Slovenija
7 ogledov

Janša s Sanaderjem v nedeljo

ivo sanader foto afp Žurnal24 main
Slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader se bosta na Bledu sestala v nedeljo zgodaj popoldne.

V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da se bosta slovenski in hrvaški premier srečala ob robu Strateškega foruma Bled, ki se bo odvijal na temo poglabljanja in širitve Evropske unije. Ob tem so ponovili, da bosta ob temah, povezanih s temo srečanja, govorila tudi o dvostranskih vprašanjih.

Da se bosta premierja na Bledu sestala v nedeljo, so potrdili tudi v kabinetu hrvaškega premierja, kjer so dodali, da bodo teme aktualni bilateralni odnosi, pogovoru pa bodo sledile izjave.

Med Slovenijo in Hrvaško od aprila poteka izmenjava predlogov o možnih načinih reševanja odprtih vprašanj med državama. Slovenska vlada je svoj predlog, ki je še vedno zaupen, Zagrebu poslala sredi julija. Hrvaška je nanj v začetku avgusta odgovorila, tako da sedaj čaka na odgovor Slovenije.

Pred pripravo odgovora se je premier Janez Janša minuli petek sestal s predsedniki parlamentarnih strank in dobil podporo za posredovanje tretje strani za vprašanje meje. Podprli so tudi nadaljevanje pogovorov s Hrvaško glede dolga varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke in glede Nuklearne elektrarne Krško. Glede ribištva oziroma hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone in statusa maloobmejnega sporazuma pa se bodo pogajanja nadaljevala v okviru približevanja Hrvaške Evropski uniji.

Hrvaška je zavrnila slovenski predlog, da bi o meji med državama v spravnem postopku razsojalo sodišče Ovse za poravnano in arbitražo, Slovenija pa je zavrnila hrvaški predlog, da naj razsoja Mednarodno sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu. Čeprav Slovenija uradno poudarja, da dogovora o načinu reševanja vprašanja meje med vladama še ni, se v hrvaških in slovenskih medijih te dni vse pogosteje pojavljajo trditve, da se državi strinjata s posredovanjem Meddržavnega sodišča v Haagu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.