Slovenija
11603 ogledov

Janša: Nekatere ukrepe bi začeli rahljati že v torek

Janez Janša
Janša o tem, kaj nas čaka po praznikih.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 1055 oseb, 36 jih je umrlo. "Krivulja okužb se ne vzpenja strmo, je bolj vodoravna, ampak ne pada," je na začetku posebne izjave dejal predsednik vlade Janez Janša.

Policija koronavirus nadzor Koronavirus v SLO Zdravje Takšno je trenutno stanje okuženih po občinah

Pozitivne izkušnje z omejevanjem širjenja novega koronavirusa omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov. Ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev mogoče začeli uveljavljati že od prihodnjega torka naprej, je napovedal predsednik vlade.

Koronavirus - UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje NOVO: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu doslej

"Omejitev gibanja na matično občino je bistveno zmanjšala možnost novih okužb. Preučujemo možnosti za ponovni postopni zagon proizvodnje in dela storitev, ki jih je mogoče opravljati ob zaščitnih ukrepih," je dejal Janša, ki se je zahvalil prebivalcem za razumevanje in upoštevanje ukrepov.

Premier je poudaril, da brez nadzora gibanja okuženih in dodatnega testiranja njihovih stikov zdajšnje omejitve gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij. "Omejitev gibanja še ni možno odpraviti," je poudaril Janša. "Razveseljuje dejstvo, da doslej nismo imeli nobenega večjega izbruha v industriji, zato hvala podjetjem." 

Janez Janša: "Nekatere ukrepe bi lahko začeli sproščati že s prihodnjim torkom. Preučujemo možnosti za ponovni postopni zagon proizvodnje in dela storitev, ki jih je mogoče opravljati ob zaščitnih ukrepih."

Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za starejše, in boljšemu nadzoru okužb, sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja, je še dejal premier.

"Alternativa ohlapnemu nadzoru nad virom okužbe je lahko zgolj drastično omejevanje stikov vseh," je opozoril premier in nadaljeval: "Ali obratno – bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih." "Zato prosim: ne pozivajmo v isti sapi k sprostitvi omejevalnih ukrepov za vse ob hkratnem nasprotovanju celo predlogu za prostovoljni nadzor virov okužbe," je dejal Janša. Slednje je seveda letelo na opozicijo oziroma na neuspeli poskus uveljavitve člena zakona, ki je predvideval komunikacijski nadzor nad okuženimi. Opozicijski stranki Levica in SD sta sicer danes znova pozvali k rahljanju omejitev gibanja. 

Janša je spregovoril tudi o naročilih zaščitne opreme, pri kateri "zaradi razpada trga in koristolovcev" prihaja do zapletov. "V vsem tem času od začetka epidemije od EU nismo dobili niti ene maske, niti enega kosa zaščitne opreme, niti enega ventilatorja. Niti eno skupno evropsko naročilo še ni bilo zaključeno z eno samo dobavo. Zanesemo se lahko predvsem nase in prijatelje v regiji."

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 29
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:20 08.april 2020.

    [ Politična praksa Janeza Janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju. ] Jelko Kacin leta 2011.

  • leonardo 07:56 08.april 2020.

    Včeraj zvečer sem na TV videl dvornega norčka, ki je najavil njegovo veličanstvo , ki je poizkušal prepričati Slovence kako velik mož je. No prepričane je prepričal,jaz sem izklopil!

  • kontrahan 22:13 07.april 2020.

    FDV voditelj kurca druge po svetu (športnike, koncerte,....) da so širile virus po EU in WHO da je reagirala prepozno. Ja, a res zna samo kazat na druge, ko pa mu SLO managerji po svetu in doma zrihtajo miljone mask, ...prikaži več, pa ne pade od njega NIĆ. Ga je samo gobec, kar od njega drugega ne moreš pričakovat. EH, kako je prišel do čina desetarja, temu že prasce nebi dal čuvat, Aja TAKRAT JE BIL ŠE KOMUNIST, PA SO MU PODARIL ČIN.