Slovenija
265 ogledov

Janša: RTV prispevka ne plačujem že dve leti

Janez Janša Saša Despot
Parlamentarni odbor za kulturo razpravlja o sporni objavi predsednika SDS Janeza Janše na družbenem omrežju Twitter. Janša: "Poslužili smo se provokacije, hvala, ker ste se nanjo odzvali."

Sejo parlamentarnega odbora za kulturo so zahtevali poslanci koalicijskih SMC, DeSUS in SD. Opozicijski prvak Janez Janša je 21. marca tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan." Janšev zapis predlagatelji seje razumejo kot nedopusten politični pritisk na svobodo novinarskega dela.

Na sejo sta bili vabljeni novinarki TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na televiziji Mojca Šetinc Pašek, ki sta se opravičili; izpostavili sta, da ne vidita svoje vloge v prepiru med koalicijo in opozicijo, kamor bo po njunem mnenju vodila razprava. V zapisu na Facebooku sta še menili, da v tem primeru ni šlo zgolj za obračun z njima, pač pa tudi za opozorilo, kaj čaka vse druge, ki niso po volji dotične stranke in njenega predsednika.

Janša o tem, da so načrtno izbrali provokacijo

Seje se je po drugi strani udeležil avtor spornega tvita Janez Janša, ki je med drugim navrgel, da so izbrali primeren dan za razpravo, to je 1. april. Vprašal se je tudi, katero verbalno nasilje je hujše od umora. “Če tako mislite, zakaj ne predlagate spremembe kazenskega zakonika? Da bo nekdo za umor lažje kaznovan kot za tvit." Prvak opozicije je med drugim na odboru za kulturo povedal še, da že dve leti ne plačuje RTV prispevka in da enako svetuje tudi ostalim.

Glede svoje tvita je poudaril, da so se poslužili provokacije, ker glede popravkov, ki jih zahtevajo, ni rezultatov. "Kakšni so rezultati? Cinični odgovori uredništev, molk novinarskega razsodišča in društev. Pa včasih kak dobronameren nasvet, naj demanti napišemo tako, da bo bolj nerazumljiv. Zato smo se poslužili provokacije. Zahvaljujemo se, da ste ji nasedli in se priporočamo, da še kdaj skličete takšno sejo. Četudi na 1. april."

Predsedujoči odboru za kulturo Dragan Matić je odgovoril, da ni nobenih potreb, da provocirajo v javnosti vulgarno, žaljivo in nedostojno ter da se spravljajo na ljudi na ta način. "Če boste to zahtevali, bomo sklicali nujno sejo odbora. Kulturno vložite zahtevo, pa bomo sklicali sejo in se pogovorili o zadevah, ki jih smatrate za neustrezne. Provociranje na ta način pa se nam zdi nedostojno," je poudaril Matić in dodal, da če opozicija želi odpreti kakšno drugo temo glede medijev, da ima vse možnosti in da res ni potrebe po takšnih izpadih.

Odbor za kulturo je na današnji seji obsodil verbalne napade kot obliko političnega pritiska na delovanje novinarjev, kot tudi pritisk na delovanje medijev nasploh. Poleg tega naj bi javne funkcionarje pozval, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki predstavljajo nespoštljivo komunikacijo in nedopusten pritisk na svobodo novinarskega dela. Opozorili bi tudi na pomen objektivnega in nepristranskega novinarskega poročanja, predsedniku DZ-ja pa predlagali, da ob naslednji prenovi poslovnika DZ-ja vanj vključi tudi etični kodeks poslancev.

Komentarjev 71
  • titty 13:01 05.april 2016.

    Da si član SDS

  • malonaokoli 08:46 04.april 2016.

    Janez...zakaj tako sovražiš Slovenijo in Slovence ? pa saj se lahko preseliš drugam !

  • dragec 23:28 03.april 2016.

    Prostitutka Urška J. je stara ofucana prostitutke za 10 EUR