Slovenija
29633 ogledov

Janša jezen na sodišča, opozicijo, bentil tudi nad oddajo TVS in Pop TV o covidu

Janez Janša Vlada RS
Janša tudi o skupni oddaji javne in komercialne televizije.

SDS-ova poslanka Anja Bah Žibert je predsednika vlade Janeza Janšo na današnji seji parlamenta, ki je namenjena tudi poslanskim vprašanjem, spraševala, kakšno je njegovo stališče o epidemioloških ukrepih, sprejetih po posvetu s stroko, in kakšne ukrepe vlade lahko Slovenija pričakuje za nadaljnje preprečevanje širjenja okužb.

"Zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi, kako težki, radikalni, je odvisno od tega, koliko se bo ukrepe, ki so v veljavi upoštevalo," je odgovoril Janša. "Ali ti ukrepi delujejo ali ne in na katerih področjih? Predvsem se je povečal interes za cepljenje, v zadnjih desetih dneh beležimo podobne številke, kot smo jih beležili septembra, ko smo v državno upravo uvedli PC sistem," pravi Janša. 

Podatki kažejo, da se je interes za cepljenje povečal predvsem za tretji, poživitveni odmerek, ki je dobil zeleno luč v začetku novembra.  

"Bil bi čas, da se gospodje sodniki odločijo"

Kot pravi Janša, gre za ukrep, ki ga na podlagi podobnih številk uvajajo tudi sosednje države. "Žal je pri nas ustavno sodišče (US) ta ukrep zadržalo, še ni razveljavilo odloka, ne odloča, ne vem, kaj čaka, zato izkoriščam odgovor na to poslansko vprašanje za apel na US, da odloči. Oni so samo zadržali nek odlok, nek ukrep, kakršnega v milejši situaciji, kot jo imamo mi, sprejemajo drugod po Evropi. Bil bi čas, da se gospodje sodniki odločijo." 

Janša razlaga, da vlada torej ne ve, ali "lahko ravna v smeri, kot ukrepajo tisti, ki so uspešnejši v boju z epidemijo, kot je Avstrija, ali se sprijaznimo s situacijo, kot bo pač bo."

"Tudi vrhovno sodišče je z odločitvijo, da se ne kaznuje nekoga, ki ne nosi maske, čeprav je predpisana, po domače rečeno, vladi in stroki populilo veliko zob, ko gre za ukrepanje, ko gre za ukrepanje z instrumenti, kot jih uporabljajo povsod drugod," pravi Janša. Predsednik vlade je prepričan, da je v primeru, če za ukrepom ne stoji sankcija, vseeno, ali je ukrep obvezen ali je zgolj priporočilo. 

Opozicija nam nagaja, pravi Janša

Janša razlaga tudi, da smo do odločitve US o zadržanju ukrepa o obveznem PC v državni upravi beležili trend, ki bi, če bi se nadaljeval, Sloveniji omogočil, da bi ostala na povprečnem številu novih okužb v EU. "V bolnišnicah bi imeli nekaj sto manj bolnih zaradi covida in intenzive ne bi pokale po šivih, to je nekaj, kar vidimo iz same statistike. Pa še nekaj je pomembno. V večini evropskih držav opozicija ne nagaja. S strani opozicije je bilo nekaj koristnih predlogov, tudi skupen poziv poslanskih skupin za cepljenje, a ko smo prešteli pozive, ki so šli v podporo ukrepom, in pozive, ki so šli proti ukrepom, je razmerje 4 odstotke poti 96," ugotavlja Janša. 

Predsednik vlade meni, da s takim pristopom ni mogoče govoriti o enotnosti boja proti virusu in da bi potrebovali skupno reakcijo. 

"Takih oddaj ne potrebujemo"

Janša se je odzval tudi na skupno oddajo javne in nacionalne televizije Skupaj naprej. "Te oddaje nisem gledal, ker sem bil na obisku v regiji, ampak po odzivih sodeč, je ta oddaja prispevala, da smo še bolj skregani med sabo," pravi Janša. "Od osrednjih medijev res ne potrebujemo take pomoči pri boju z epidemijo, ker se ljudje politično delimo proti virusu, ki ni politična grožnja. Skrajni čas je, da se streznimo." 

Komentarjev 82
  • lucrecia_vesna 09:06 16.november 2021.

    On jezen?????? Jaz sem že polnih 30 let jezna ker še do danes nisem prejela moje DELNICE MERCATA, ki jih je on z Bajukom delil med svojo stranko, mercato in ladjarjm dohlejem vodstvom. Tako, da me jeza mine samo takrat ...prikaži več ko POKRADENO DOBIM NAZAJ NIČ PREJ.

  • nenad_brigita 07:02 16.november 2021.

    jj vedno vzame za primerjavo tisto državo, ki mu v DANEM trenutku odgovarja, pa naj je to v slabem ali dobrem pomenu. Ko seje šlo za precepljenost v procentih, nam je nabijal Dansko, Portugalsko in Izrael, ko se je šlo ...prikaži več za umrljivost, nam je nabijal Bergamo v Italiji, ko se je šlo za zajezitev epidemije, nam je v slabi luči prikazoval Švedsko. Sedaj bi se rad zgledoval po Avstriji, ki je uvedla PC pogoj. Zakaj ne reče, zahtevam, da ima slovenski delavski razred, takšne plače, kot avstrijski.

  • hubertfast 06:16 16.november 2021.

    Dej Janša odstopi že enkrat. Zakaj mora cela Slovenija trpeti s tabo?