Slovenija
147 ogledov

Janša: Slabše kot sporazum Drnovšek-Račan

Piran Saša Despot
Politične stranke so se odzvale na četrtkovo sodbo arbitražnega sodišča o meji med Hrvaško in Slovenijo.

V največji opozicijski stranki SDS niso zadovoljni z odločitvijo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da je Slovenija, ki je ob osamosvojitvi nadzorovala celoten Piranski zaliv, v četrtek izgubila četrtino, v koridorju, ki ga je določilo arbitražno sodišče, pa bo imela le splošne pravice. Janša je dejal, da je Slovenija dobila le komunikacijski prehod, to pa ni tisto, kar je imela 25. junija 1991, "in kar je obljubljala tista stran, ki je glasovala za sporazum".

Slovenija na morju meji na Italijo in Hrvaško, ne na mednarodne vode, kdor trdi drugače, namerno zavaja, v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča pravi Janša. Meni, da je odločitev slabša, kot je bil sporazum Drnovšek-Račan, ki je prek mednarodnih voda določal stik Slovenije z odprtim morjem.

Janša je še dejal, da se razsodbe sodišča ne da enostransko realizirati, ter dodal, da je Hrvaška od arbitražnega sporazuma odstopila takoj, ko je postalo jasno, da bo vstopila v EU. Ocenjuje, da bi bila možnost, da bi Hrvaška sodelovala, čas njenega vstopanja v schengensko območje.

ladja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

NSi: Razočarani, a druge alternative ni

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je dejal, da so nad razsodbo razočarani. Se pa zavedajo, da alternativa "praktično ne obstaja" in da je treba arbitražno razsodbo sprejeti takšno, kot je. V nobenih bilateralnih pogajanjih s Hrvaško najverjetneje ne bi dosegli več.

Nezadovoljni so zlasti zaradi določitve meje na morju, ob Dragonji in v Razkrižju. Slovenija je tako na nek način "prisiljena sprejeti tisto, kar je bilo razsojeno". To se pričakuje od države, ki spoštuje demokratične standarde in pravne norme, zato to isto Tonin pričakuje tudi od Hrvaške.

Od slovenskega parlamenta pa v NSi pričakujejo, da bo sprejel zakon, ki bi zaščitil interese tistih slovenskih državljanov, katerih domovi so ostali na drugi strani meje. Za približno 30 takšnih hiš ob Dragonji in v Razkrižju naj se po predlogu NSi sprejme poseben zakon, ki bi jim ponudil finančno nadomestilo, s pomočjo katerega bi ti državljani svoje domove lahko postavili na slovenskem ozemlju in tu normalno zaživeli, če bi to želeli. "Ti ljudje ne smejo imeti občutka, da so prepuščeni sami sebi," je poudaril.

meja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Levica: To ne sme zakriti drugih težav

V poslanski skupini Levica pravijo, da je treba sodbo arbitražnega sodišča spoštovati. A vprašanje arbitraže ne sme postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge pereče težave v naši državi, "ki so veliko večji kot samo vprašanje meje," je v izjavi novinarjem v DZ opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Komentarjev 60
  • sprehajalec 17:48 01.julij 2017.

    Iz katere dimenzije si pa ti? Kakšen mejni prehod v Jugi na vrhu klanca?

  • Brnica 12:55 01.julij 2017.

    Namesto da je prodajal orožje, bi slovensko vojsko oboroževal in zavzel Istro. Povej rajši komu si prodajal orožje in kam si dajal denar.

  • Brnica 12:49 01.julij 2017.

    Največja napaka slovenske vlade je bila, da je Hrvatom pustila zidati mejni prehod spodaj na ravnini ob Dragonji. V prejšnji državi Jugoslaviji je bil mejni prehod na vrhu klanca (nad Dragonjo). V tej vladi je bil tudi Janša in zato ...prikaži večo je bil tudi sokriv. Čeprav danes govori drugače. Zame je velik lažnivec.