Slovenija
20 ogledov

Janša proti tajkunom 0:2

V pivovarni se morajo zdaj ukvarjati z več deset milijoni evrov dolgov, ki jih j Žurnal24 main
Boško Šrot je razkril lastništvo v Kolonelu in hobotnici Pivovarne Laško. V vojni za Terme Čatež pa je dokončno zmagal Bojan Petan.
 

Šrot proti Janši

November lani. Predsednik vlade napove boj proti tajkunom in s prstom pokaže na Boška Šrota.
December. UVK začne postopek zaradi koncentracije v Mercatorju.
Januar. Laško vloži tožbo proti UVK, Kad Pivovarni Laško ne proda sedem odstotkov delnic.
Februar. UVK ustavi postopek in začne novega. Infond Holding, CPM, FIDINA, in KOTO objavijo prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško
Marec. Kolonel znova objavi prevzemno ponudbo za Center Naložbe, ki je največji lastnik Infond Holdinga.

S spremembo v sodnem registru družbe Kolonel je postalo jasno, da je njen lastnik Boško Šrot. To pomeni, da je Šrot skupaj s svojo ženo prek podjetja Atka - Prima tudi lastnik Centra Naložbe, ki je največji lastnik Infond Holdinga, ta pa največji lastnik Pivovarne Laško, ki jo Šrot vodi. Šrot je tako na četrtem mestu med najbogatejšimi Slovenci zamenjal Danijelo Rakovič. Ko je še veljala za lastnico Kolonela, je bilo njeno premoženje ocenjeno na 146 milijonov evrov. "Če je imel skrito pogodbo z Danijelo Rakovič, je povsem mogoče, da ima skrito pogodbo ali več pogodb za odkup delnic Pivovarne Laško tudi z drugimi delničarji Pivovarne, kar lahko pomeni, da je njegovo premoženje večje od ocenjenega premoženja Rakovičeve," pravi Vita Cajnko Javornik, odgovorna urednica revije Manager.

Še več, Šrot je lastnik Kolonela že od avgusta leta 2006. Zaradi tega na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že preverjajo, ali bi bile prevzemne ponudbe za Center Naložbe in Pivovarno Laško kakorkoli sporne. Vsebujejo namreč napačen podatek o lastništvu Kolonela, Šrotovo podjetje Atka - Prima pa ni omenjeno kot povezana oseba.

Prvi mož Urada RS za varstvo konkurence Jani Soršak meni, da bi lahko šlo za nepravilnost, če bo dokazana, pa lahko vpletene doletijo kazenske ovadbe in denarne kazni. V skrajnem primeru bi lahko varuh konkurence prevzemnikom celo naložil odprodajo pridobljenih delnic Laškega.

 

Petan proti državi

Prvi mož DZS. Ko je bil Janša v opoziciji, je Petana omenjal kot primer korupcije.
Avgust 05. Država se dogovori z DZS, direktor postane Mladen Kučiš. Maksima Invest proda deset odstotkov Factor Banki.
Julij 07. Factor banka proda delež Laškemu.
Avgust 2007. Država izrine DZS iz nadzornega sveta (NS) Term Čatež, izpodbojne tožbe.
December 2007. Laško proda delnice Rent A (Petanu).
Januar 2008. DZS izrine državo iz NS Term.
Maj 2008. Kučiš leti, Petan postane direktor Term.

Predavatelju z mariborske fakultete Sašu Preliču pa se vprašanje lastništva pri prevzemu načelno ne zdi preveč problematično. Prevzemna zakonodaja namreč ščiti male delničarje, ki jim je pomembneje, da prevzemnik plača delnice, ni pa toliko pomembno, kdo je lastnik prevzemnika. "Je pa čudno, da register ni ažuriran in v pravni promet to vnaša zmedo," ocenjuje Prelič.

"Zagotovo morajo biti ti dogodki razlog, da nadzorni organi poostrijo nadzorne dejavnosti," meni minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je razočaran nad delom ATVP in upa, da bo pod novim vodstvom poskrbelo, da se stvari razčistijo. Vprašanja smo naslovili tudi na kabinet predsednika vlade, vendar nismo dobili odgovora.

V vojni za Terme Čatež pa je dokončno zmagal prvi mož DZS Bojan Petan. Nadzorni svet, v katerem je njegova žena, ga je namreč imenoval za generalnega direktorja Term Čatež. Mladen Kučiš, ki je bil na tem položaju pred tem, je po uradnih pojasnilih odstopil iz osebnih razlogov, v podjetju pa ostaja kot pooblaščenec uprave.

"Jasno je, da Petan obvladuje Terme Čatež, zato pričakujem, da bo objavil prevzemno ponudbo, ki bi jo že moral objaviti," dogodke v Termah Čatež komentira Vizjak. Po naših informacijah je prevzemna ponudba še vedno v igri, vendar "mora Petan najprej preračunati, ali se mu bo ta izplačala", trdi eden od naših virov blizu DZS, kjer Petan ostaja predsednik uprave.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.