Slovenija
12660 ogledov

Janša prvič iz oči v oči z Golobovo poslanko

Janez Janša Vlada RS
Čakanje na uskladitve stroke bi v spopadu z epidemijo trajalo predolgo, meni premier Janša.

Nepovezana poslanka Janja Sluga, ki je kot Jurij Lep prestopila v stranko Z. Dej oziroma Gibanje svoboda, ki ga vodi Robert Golob, je od predsednika vlade skušala izvedeti, ali bo podprl novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki ga bodo poslanci in poslanke obravnavali konec tedna. Novelo zakona so sicer pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v parlamentarni postopek pa ga je vložila poslanska skupina nepovezanih poslancev.

"Vladanje z odloki brez zakonske podlage ni ustavno vzdržno"

Sluga je spomnila, da je ustavno sodišče junija in kasneje oktobra letos ugotovilo, da so vladni odloki, katerih cilj naj bi bil omejevanje širjenja okužb v epidemiji, neustavni in določilo dvomesečni rok za odpravo te neustavnosti. "Vladanje z odloki brez zakonske podlage ni ustavno vzdržno," je poudarila poslanka. 

Po tem, ko je v državnem zboru propadel predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravilo Poklukarjevo ministrstvo, predlagane spremembe v predlogu Pravne mreže po mnenju Sluge sledijo odločitvam ustavnega sodišča, v njih pa so tudi varovalke, ki omejujejo samovoljno delovanje vlade. 

"To je popolnoma neutemeljen očitek"

Janez Janša je očitek, da je vlada z odloki reševala situacijo v času epidemije in da ti odloki niso imeli pravne podlage v zakonih, zavrnil kot popolnoma neutemeljen. "Nobena druga članica EU za dopolnjevanje v času kreiranja pravne podlage za spopad z epidemijo ni sprejela 10 protikoronskih ukrepov, kot jih je v tem času sprejel državni zbor in prav z vsakim od teh zakonov je bila pravna zakonska podlaga nadgrajena," je dejal Janša. 

Ocenil je še, da je ustavno sodišče razveljavilo minorno število aktov glede na delež. Predlog zakona, ki ga je pripravila Pravna mreža, ki je po mnenju Janše politični podaljšek sedanje opozicije, je po njegovem mnenju v nasprotju z ustavo, ko gre za delitev oblasti, v nasprotju s priporočili WHO in neoperativen. "Na podlagi tega zakona se ne da spopadati z epidemijo, trajalo bi tedne in tedne, da bi se stroka uskladila in šele na tej podlagi bi lahko pristojni prejemali odločitve," pravi Janša. 

Pravilniki glede dolgotrajne oskrbe prihajajo v javno razpravo

Glede zakona o izvajanju dolgotrajne oskrbe je Janša napovedal, da bodo šli predlogi prvih podzakonskih predpisov po zagotovilih ministrstev za zdravje in za delo v javno razpravo v tem tednu. V skladu s temi zagotovili bodo sprejeti do roka, ki je 18. marec, je poudaril. "Pravilnik o oceni upravičenosti do dolgotrajne oskrbe pa najbrž zahteva dodatno javno razpravo, in možnost zanjo bo v naslednjih tednih," je zagotovil danes v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Branka Simonoviča iz DeSUS.

Janša razočaran, ker v opoziciji ne cenijo gospodarskih dosežkov

V času pandemije covida-19 do konca lanskega leta je Slovenija po Janševih besedah ne samo ohranila potenciale, ampak jih je tudi povečala. "Če vzamemo katerokoli obdobje po letu 2008, se nikoli v nobenem primerljivem obdobju, tudi v času pred pandemijo, razpoložljivi dohodek ni povečal za 10 odstotkov, čeprav smo se v večini primerljivih obdobij zadolžili več," je poudaril Janša.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 26
  • d441a3eb6182bdfa832639adb0a11dd39ecfc1e0 23:44 01.februar 2022.

    @Enver3,usedi se👃.

  • Naklonsky 11:44 01.februar 2022.

    Golobova posranka? Od kdaj pa je golobova stanka v parlamentu? Sicer pa tako zblojenih osebkov kot so v takoimenovani samoponosni levici nima smisla komentirat.

  • Ender3 18:12 31.januar 2022.

    Ivek, imamo zdravstveno krizo in ne politično. Stroka se je prepičasi opredeljevala, politika S tem ni imela problema, ker se je hitro odločalo na dopisnih sejah ali s preglasovanjem v DZ. Gospodarski uspehi so plod njegove domišljije, manipulacijo pa obvlada ...prikaži več pri tistih, ki mu verjamejo. Notorični lažnivec !