Slovenija
43 ogledov

Janša sklenil uspešen obisk Kitajske

Predsednik vlade Janez Janša se je na uradnem obisku na Kitajskem z delegacijo u Žurnal24 main
Premier Janez Janša je obisk na Kitajskem ocenil kot uspešen, sklenil pa ga je s slovesnim odprtjem predstavništva Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti).

Janša je v izjavi za slovenske medije izrazil zadovoljstvo, edino, kar obžaluje je, da slovenska gospodarska delegacija, ki je štela 55 članov, ni še večja, saj so "tukaj priložnosti neizmerne". Slovenski premier se je s kitajskim kolegom Wenom Jiabaom in predsednikom Hu Jintaom pogovarjal tudi o kitajski gospodarski rasti, pomembna tema srečanj pa so bile tudi podnebne spremembe.

Kot je dejal Janša, je iz pogovorov, ki jih je opravil v teh dneh, možno razbrati, da Kitajska tem vprašanjem in možnim vplivom ekstenzivne rabe energije na podnebne spremembe posveča bistveno več pozornosti, kot si predstavlja Zahod. Za obdobje do leta 2010 si je Kitajska zastavila tudi dokaj ambiciozne okoljevarstvene cilje, zato po Janševem mnenju obstajajo realne podlage za nadaljnja pogajanja o učinkovitem svetovnem dogovoru o boju proti podnebnim spremembam.

Janša si je s člani delegacije in spremljevalko Urško Bačovnik ogledal tudi vse glavne kitajske znamenitosti. © BOBO

 

Janša in Rupel lobirata za Pegana
Janša je obisk Kitajske, gostiteljice poletnih olimpijskih iger 2008, izkoristil tudi za lobiranje za udeležbo slovenskega telovadca Aljaža Pegana na igrah v Pekingu. "Kitajsko smo prosili za pomoč pri reševanju tega problema in ta pomoč nam je bila obljubljena," je dejal premier. Pegan je bil namreč zaradi posebnega sistema kvalifikacij prikrajšan za nastop na olimpijskih igrah, čeprav je svetovni in evropski podprvak na drogu ter vodilni na lestvici svetovnega pokala na tem orodju.

Za Pegana se je pri kitajskem kolegu Yangu Jiechiju potegnil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel. Kitajci so Janšo sicer povabili na olimpijske igre, a se jih verjetno ne bo mogel udeležiti, ker bodo v Sloveniji "skoraj istočasno" parlamentarne volitve.

Slovesno odprtje Japtija
Janša je sicer danes v Šanghaju slovesno odprl predstavništvo Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije, pred tem pa si je skupaj z vladno in gospodarsko delegacijo ogledal tovarno družbe Iskra Avtoelektrika v bližini Šanghaja. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je v priložnostnem nagovoru dejal, da odprtje predstavništva slovenskega gospodarstva v kitajski finančni prestolnici predstavlja pomemben prispevek k razvoju slovensko-kitajskih gospodarskih odnosov.

Vizjak je izrazil pričakovanje, da bo imelo delovanje predstavništva Japtija velike pozitivne učinke, predvsem na področju iskanja novih slovenskih izvoznikov, izhodnih vlagateljev ter skupnih slovensko-kitajskih vlaganj, kar bo po njegovem mnenju dodatno pripomoglo k uravnoteženju blagovne menjave med državama, ki je zdaj močno v prid Kitajske.

Topel sprejem za Janšo. © BOBO

 
Ješovnik: Predstavništva v tujini so ključna za menjavo
Direktor Japtija Peter Ješovnik je poudaril, da je predstavništvo v Šanghaju namenjeno vsem slovenskim in kitajskim podjetjem, ki vstopajo na nov trg. Ob tem je izrazil prepričanje, da so predstavništva slovenskega gospodarstva v tujini ključna za gospodarsko menjavo in rast, kar po njegovem potrjujejo tudi izkušnje obstoječih predstavništev v tujini. Kot je dejal, je bilo predstavništvo na Kitajskem skrbno načrtovano, Šanghaj pa zaradi gospodarskega pomena najprimernejša lokacija.

Gre za peto predstavništvo slovenskega gospodarstva v tujini. Ministrstvo za gospodarstvo je mrežo predstavništev začelo ustavljati lani, ko je odprlo prva štiri v Italiji, Nemčiji, Turčiji in Romuniji. Letos bodo poleg predstavništva v Šanghaju odprli še dve na bolj oddaljenih, perspektivnih trgih, in sicer v Rusiji in Braziliji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.