Slovenija
10 ogledov

Janša pride, a kritizira

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vrh slovenske politike bo popoldne na Pahorjevo pobudo govoril o ključnih reformah. Janša prihod potrdil, na spletni strani SDS pa ostre kritike že pred sestankom.

Pred popoldanskim vrhom je na spletni strani SDS očitek, da "vlada iz vsake domače naloge naredi fototermin".

Pišejo, da se bo na popoldanskem sestanku razpravljalo o Nacionalnem reformnem programu, dokumentu, ki ga v okviru Strategije EU 2020 redno pripravlja vlada. SDS pri tem opozarja, da današnji sestanek poteka na dan, ko bi vlada morala ta dokument že poslati v Bruselj.

Glede Strategije EU 2020 poudarjajo, da "gre za dolgoročni program, katerega mnogi cilji so taki, da bodo dali rezultate še daleč po koncu mandata te vlade. Zato bi bilo modro, da so te politike dolgoročne in ima vsaj smer široko soglasje v državi".

SDS dodaja, da do sestanka prihaja dve leti prepozno za ustvarjanje soglasja o nujnih razvojnih dilemah in dva meseca prepozno, da bi lahko vse strani vsaj razumno sodelovale pri redakciji dokumenta. "Za fotografijo pa zadostuje 1/125 sekunde, ob dobri svetlobi tudi manj."

Vsekakor dokument ne prinaša nič tako radikalnega, odločnega in prelomnega, da bi to zahtevalo kak poseben dialog z opozicijo ali dramatično nacionalno soglasje. Gre za pogrevanje že večkrat pogretih idej, ki se z udobjem ukazov COPY in PASTE ekološko, a delomrzno reciklirajo skozi prej naštete dokumente ter iz dokumenta v dokument izgubljajo jasnost in ostrino. Kar pa ne pomeni, da stanje v državi ni alarmantno, še opozorijo pri SDS.

Zaključijo, da je vlada napisala papir, ki ga pač mora poslati v Bruselj, ter da poguma in notranje trdnosti, da bi bil papir kaj več kot domača naloga, nimajo. "Ambicijo, da iz vsake domače naloge naredijo fototermin pač." To je po njihovem optimistična razlaga, pesimistična pa, da nekateri člani vlade menijo, da je nadaljnji padec finančne stabilnosti in padec gospodarske aktivnosti realen. "Pri tem pa ni koalicijskega soglasja o tem, kako naj ukrepa." Sklenejo, da bo SDS dobre ukrepe podprla, "je pa takih za zdaj premalo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.