Slovenija
40084 ogledov

Janša prepovedal strežbo hrane in pijače, tako odgovarjajo župani

lučke
1/2
Saša Despot
V mestih po Sloveniji so izvedbo prazničnih sejmov večinoma prilagodili novim ukrepom, po katerih je od danes z izjemo pečenega kostanja prepovedano ponujanje hrane in pijače na stojnicah. Območje sejemskih prireditev mora biti ograjeno, organizatorji pa morajo ob vhodu preverjati pogoj PCT.

V Ljubljani bodo sledili vladnemu odloku in danes zaprli hišice z gostinsko ponudbo, hišice z darilnim programom pa bodo ogradili in uredili vstopno-izstopno točko, so za STA povedali v Turizmu Ljubljana.

Verjamejo sicer, da se je z vidika okužb z novim koronavirusom bolj varno družiti zunaj kot v notranjosti gostinskih lokalov, in jim je žal, da bolj jasnih navodil niso dobili že prej, so dodali v ljubljanskem javnem turističnem zavodu.

V Mariboru zaenkrat ni sprememb. Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc je danes za STA povedal, da nova pravila še preučujejo, "bomo pa zagotovo naredili tako, da bo vse v skladu z njimi". Na Božični tržnici na Glavnem trgu tako ali tako nudijo le darilni program, za gostinske hišice na Trgu Leona Štuklja pa za zdaj še ni jasno, ali sodijo pod sejemsko dejavnost.

Iz mariborskega zavoda za turizem so sicer že v petek, še pred objavo nove vladne odločitve, sporočili, da prekinjajo priprave na postavitev montažnega drsališča na Trgu Leona Štuklja. "Razlog za odpoved je negotovost glede ukrepov na področju decembrskega dogajanja v mestnih jedrih," so navedli.

V Kranju so glede na vladni odlok na božično-novoletnem sejmu danes odpovedali ponudnike hrane in pijače, ostajajo pa pri ponudbi darilnega programa. Z današnjim dnem tudi ograjujejo prizorišče sejma, uvajajo enosmerni promet in pri vhodu preverjanje PCT-pogoja, so povedali v Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

V Kranju ostajajo optimistični

Za Kranj okrnjenost sejma pomeni velik manko v ponudbi Prešernega decembra, odlok pa pomeni težavo tudi za ponudnike, ki so jim morali odpovedati sodelovanje. Za dogodek, kot je celomesečni Prešerni december v Kranju, so namreč potrebne predčasne zaloge sestavin, hrane, pijače ... zato zavod tem ponudnikom vrača kupnino. "A ostajamo optimistični. Kranj je še vedno eno izmed najlepše okrašenih slovenskih mest, skozi katerega se je v decembru prijetno sprehoditi. Imamo tudi vodenja po mestu in mestna doživetja, ki jih je vredno videti in si jih obiskovalci lahko privoščijo z bonom21. Še vseeno upamo tudi, da bomo lahko v drugi polovici decembra izvedli koncerte, ki smo jih skrbno pripravili za obiskovalce našega mesta in za naše domačine," je povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bo spoštoval vladni odlok, so danes sporočili iz zavoda. Na območju božično-novoletne tržnice, ki je po njihovih navedbah z namenom preprečevanja zbiranja in srečevanja množic že od začetka razpršena po več ulicah mestnega središča, so pri hiškah s ponudbo zagotovili stebričke in označili vhod oz. izhod, s čimer so ločili območje tržnične prodaje in ulice.

lučke | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker je z odlokom prepovedano izvajanje gostinske ponudbe na odprtih površinah, so z današnjim dnem gostinci zaprli vrata svojih hišk v sklopu Pravljičnega Celja, so sporočili iz zavoda.

V Novem mestu so zaradi odloka že prilagodili za nedeljo načrtovano odprtje predpraznične tržnice, ki bo predvidoma delovala do vključno silvestrovega. Odprli bodo 20 stojnic z darilnim programom, celotno sejemsko območje pa bodo ogradili, vhod na tržnico in izhod z nje bodo praznično okrasili, na vhodu pa bodo nadzorovali število obiskovalcev in izpolnjevanje PCT-pogojev. Gostinska ponudba pa zaradi odloka ne bo zaživela v šestih načrtovanih hiškah za strežbo hrane in pijače, so za STA povedali v Zavodu Novo mesto.

V Velenju so sejem novim pravilom prilagodili že v petek, je za STA danes povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. Tako je območje sejma ograjeno, preverjajo pogoj PCT, ponudbo hrane in pijače pa so prilagodili tako, da si lahko gostje hrano in pijačo odnesejo s sabo izven območja sejma.

V Velenju so med 21. in 30. decembrom načrtovali dogodek s koncerti in gostinsko ponudbo Čarobna promenada, ki pa ga bodo zaradi novih pogojev verjetno odpovedali, je še povedala Pokornyjeva.

V Novi Gorici bodo sejem, katerega odprtje je predvideno v drugi polovici decembra, ustrezno prilagodili trenutnim ukrepom, so STA povedali na novogoriški občini.

V Kopru so zaradi epidemiološke situacije že odpovedali Miklavžev sejem, glede izvedbe božičnega, ki so ga načrtovali na božični konec tedna, pa se bodo še odločili glede na takrat veljavne ukrepe, so za STA pojasnili v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Komentarjev 50
  • andrej06 19:31 05.december 2021.

    Porko še ti ni jasno da bo konec virusa ko bo blagajna pokala po šivah

  • rd2dmk2 10:42 05.december 2021.

    ok... ne vem kako je drugod po sloveniji ampak recimo vzemimo Bled, ki ga verjetno vsak od vas pozna. je tako ? no torej na tem Bledu obstaja središče, ki se mu reče Gadafijev center. tudi to poznate, a ne ...prikaži veče ? no n iv tem centru je ducat gostinskih lokalov, s teraso za strežbo.. in tam se lahko pije in je.. na sredi tega centra je pa ploščad in tam postavite stojnico, 5m stran od terase lokala pa ne smete niti kuhanega vina in šnopsa spit, da ne rečem vroče čokolade. za razkužbo, de se ve !!!!

  • bogdan76 06:39 05.december 2021.

    imamo res lažnive medije samo tudi tosebo spremenilo pokvarjeni titoisti.