorškom, ki je kandidiral na njihovi listi, eden od zmagovalcev volitev. Zbrali so četrtino več glasov kot pred štirimi leti oziroma prepričali kar 16 tisoč volivcev več in bodo po novem z osmimi poslanci (enim več kot doslej) tretja največja stranka v parlamentu.

volilni štab SAB | Avtor: Saša Despot Saša Despot

SAB je tudi eden največjih osmoljencev teh volitev, izgubili so tretjino volivcev in izpadli iz parlamenta, čeprav so še ne tako dolgo nazaj vodili vlado. Zapustilo jih je 15 tisoč volivcev, njihovih pet poslancev z Alenko Bratušek na čelu pa se bo poslovilo iz parlamenta.

Jelinčič | Avtor:

Desus, ki se po 26 letih poslavlja iz parlamenta, je najbrž največji poraženec, saj jim je zvestih ostalo le 17 odstotkov volivcev iz leta 2018, SNS Zmaga Jelinčiča pa je število volivcev razpolovila in se prav tako poslavlja iz parlamenta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 54
  • pilotko 09:24 27.april 2022.

    ŠOK za twitkota in njegove satelitske prisklednike. Jelinčić je "padel" za Slovenijo in zdaj se tudi Twitko napihuje, da ga ne doleti isto, ker veliko državljanov prihaja do spoznanja , da je Janšek problem razkola v SLO že 30 let ...prikaži več30 let in zdaj se bo nagajanje in pluvanje z njegove strani šele začelo v slogu Trumpa, zato bodimo pripravljeni na vse podle poteze!

  • Virginia_Bell 12:16 26.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • bobubob 10:55 26.april 2022.

    Največji poraženec smo v bistvu - volilci. Večina bo kmalu spet ugotovila, da kljub zmagi njihovega 'odrešenika' prave odrešitve ne bo. Vsebina bo ostala gnila, ne glede na to, kdo jo 'prodaja'. Resno se problemov tule ne želi lotiti nihče, ...prikaži večihče, vsi bi le reševali a bognedaj rešili, kajti težave plebsa ustrezajo vsem levodesnim politikantom, le ljudstvu ne. Kaj pa bi sicer potem počeli tile 'politiki'. Rešujejo in rešujejo ter se bojujejo - rešijo pa nič, že desetletja, že od leta 45...