Slovenija
9 ogledov

Janša pričakuje, da bo imel prednost

Janez Janša Saša Despot
Predvidoma jutri bodo ustavni sodniki začeli pretresati domnevne napake v sodnem procesu Patria.

Predvidoma jutri bodo ustavni sodniki začeli podrobneje pregledovati in obravnavati ustavno pritožbo, s katero poskuša šef Slovenske demokratske stranke (SDS) in poslanec Janez Janša dokazati, da so mu bile v sodnem procesu pred tremi sodišči doslej kršene pravice, posledično pa da je bil nezakonito obsojen zaradi koruptivnosti. Janša v zaporu na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen.

V ponedeljek samo proceduralno

Ustavno pritožbo, ki jo je Janšev zagovornik Franci Matoz na ustavno sodišče vložil pretekli četrtek, so sodniki v ponedeljek sprejeli v obravnavo. Preverjali so, ali je pritožba ustrezno sestavljena oziroma ali zadostuje vsem pogojem za začetek obravnave, medtem, ko se v vsebinske podrobnosti, argumente, obrazložitev pritožbe zaenkrat še niso poglabljali. O slednjem bo namreč presojal kazenski senat. Pričakovati je, da bodo najprej presojali o Janševem predlogu naj se nadaljne izvrševanje sodbe zadrži toliko časa, da ustavno sodišče dokončno odloči o pritožbi oziroma da naj Janša nemudoma odide s prestajanja kazni, dokler o tem ne bo odločeno. Matoz namreč ustavnim sodnikom predlaga naj izdajo začasno odredbo, s katero bi začasno prekinili Janševo bivanje v zaporu.

Odločajo naj prednostno

Matoz predlaga sodnikom, da o Janševi pritožbi odločajo "absolutno prednostno" in da bo na koncu "ustavno sodišče zaradi več kot očitnih kršitev pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo."

Do konca leta in nato še januarja

Matoz pričakuje, da bi ustavno sodišče prvo odločitev oziroma začasno odredbo izdalo že v naslednjih tednih, najkasneje do novega leta, nato pa nadaljevali z odločanjem o pritožbi in čimhitreje odločili tudi dokončno.

To je sicer že druga pritožba, ki jo je v zadnjem mesecu na ustavno sodišče posredoval Janša. Predvidoma sredi januarja naj bi, po naših informacijah, dokončno odločili ali je državni zbor (DZ) pred dobrim mesecem in pol nezakonito Janši odvzel poslanski mandat, zaradi česar je Janša vložil ustavno pritožbo. Ustavni sodniki so, dokler dokončno ne odločijo, Janši pred dobrim tednom poslansko službo začasno vrnili. Pričakovati pa je, da bo odločitev o tem sprejeta takoj zatem, ko bo jasno ali bi bilo zaradi očitanih kršitev pravic Janši prekiniti prestajanje kazni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.