Slovenija
37 ogledov

Janša po klavzuri še trdneje v sedlu SDS

delovni posvet SDS
1/8
Saša Despot
Janez Janša in ostali visoki člani SDS so po klavzuri zanikali vsakršna razpotja v stranki in napovedali vladni alternativni program. Novinarjem Janša predlagal pomoč Cerarju.

Člani oziroma širše vodstvo največje opozicijske stranke SDS so okoli sedem ur na sedežu stranke in na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču razpravljali o prihodnosti stranke.

Klavzure se je dan po delni zmagi zaradi vsaj začasne vrnitve poslanskega mandata s strani Ustavnega sodišča udeležil tudi predsednik stranke Janez Janša, ki je ob tej priložnosti dobil dovoljenje za izhod iz zapora na Dobu, kjer preživlja kazen.

Kot je po koncu srečanja pred novinarskimi mikrofoni dejal Janša, se je stranka odločila okrepiti "vrednostni" del svojega programa, s čimer bi pripomogli "h koncu tranzicije" in k bolj enakim možnostim za vse ljudi. 

Ob skorajšnjem stotem dnevu nove vlade je Janša napovedal, da bo naslednji dan ustanovljen Strokovni svet SDS, ki bo skrbel za alternativni program stranke, s katerim bodo državi ponudili rešitve za izhod iz krize. Kot pravi, ponujajo pomoč tudi vladi, ki se "še po tednih ni v celoti sestavila." 

Janša je kategorično zanikal, da bi v stranki prihajalo do razkola in da naj bi na današnjem srečanju celo glasovali o tem, ali bo še naprej vodil SDS- "To ni bil kongres temveč le posvet, ostalo pa je virtualna realnost, ki jo stalno ustvarjate," je bil piker v mikrofon novinarja komercialne televizije.

Janša je potrdil, da so danes na organih stranke spregovorili tudi o kritikah, da se stranka preveč ukvarja z njim. Kot je pojasnil, gre za umetno dilemo, ki bi se jo dalo osvetliti z vprašanjem, kdo pravzaprav sili SDS, da se s temi zadevami ukvarja. Med drugim je med vrsticami namignil, da ga bo po odločitvi Ustavnega sodišča, da se mu začasno vrne poslanski mandat, stranka znova predlagala za člana komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v DZ.

Prvak SDS je bil sicer vidno dobre volje, med drugim je med fototerminom s svojim tabličnim računalnikom fotografiral fotografe.

Ostali vidni člani stranke so povečini potrjevali enotnost stranke. Milan Zver sicer ni želel govoriti o zaključkih, je pa dejal, da so se pogovarjali o nadaljni strategiji in da je ponovno začutil veliko energije v stranki, kar je po njegovem lahko nov začetek za SDS.

Romana Jordan pa je dodala, da so si med seboj povedali marsikaj in da upa na takšne odnose tudi v bodoče.

Gorenak je imel svojo frakcijo

Znotraj stranke naj bi se po poročanju nekaterih medijec že dlje pojavljali očitki posameznikov, ki naj bi si želeli sprememb načina vodenja stranke. Na današnjem srečanju pa naj bi člani stranke želeli poiskati tudi razloge za upad podpore v javnosti.

Poslanec Vinko Gorenak je dopoldan napovedal, da ga na strankarsko srečanje ne bo. "Očitno je, da bomo deležni poročanja medijev, ki bodo špekulirali in delali take in drugačne zgodbe o frakcijah znotraj SDS. Da bi jim olajšal delo jim sporočam, da sodim v frakcijo "BOLNIŠKA-GRIPA-VROČINA-38" . Že ob mojem zadnjem nastopu v DZ pretekli četrtek zvečer je bilo videti, da še komaj stojim in da je gripa in vročina očitno močnejša od zdravil. Tako bom očitno kak teden član omenjene 'frakcije', potem pa nazaj na delo v poslansko skupino,"
je Gorenak zapisal na svojem blogu.

Da bi bile določene spremembe verjetno res potrebne, je bil sicer pred začetkom posveta prepričan član vodstva SDS Dimitrij Rupel. "SDS pa se ne ukvarja samo s svojim predsednikom, v prihodnosti pa se bo še bolj ukvarjala z drugimi stvarmi. V zadnjem času je stranka v senci dogodkov, ki so zelo neprijetni, a prepričan sem, da bomo težavo premagali in zmagali."

Da je "stranka na pravi poti, Slovenija pa ne,"  pa je prepričan nekdanji poslanec SDS Miro Petek.

Komentarjev 28
  • patrijarh 15:55 23.november 2014.

    Kolk si pa ti beden zasledovalec.Prim se kakega dela cepec.

  • patrijarh 15:54 23.november 2014.

    Povej naslov pa jo dobiš na dom.

  • patrijarh 15:52 23.november 2014.

    si