Slovenija
5699 ogledov

Janša poslancem: Hodite na proteste, kjer meni osebno grozijo s smrtjo

Janez Janša
1/4
Saša Despot
O nabavah zaščitne opreme je zatrdil, da je bilo dobavljeno vse, kar je bilo plačano, o ravnanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška s sodelavci pa, da je "rešilo na desetine življenj".

Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. Z nagovorom jo je odprl premier Janša, ki je poudaril, da ne sedi na tem mestu, ker bi aktualna koalicija na vsak način rušila prejšnjo vlado in si želela oblasti, ampak zato, ker "je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo na začetku epidemije in je bila to v tistem času verjetno edina konstruktivna možnost".

"Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa," je povedal Janša. Slovenija tako po njegovih besedah prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala.

Kar se tiče nabav zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da so potekale v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. Ker se je vlada zavedala tveganj, povezanih s tem, je po njegovih besedah tudi poskrbela, da se vse pogodbe javno objavijo. Prav tako je sama pozvala računsko sodišče k preiskavi, koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje te vlade, je navedel.

Prve kritike so se pojavile zaradi avansov, zato so se na pristojnem ministrstvu odločili, da bodo skušali opremo nabavljati brez avansov. Janša ocenjuje, da ni evropske države, ki je plačevala avanse, pa bi v skladu z njimi dobila vso opremo.

Respiratorne maske N95 | Avtor: Epa Respiratorne maske N95 Epa

Ob tem je premier povedal, da je Slovenija od Evropske komisije ta teden dobila prvo pošiljko, in sicer 300.000 kirurških mask. Danes pa so posredovali dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. "Evropska komisija, ki ima na desettisoče uradnikov," je pripomnil.

V tem trenutku je bilo po njegovih informacijah plačanih za okoli 30 milijonov evrov dobav. "Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno," je zatrdil Janša.

Ko avansi niso bili več problem, je nastal problem z maržami. A po informacijah Janše so bile te najvišje pri klasičnih, standardnih dobaviteljih slovenskemu zdravstvu. "Problemi so se začeli, ko mnogi od teh očitno niso prišli zraven," je dejal.

Kot je še poudaril, se da preveriti vsaka pogodba. "Tu ni nobenega problema," je zatrdil. Kar je skupaj s kolegi na drugih ministrstvih in na zavodu za blagovne rezerve v tistih razmerah naredil minister za gospodarstvo Počivalšek, je po besedah Janše "rešilo na desetine življenj".

Janša je med drugim tudi opomnil, da je bila epidemije 12. marca razglašena nezakonito, saj bi jo morala vlada, ne pa pristojni minister. Vendar pa prejšnji premier Marjan Šarec tega ni hotel narediti, zato je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder "to naredil na svojo roko".

Dotaknil se je tudi ravnanja opozicijskih strank v zadnjih tednih. Kot je dejal, se v nobeni drugi državi ne dogaja, da "bi opozicija zganjala to, kar vi zganjate". Kar se dogaja v okviru oviranja vladnih ukrepov in rušenja vlade, je po njegovem mnenju "izven razumnega okvira".

Protest proti vladi JJ | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti vladi Janeza Janše. Anže Petkovšek

Med drugim je opozoril na grožnje s smrtjo, tudi njemu osebno, ki se pojavljajo na protestih. Obenem pa je predstavnike opozicije vprašal, kakšen zgled dajejo ljudem s fotografijami s protestov "v gruči in v času, ko je to pač prepovedano". Obenem pa je zatrdil, da so njihova vrata vedno odprta in da lahko koalicijo, če ima kdo dobre ideje in želi pomagati, vedno razširijo.

Epidemija se bo po njegovi napovedi verjetno formalno končala konec tega meseca, a kriza ostaja. Pred vrati je recesija in velike napore bo treba vložiti, da iz nje ne bo nastala depresija. Kljub temu pa Janša verjame, da, če "bomo znali pametno ravnati, blaginja ljudi v Sloveniji ne bo bistveno prizadeta".

Dotaknil se je tudi zaostrovanja pogojev sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj. Opomnil je, da zaradi posameznikov, ki se razglasijo za nevladno organizacijo, stoji več sto projektov, ki predstavljajo na deset tisoče novih delovnih mest. Ko je gradbeno dovoljenje že dokončno, namreč vlagajo pritožbe in traja leta, da so pravnomočni, je opomnil in pozval k iskanju konstruktivnih rešitev.

Komentarjev 38
  • Maja Mulaček 12:28 15.maj 2020.

    Samo v SLO je mogoce, da. Se Junake ki so nas resili oznaci za KRIMINALCE IN S NESPOSOBNE lms, ki so na BRNIKU imali panflet. Da. Za potnike iz Wuhana ni potrebna karantena, KO Sarca, kljub opozorilu Direktorja. Ivana GALETA ...prikaži večA RECE BREZ PANIKE KO GA TA PROSI , naj se vzpostavi clen za nabavo zascitnih mask in opreme za izredne razmere, ker je nabava po pravilih javnega narocanja prepocasna in lahko traja do 3 lmesece in so skladisca prazna

  • leonardo 07:48 15.maj 2020.

    Janša brzdaj tvoj strupen jezik, pa mi verjemi, da ti ne bo nihče grozil s smrtjo.

  • Preprostež 21:07 14.maj 2020.

    Le prostitutke sodi Janša naj!