Slovenija
12942 ogledov

Janša: Predaleč je šlo

Janez Janša SDS Saša Despot
Predsednik SDS Janez Janša meni, da so stvari šle predaleč in da je čas za treznjenje. "Prej se bo zgodilo, bolje bo za vse nas," meni.

Predsednik SDS Janez Janša se je v nagovoru pred prazniki spomnil zadnjih dveh let, ko se je Slovenija, pa tudi svet, spopadala z epidemijo covida-19. "Še dobro leto nazaj smo bili sredi pandemija, bolnišnice so bile polne covid bolnikov, ljubljanski trgi polni protestnikov, državni zbor pa zasut z interpelacijami. Zdravstveno osebje se je borilo za življenja stotin in stotin naših obolelih rojakov, slovenski policisti za javni red in mir, gospodarstveniki in delavci po tovarnah so kljub težkim razmeram ustvarjali novo vrednost ter ohranjali blaginjo Slovenije," je dejal Janša. 

Spomnil je na ukrepe, ki jih je sprejemala njegova vlada. Ukrepi so, tako Janša, "varovali življenja in ohranjali standard prebivalstva". Vlada je v času covida sprejela tudi deset obsežnih protikoronskih zakonov. "Danes, po letu dni so znane svetovne statistike in primerjave. Slovenija je z odločitvami vlade in parlamenta sprejemala ukrepe, ki so bili po ostrini celo pod povprečjem Evropske unije. Kljub temu je bilo število preseženih smrti zaradi covida nižje kot v mnogih tako imenovanih jedrnih državah EU, gospodarska rast pa med najvišjimi. Zahvala za te uspehe gre veliki večini rojakov, ki je upoštevala ukrepe in priporočila ter varovala svoje zdravje in z veliko mero sočutja tudi zdravje in življenja ranljivih skupin."

Zahvalil se je zdravnikom in medicinskim sestram, vodstvom zdravstvenih ustanov in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje ter gospodarstvenikom, delavcem v tovarnah, šolnikom, "vsem, ki so zaupali znanosti ter ravnali v svoje in skupno dobro"

Po njegovih besedah je pomembno, da se spomnimo, kako je bilo, ker smo soočeni s tem, da se "stvari pospešeno postavljajo na glavo". Dejanja trenutne vlade po njegovem mnenju niso na mestu. Njegov pogled na trenutne razmere objavljamo v celoti: 

"Golobova vlada danes ne predlaga zahval in nagrad tistim, ki so uspešno reševali življenja ter Slovenijo ubranili najhujšega, temveč onim, ki so nas pehali v nesrečo. Nagrajuje tiste, ki so v času največje nevarnosti pandemije preko nezakonitih in neprijavljenih množičnih zborovanj širili bolezen po trgih in ulicah. Ne nagrajuje tistih, ki so uspešno organizirali šolanje na daljavo za naše otroke, ampak tiste, ki so rušili preventivne ukrepe v šolah in tako prispevali k daljšemu zapiranju šol kot bi bilo sicer to potrebno. Golobova vlada ne nagrajuje tistih, ki so ob množičnih nezakonitih protestih skrbeli za varnost ljudi in lastnine, temveč one, ki so razbijali in uničevali po ljubljanskih ulicah. Ne nagrajuje tistih policistov, ki so obvarovali največji zunanjepolitični dogodek v zgodovini Slovenije, temveč nasilneže, ki so varnost tuji delegacij ogrozili. Golobova vlada ne nagrajuje tistih novinarjev in snemalcev, ki so z nezakonitih protestov poročali, temveč huligane, ki so novinarje, snemalce in njihove medijske hiše fizično napadali. Vladavino prava na ta način spreminja v vladavino barbarstva. 

Spoštovani, iz zgodovine vemo, da noben nasilni prevrat, nobena zloraba pravne države in tudi noben volilni rezultat še nikoli ni dobrega spremenil v slabo ali obratno. Slej ko prej se izkaže, kaj je dobro in kaj je zlo. Bolj skrajna ali skrajno populistična je neka politika, več in hitreje se bo najedla zarečenega kruha. V zadnjih tednih se zdi, da se gore zarečenega kruha pospešeno kopičijo. Predaleč je šlo. Nobeno prikrivanje dejstev več ne pomaga. Vendar so zgolj politične konsekvence tega zdrsa proti barbarstvu premalo. Potreben je širši premislek, resna ocena posledic skrajnega populizma in splošen premik k streznitvi. 

Prihajajo časi, ki ne bodo nič manj zahtevni kot tisti pred letom ali dvema. Veliko znamenj nakazuje, da, Bog ne daj, celo bolj. Kako bo na primer ravnala Golobova vlada, če nas spet zajame nova pandemija in bo cel svet spet primoran sprejemati ukrepe, upravičenost katerih danes povsem neposredno postavljajo pod vprašaj? Nas bodo pustili umirati na ulicah? Bodo nasilneži lahko nemoteno razbijali po mestih? Slovenci se s to skrajno populistično politiko, ki na obči ravni noče ali niti ni sposobna razlikovati med dobrim in slabim, lahko popolnoma razbijemo na čereh razburkanega zunanjega okolja ter zapravimo možnost dobre prihodnosti. Ne samo naše, ampak tudi prihodnjih generacij. 

Zaradi vsega naštetega vas vabim, da vsak po svojih močeh pripomoremo k treznjenju. Prej se bo zgodilo, bolje bo za vse nas. Spomnimo se enotnosti, ki je povezala slovenski narod v teh, odločilnih plebiscitnih dneh leta 1990. Takrat je bilo morje še mnogo bolj razburkano, vendar smo zmogli. 

Naj bo letošnje ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti priložnost, da zopet globoko zajamemo iz vodnjaka slovenske zdrave pameti in poguma. Naj vam skrivnostni božični čas novega rojstva prinese mir in novo upanje. V novem letu 2023 nas čaka prihodnost, ki se še ni zgodila. Vedimo, da smo vsi poklicani, da jo sooblikujemo. Zato izberimo enotnost in sodelovanje namesto izključevanja. Upanje namesto strahu. Resnico namesto laži. Vse se začne pri enem dejanju enega posameznika, ki naredi razliko. Srečno." 

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 35
  • leonardo 06:47 25.december 2022.

    Janša v Sloveniji je barbarstvo nastopilo s tvojim vladanjem. /(Ustvaril si cerkvene bogate črne halje in posvetne požrešne bogate bele halje. Kaj si naredil za revne družine. Koliko lačnih otrok s skrbmi mamic si ustvaril, ki ne vedo kaj dati ...prikaži več otrokom v usta? Oh pozabil sem. Dal si jim ( potem ko si ukradel javno TV) božične filme in gledanje ob tem polne mize dobrot, ki jih bogati (tvoji pristaši) nosijo na že tako preobložene mize. To si naredil iz Slovenije!!!! Sramu nimaš, vsaj ne razkazuj

  • Idioti 23:05 24.december 2022.

    Narediuslugo Sloveniji in prenehaj dihat !

  • Kmodri 19:30 23.december 2022.

    Toliko škode kot je napravil Puklasti, bi mu morali soditi za veleizdajo in za trgovanje z orožjem.