Slovenija
14864 ogledov

Janša od Goloba zahteval pojasnila

Robert Golob Vlada RS
Golob: smo bolj soglasni kot je videti na zunaj.

"Dobra novica je, da v Sloveniji ne zaznavamo povečanega obsega ogroženosti zaradi vojne v Ukrajini. Razmere v Ukrajini pa so zares kritične, sploh zaradi sistematičnih napadov Rusije na civilno in energetsko infrastrukturo," je po današnji prvi seji Sveta za nacionalno varnost v tem mandatu, na kateri so razpravljali o širšem varnostnem vidiku zaradi ruske agresije proti Ukrajini, sporočil predsednik vlade Robert Golob. 

Razmere v Ukrajini so po beseedah Goloba kritične, še posebej odkar so se začeli sistematični napadi na civilno in energetsko infrastrukturo. Golob meni, da skušjo Rusi načrtno izčrpati Ukrajino in voljo naroda do obrambe.
"Dokler ima ukrajinsko ljudstvo in zakonita oblast voljo do vojaške obrambe, je naša dolžnost, da jih pri tem podpremo," je povedal Golob in dodal, da so bili glede tega na seji soglasni.

Janša zahteval dodatna pojasnila

Predsednik največje koalicijske stranke SDS Janez Janša je pred sejo napovedal, da bo zahteval dodatna pojasnila. Janša hoče vedeti, "zakaj tisti slovenski poslanci v evropskem parlamentu, ki prihajajo iz vladne koalicije, glasujejo prorusko, predsednik vlade pa daje proukrajinske signale".

"Pri sklepih smo bili enotni, med koalicijo in opozicije smo bili enotni. Različne poglede smo predebatirali, ti pogoledi so bolj usklajeni, kot zgleda navzven," je na vprašanje, kako je glede tega potekala razprava, pojasnil Golob. 

"Predsednik vlade je dejal, da je politika vlade v podpori Ukrajini enotna in da evropskim poslancem niso dali nobenih navodil, kako naj glasujejo pri sprejemu te resolucije. Se pravi, je bilo to (ne)glasovanje v nasprotju s politiko vlade. Odprto pa ostaja vprašanje, ali je bila ta koordinacija narejena znotraj ministrstva za zunanje zadeve, saj ministrice danes tukaj ni bilo," pa je povedal Janša.

Predsednik NSi Matej Tonin pa meni, da mora k vzpostavitvi miru v Ukrajini prispevati tudi Slovenija. "Šele takrat, ko se bodo razmere na bojiščih uravnotežile do te mere, da Rusija več ne bo videla smisla za vojskovanje, takrat se bodo vzpostavili pogoji za mir in diplomatska pogajanja," je dejal Tonin. 

Seje sta se udeležila predsednik republike Borut Pahor in direktor Sove Joško Kadivnik. Premier na sejo poleg članov SNAV povabil tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič ter predstavnike vseh političnih strank, torej tudi opozicije. "Pomembno je, da skrbno varujemo politično enotnost znotraj države glede našega odnosa do ruske agresije nad Ukrajino in da smo del enotnega zahodnega sveta pri spopadanju z varnostnimi, političnimi, gospodarskimi in drugimi grožnjami," je ocenil Pahor.

Svet za nacionalno varnost se je v ožji sestavi na neformalnem posvetovanju sestal sredi novembra, ko je  na vzhod Poljske priletela raketa in terjala dve življenji. Premier Golob je takrat sporočil, da potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti v Sloveniji ni, saj se ocena ogroženosti ni dvignila.

 

Komentarjev 26
  • Avatar Leon
    Leon 19:34 30.november 2022.

    Janez je ostal general WC muh

  • lojs 18:35 30.november 2022.

    amerika, ki ima neomejeno orožja pošilja vse to v ukrajino, rusi se ne dajo ... se pravi škoda za vse in država zravnana in brez prebivalcev ... enkratno, ... naselili bodo pribežnike iz juga, bloke in stanovanja bodo pa financirali ...prikaži več arabci, ki smo jih vsi futralin ne vedo kam z dnarjem ... jebeno

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 18:13 30.november 2022.

    Očitno nacist Janša ne razume demokracije in še vedno ne ve, da v Sloveniji obstaja svoboda govora!