Slovenija
17652 ogledov

Janša o tem, kateri ukrepi bodo začeli veljati v četrtek

koronavirus Epa
Ukrepi drugega paketa oranžne faze začnejo veljati že ta teden: "Če ti ukrepi ne bodo prijeli, bomo v tretjem paketu v roku 10 do 14 dni," je napovedal premier.

Že ta teden začnejo veljati novi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal premier Janez Janša. "To bo začelo veljati v četrtek, najkasneje v petek," je dodal. 

 To pomeni, da bo od takrat:

  • Dovoljena strežba samo še sedečim za mizami, pri čemer morajo biti mize bolj na redko kot doslej,
  • dovoljeno je zbiranje le do 10 ljudi, javno in zasebno, z izjemo kulturnih in športnih prireditev ob upoštevanju ukrepov, verskih obredov in porok,
  • veljala bo omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih (trgovinah, bankah, poštah in uradih) glede na velikost prostora. 

Med ukrepi drugega paketa je tudi omejitev prireditev brez zakusk, obvezna uporaba razkuževalnih sredstev v večstanovanjskih in poslovnih stavbah ter prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah. "Če bodo ukrepi, ki so bili sprejeti prejšnji teden, delovali, lahko drugi paket oranžne faze podaljšamo. Če se ti ukrepi ne bodo prijeli, bomo v tretjem paketu v roku 10 do14 dni," je še pojasnil premier. 

"Še vedno upamo, da se bomo zapiranju športnih dejavnosti in trgovskih centrov lahko izognili. Zato je zelo jasno napisano, čez katere kazalnike ne smemo iti."

Zapiranje meja?

Po besedah Janše je ukrep zapiranja predviden v rdeči fazi, za katero upamo, da se ji bomo izognili. "Za zdaj sledimo navodilom EU-ja, da čim manj zmanjšamo možnost vnosa okužb. Za zdaj ne načrtujemo sprememb, spremljamo pa situacijo, tako kot tudi druge države," je povedal.

Starost umrlih

Predsednik vlade je spregovoril tudi o starostni strukturi umrlih: "Še vedno gre za starejše ljudi, gre pa tudi za mlajše, ki imajo določene kronične bolezni. Ni res, da določena starostna meja predstavlja mejo tveganja, v Sloveniji so tudi mlajši ljudje, ki imajo kronične bolezni."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:24 07.oktober 2020.

    Falirani/Natrenirani komunist bo končno prišel na svoje. Pa je le dobil svojo Jugo in počasi postaja Maršal in odreja kaj lahko in kaj ne smeš :)

  • weterek705 03:26 07.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim....... connect3.best

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 19:40 06.oktober 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost. …