Slovenija
13 ogledov

Janša: Pokojninske ne zahtevajo

Janez Janša je danes spregovoril o pokojninski reformi. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Slovenske pokojninske reforme ni v paktu za evro, je danes povedal prvak opozicije Janez Janša.
To, da bo treba vedno dlje delati, ker dlje časa živimo in dalj časa prejemamo pokojnino, je teza, ki popolnoma izključuje povečanje produktivnosti, tehnološki razvoj in napredek.
Janez Janša, SDS

Slovenija lahko sodeluje v klubu najbolj razvitih evropskih držav tudi v primeru, da pokojninska reforma pade, je na današnji novinarski konferenci ocenil prvak SDS Janez Janša. Pakt za evro članicam namreč ne predpisuje konkretnih ukrepov, je poudaril.

Pakt za evro je objavljen, objavljena so tudi izhodišča, ki so jih uskladile evropske institucije. "Slovenske pokojninske reforme v tem dokumentu ni," je danes v Ljubljani poudaril Janša, vsaj ne v smislu konkretnih navodil, za koliko časa bi na primer naša država morala podaljšati pokojninsko dobo.

"Propagandna retorika"
Slovenija lahko po njegovem prepričanju sodeluje v tej skupini držav, ki jo premier Borut Pahor opisuje s slikovitim izrazom nemško-francoski vlak, tudi če pokojninska reforma pade. Nasprotno prepričevanje Pahorja pa je po njegovih besedah "zgolj propagandna retorika aktualnega predsednika vlade".

Da pokojninska reforma ni potrebna, je po besedah ministra Svetlika Janša govoril že nekaj let nazaj, "ker si ni upal stopiti na pot reformiranja, ne pokojninskega ne drugih sistemov". "Sprašujemo se lahko le, kaj nas čaka, če on prevzame oblast," dodaja Svetlik.

Tudi sicer je Janša poudaril, da je potrebno ravnanje v primeru spreminjanja pokojninske zakonodaje odvisno od tega, kakšna bo v prihodnjih letih situacija, torej kakšno bo število brezposelnih, kakšna bo rodnost, produktivnost in podobno.

Ocene ne vključujejo povečanja produktivnosti
Reforme, ki so jih nekatere bogate evropske države izpeljale v zadnjih letih, pa so po njegovem mnenju ne toliko kot z demografsko sliko pogojene s tem, da se je šlo v preveliko trošenje ali v prerazkošne sisteme prehitro.

"Če bo treba v prihodnjih letih v Sloveniji dejansko povečevati delovno dobo, bomo to naredili selektivno," je dejal prvak SDS. Druga ključna pomanjkljivost aktualnega predloga sprememb pokojninskega zakona za SDS pa je na vstopnem delu, saj ni bil sprejet njihov predlog, da se uvede osebni pokojninski račun.

Malo delo "napačen zakon ob napačnem času"
Ponovno pa je Janša volivce pozval tudi k udeležbi na referendumu o zakonu o malem delu in k zavrnitvi tega zakona. SDS je sicer po njegovem mnenju poskušala predlog zakona s predlogi in amandmaji popraviti, vendar jim to v glavnem ni uspelo. "Gre za slab zakon, gre za napačen zakon ob napačnem času," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.