Slovenija
2428 ogledov

Janša na tožbo sploh ni odgovoril

Janez Janša Saša Despot
Prvak SDS ni odgovoril na tožbo za odvzem premoženja zakonitega izvora.

Ljubljansko okrožno sodišče je predsedniku SDS Janezu Janši 18. oktobra po več neuspelih poskusih uspelo vročiti tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, o čemer smo že poročali v prispevku Janšo ujeli, izmikanja je konec

Časnik Delo danes poroča, da Janša v zakonitem roku ni vložil odgovora na tožbo, sodišče pa odločitve glede nadaljnjega ravanja še ni sprejelo.

Trdi, da je bila preiskava nezakonita in neustavna

Podatek, da Janša na tožbo ni odgovoril, po pisanju časnika niti ne preseneča, glede na to, da je Janša, ki ves čas trdi, da je odreditev finančne preiskave 'nezakonita in neustavna', tudi doslej ni 'sodeloval' v postopku. 

Janez Janša V parlamentu Slovenija Janšo ujeli, izmikanja je konec

Ni se odzval na povabilo na narok, prav tako je sodišče imelo nemalo težav pri vročitvi tožbe, kar mu je uspelo šele po pol leta na delovnem mestu v državnem zboru. 

Vrnitev premoženja v znesku štiristo tisočakov

Specializirano državno tožilstvo je zoper Janšo aprila na sodišče vložilo tožbo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini nekaj manj kot 400.000 evrov. Vložitev tožbe je po poročanju medijev posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janše in povezanih oseb. 

Janša je sicer še vedno prepričan, da je tožilstvo tožbo za odvzem premoženja vložilo več kot dve leti prepozno, saj se je finančna preiskava končala sredi marca 2015. 

Na tožilstvu po pisanju Dela vztrajajo pri stališču, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni) ne določa roka za vložitev tožbe in da jih glede na določbe zakona veže rok enega meseca za vložitev tožbe le v primeru, če je odrejeno začasno zavarovanje, česar pa v Janševem primeru ni bilo. 

30 dni za ugovor

Janša je imel možnost v 30 dneh od vročitve odgovoriti na tožbo, a tega, kot so potrdili za časnik na ljubljanskem okrožnem sodišču, ni storil. 

Janez Janša Slovenija Janši ne morejo vročiti pošiljke zaradi nabiralnika

Sodnica ima v nadaljevanju postopka po pisanju Dela več možnosti. Zakon o pravdnem postopku namreč določa, da sodišče izda zamudno sodbo, s katero ugodi tožbenemu zahtevku, če toženi v roku 30 dni ne odgovori na tožbo, ker se šteje, da se s tožbenimi navedbami strinja. 

Zamudna sodba

Za to morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, in sicer, da je toženemu tožba pravilno vročena v odgovor, da ne gre za zahtevek, s katerim stranke ne morejo razpolagati, da izhaja utemeljenost tožbenega zahtevka iz dejstev, ki so navedena v tožbi, ter da dejstva, na katera se opira tožbeni zahtevek, niso v nasprotju z dokazi, ki jih je predložil sam tožnik (v tem primeru tožilstvo), ali z dejstvi, ki so splošno znana.

Izdaja zamudne sodbe se odloži, če je treba, da se o okoliščinah iz prejšnjega odstavka poprej dobijo obvestila. Če iz dejstev v tožbi ne izhaja utemeljenost zahtevka, pa izda sodišče sodbo, s katero tožbeni zahtevek zavrne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:12 07.december 2017.

    Vse naj mu poberejo,sej je legalno zaslužu en kurc,vse je posledica preprodaje frač in samostrelov leta 91 in naprej!

  • wolf.ata 14:29 07.december 2017.

    volitve so pred vrati,ampak rdečih ""Janšev"" je pa več deset,pridobljeno premoženje pa bi šlo v milijone eurov, privilegiji celih (komunističnih) družin itd.,borčevske pokojnine in priznavalnine (nekaj podobnega),ki jih podedujejo otroci in vnuki itd.,"davek" na roke bivšim partijskim veljakom od vseh ...prikaži večh večjih podjetij v bivši Yugi itd., zdaj bom počakal komentarje rdečih,hop,da vidimo..

  • Avatar Leon
    Leon 14:09 07.december 2017.

    Kdor se dandanes ukvarja z Janezom Janšo je bodisi odvetnik ,sodnik , član stranke SDS , novinar Ognjišča ali Nova 24 ! Ostalim hvala za razumevanje .