Slovenija
104 ogledov

SDS: Ovir za vpis stanovanja ni

Janez Janša Boštjan Tacol
Stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani, ki ga je pred dvema letoma kupil Janez Janša, še ni pisano nanj v zemljiški knjigi (ZK). Vzrok bi lahko tičal v klavzuli, ki prodajalcu stanovanja prepoveduje prepis še pet let.

Vprašanje nakupa stanovanja na Mesarski ulici je na včerajšnjem predvolilnem soočenju na Pop TV Janezu Janši zastavil Zoran Janković. Od Janše je želel vedeti, kako je kupil stanovanje na Mesarski in zakaj ga ni prepisal. Jankoviću je primer poznan, saj je nekdanja lastnica stanovanja nekdanja rokometašica Krima Deja Doler Ivanovič. Janša je Jankoviću odvrnil, da je za nakup stanovanja najel kredit in ga tudi prepisal.

Iz zemljiške knjige je razvidno, da sta Deja Doler in Uroš Ivanović stanovanje od Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS) kupila leta 2006 in ga v zemljiško knjigo vpisala leto dni kasneje. Stanovanje bilo plombirano oziroma je bila opravljena predzaznamba vpisa leta 2009 - 2010, na podlagi pogodbe iz maja 2009. Finance še navajajo, da v zemljiški knjigi na današnji dan ni nobene veljavne in nerešene plombe pri tej nepremičnini. Leta 2010 pa je bil vložen predlog zaznambe pridobitve lastninske pravice, ki je bil zavrnjen.

Ena od možnih razlag, zakaj je bil predlog zaznambe zavrnjen, je v tem, da kupci stanovanj od SSRS le-teh ne smejo prodati prej kot v petih letih brez pisnega soglasja stanovanjskega sklada. Sklad pa ima v tem času tudi predkupno pravico.

Ovir za vpis ni

Iz SDS so sicer sporočili, da je "nakup nepremičnine organizirala nepremičninska agencija Mreža nepremičnin, d. o. o., ki svetuje pri postopku vpisa v ZK. Postopek vpisa v ZK je v fazi izvedbe."

Kot pojasnjujejo v SDS, je "Janša agencijo zaprosil za izpeljavo postopka vpisa v zemljiško knjigo, vendar ga agencija še ni mogla izpeljati, ker zaradi pomanjkanja časa agenciji še ni dostavil vseh potrebnih podatkov. Sicer ni nikakršnih ovir za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo." Dodali so še, da je pogodba overovljena pri notarju, da je plačan davek in nepremičnina prijavljena komisiji za preprečevanje korupcije.

Stanovanje je Janša kupil s hipotekarnim posojilom, hipoteka pa je bila vpisana na Janševo stanovanje na Komenskega in kasneje prenesena na hišo v Šentilju nad Velenjem, še pišejo Finance.

Komentarjev 8
  • Veteran 20:57 27.november 2011.

    G. mešetar Jankovič kaj te toliko moti eno stanovanje Janše ko ti podobno vsoto daš sinu, da uredi samo vrt pred hišo. Kaj te ni sram Jankovič, da se spotikaš na eno stanovanje ti pa grabiš milijone evrov po Ljubljani. ...prikaži več Kako so nekateri Ljubljančani lahko tako naivni, kaj ne vidite da vas odira in vam pušča dolgove. Dobro premislite preden glasujete za Jankoviča, nastavljenega s strani Kučana. Spreglejte pravočasno, preden nam druščina Jankovič-Kučan zapravijo Slovenijo, saj so vladali že več kot 17 let pa poglejte kje smo.

  • 1111 09:27 26.november 2011.

    JJ in njegovi so res vzor poštenja, vsi po sodiščih in lažejo ljudem, da kar smrdi od njih...v 4. letih, ko so bili na oblasti so pokradli kar se je dalo in užaljeni odšli od sklede, zato, pa so 3 ...prikaži več leta zavirali vsako idejo, ki ni nastala v njihovih pokvarjenih glavah!!...NE JJ!!!

  • majmun 09:02 26.november 2011.

    hmm janša pa je poštenjak prve vrste,kaj pa je naredil takega....cel spisek obtožb,ampak z denarjem in dobrim odvetnikom je danes možno vse drži ne ?