Slovenija
20449 ogledov

Janša poudaril, da nič ni nemogoče, vojni veterani zelo kritični

janez janša Kabinet predsednika vlade
Janša ob dnevu suverenosti: Zgodovina nas uči, da nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni. Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, so ob dnevu suverenosti, izrazili ostre kritike trenutnih političnih in družbenih razmer.

Obeležujemo državni praznik, dan suverenosti, s katerim se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije 25. oktobra 1991. S tem je Slovenija pred natanko 29 leti tudi dokončno postala suverena država. Ob prazniku je državljane nagovoril predsednik republike Borut Pahor, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža.

Jugoslovanska ljudska armada (JLA) se je iz Slovenije začela umikati 20. oktobra, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Takrat sta iz Luke Koper izplula še zadnja dva trajekta z vojaki JLA, s čimer je Slovenija dokončno postala suverena.

Veterani ostro nad trenutne politične razmere

Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, so ob dnevu suverenosti, izrazili ostre kritike trenutnih političnih in družbenih razmer. Te po njihovem vodijo v erozijo demokracije in pravne države ter slabšanje mednarodnega položaja Slovenije.

Poudarili so, da ne pristajajo "na odrekanje suverenosti po koščkih, kakor je to všeč vsakokratnim vladam, ki v nasprotju z ustavo Republike Slovenije obvladujejo tudi zakonodajno oblast in neupravičeno posegajo v sodno vejo oblasti".

"Dogodki in ravnanja, ki smo jim priča v zadnjem obdobju na področju nacionalne varnosti, pravosodja, policije ter erozije demokracije in pravne države, se morajo takoj nehati," so navedli. To po njihovih trditvah velja tudi za "medijske manipulacije, sovražni govor in razprodajo težko ustvarjenega premoženja, kar nas vodi v neoliberalni kapitalizem, kršenje človekovih pravic in njihovih temeljnih svoboščin ter razpad pravne države".

Janša: Nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni

"Pred 30 leti smo se z bojem znebili agresorske JLA in SFRJ, sedaj pa je čas, da se dokončno znebimo še njene sprevržene mentalitete, stopimo skupaj in z dediščino zmagovalca samozavestno in odgovorno obvladujemo sedanjost ter načrtujemo prihodnost," je na Twitterju zapisal predsednik vlade.

Sicer je predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob dnevu suverenosti pred tem še zapisal, da se na današnji praznik spominjamo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvajanja Slovenije. "Zgodovina nas uči, da nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni," je poudaril.

Pred tem je  Janez Janša ob v posebni poslanici poudaril, "Oktobra 1991 se je zgodilo nekaj, kar je bilo še leto prej za večino nepredstavljivo."

"Zaradi poguma, modrih odločitev in enotnega ter v skupni ideji povezanega slovenskega naroda smo si kljub političnim razlikam in nagajanju nekaterih priborili samostojno državo, o kateri so sanjale mnoge generacije pred nami," je danes v poslanici zapisal premier.

Pozval je, naj bo zato današnji dan spomin in opomin, kako nas povezanost v skupnem cilju kot narod ohranja žive in močne. Naj se v nas krepi zavedanje, da skupaj vedno lahko premagamo tudi tisto, kar se zdi nepremagljivo. In že jutri dosežemo to, kar je bilo še včeraj nepredstavljivo, je zapisal.

V poslanici je Janša spomnil, da je oktobra 1991 zadnji vojak okupatorske Jugoslovanske armade (JLA) zapustil Slovenijo. Slovenija je ne le pravno-formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država.

Opomnil je, da v življenju človeka in naroda ni nič samoumevno, še posebej ne tako veličastni dogodki kot sta rojstvo in uspešna obramba samostojne države.

"Slovenija v osamosvojitveni vojni ni imela zaveznikov, na katere bi se lahko naslonila. Prav tako nismo imeli pomoči, na katero bi lahko računali v bitki za vzpostavitev lastne in suverene države. Zanesli smo se lahko le nase - na svoje znanje, na svoje sposobnosti, na svojo odločenost, da bomo imeli svojo domovino. Obenem pa smo upali tudi na nekaj božjega blagoslova," je zapisal Janša.

Kot je dodal, smo "kljub izdaji slovenskega naroda in razorožitvi Teritorialne obrambe uspeli oblikovati svojo vojsko". "Zmago v vojni za Slovenijo in proti jugo komunistični JLA je dosegla slovenska vojska skupaj s slovensko policijo, vojska slovenskih domoljubov, povezanih v slovenske oborožene sile, ki so nastale iz Manevrske strukture narodne zaščite. Še nikoli v zgodovini slovenskega naroda ni bilo tako veliko ljudi lahko hvaležno veliki manjšini svojih sonarodnjakov," je navedel premier.

Kakšna je moč poguma in hrabrosti, ki sta rojena iz ljubezni, po njegovih besedah izpričujejo videoposnetki tistih usodnih dni pred skoraj 30. leti. "Z globokim spoštovanjem gledamo posnetke naših sodržavljanov iz Vipavske doline in drugod, ki so se z golimi pestmi in rokami lotili tankov JLA. Z veliko mero ne le državljanskega poguma, temveč tudi modrosti nam je uspelo premagati vojsko, za katero je veljalo, da je deseta najmočnejša armada na svetu," je zapisal.

Ob tem pa je izpostavil, da smo Slovenke in Slovenci lahko ponosni, ker smo v bitkah, ki smo jih bojevali, pokazali tudi izjemno srčnost in čut za čast. "Ranjence pripadnike JLA smo zdravstveno oskrbeli brez razlik. Nad agresorskimi vojaki se nismo maščevali, tudi takrat ne, ko so sklonjenih glav odhajali iz Kopra. Tiste mlade fante, ki so jih proti njihovi volji poslali nad nas in ki so najverjetneje mislili, da jih bomo postrojene postrelili, smo s karto za vlak in civilnimi oblekami poslali domov," je poudaril premier in dodal, da iz Slovenije v času osamosvojitvene vojne niso bežale trume beguncev, nihče ni bil prisilno mobiliziran, nismo doživeli razkosanja slovenskega ozemlja.

Čeprav so vojni časi vedno kruti, smo po Janševih besedah lahko kot narod vedno ponosni na to, da smo bojevali častno bitko. "Tako je naš cilj, uresničitev plebiscitarne odločitve slovenskega naroda za samostojno in suvereno državo Slovenijo, še bolj žlahten in svetal. Za vedno v zgodovino zapisan kot dokaz zrelosti slovenskega naroda in poguma njegovih vojakov," je še ocenil predsednik vlade.

dezurni@zurnal.24.si

 

 

 

 
Komentarjev 58
  • kontrahan 16:00 25.oktober 2020.

    bogdan76 na dan u besedo. napiši imena in pa seveda vse lepo podkrepi z dokazi. Tisto kar ti je povedal komunajzer jj ne velja. Ali pa z zmerjanjem in brezveznim nabijanjem ala Pojbič.

  • bogdan76 14:22 25.oktober 2020.

    Naslabša stvar kar se zgodi Sloveniji je levičarstvo in njihove kraje premoženja,samo trenutno nemorejo do njega,zato je panika udbomafije sam jih kar precej poznam--špicljev-.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 13:52 25.oktober 2020.

    dokler je janša na vladi je enotnost v sloveniji nemogoča,prav on razdeljuje ljudi