Slovenija
10203 ogledov

Janša: "Smo v tekmi s časom"

Janez Janša Vlada RS
Predsednik vlade je državljane vnovič pozval k cepljenju, da bo jeseni življenje teklo normalno. Razlog za skrb predstavlja različica delta.

"Pandemija upada, a skrbi delta različica, ki je na žalosti tudi v Italiji. V takšnem obsegu, da je to skrb tudi za nas," je trenutno epidemiološko situacijo v pogovoru za RTV Slovenija ocenil predsednik vlade Janez Janša. "Smo v tekmi s časom. Edina rešitev je cepljenje." 

Premier je državljane ob tej priložnosti še enkrat pozval, naj se odločijo za cepljenje: "Posledice brez cepljenja so milijonkrat hujše. Vsak, ki se cepi in zagotovi svojo imunost, prispeva k temu, da bo jeseni življenje normalno in obratno".

Slovenija je po precepljenosti starejših od 50 let v vrhu EU, v segmentu splošne precepljenosti smo na povprečju EU, ki pa ni dobro ne za Sloveniji ne za druge evropske države, pravi Janša. Tako v Sloveniji kot v drugih državah je interes za cepljenje padal skupaj z upadom okužb. Če bomo precepljenost do jeseni dvignili, lahko računamo na neko normalno jesen, ocenjuje. Pri tem pa je Janša poudaril, da bodo to precepljenost morali doseči tudi v drugih državah  v naši soseščini. Opomnil je tudi, da imamo cepiva bistveno več kot pocepimo.

Na vprašanje, kaj smo se naučili iz lanskih napak, je odgovoril, da je lani celotna Evropa izgubila stik z epidemijo. Pri nas je težavo predstavljalo še dejstvo, da ljudje niso verjeli, da so nekateri ukrepi potrebni, ker smo jo v prvem valu dobro odnesli. "Problem je ljudem dopovedati, če nekatere politične stranke, sindikati, nasprotujejo nošenju mask," je spomnil.

Ne verjame, da bi bil problem za nespoštovanje ukrepov v komunikaciji vlade z državljani. "Epidemijo se je izkoriščalo za rušenje vlade," je prepričan. "Vsi ukrepi so taki, da so nekoga prizadeli, so nehvaležni ukrepi, obžalovali smo jih. Morali smo omejevati svobodo gibanja, ljudem prepovedati stvari, druženje, kar je temeljna potreba. S tem si vlada ni okrepila oblasti," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 05:42 22.junij 2021.

    Oblast je zmedena in v bitki s časom .V kratkem lahko pričakujemo še dodatne pritiske in grožnje zoper tiste,ki se ne bodo cepili. Ali bomo denarno kaznovani ?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:40 22.junij 2021.

    Janez pojdi ti malo na dopust. Iskreno, ljudje te videti ne slišati ne moremo več. Med tem pa razmišljajte kako boste jeseni spet karte vlekli, da ne bo spet vse na glavo.

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 23:18 21.junij 2021.

    Res je Janša,TAG HEUER... .Zamera gre edino gospodu voditelju Borisu Tomašiču,ker bi mu veliko bolj pristajala obleka dark black iz čiste svile in enaka majica brez ovratnika.... .Glede oddaje Kdo vam laže,nobenih pripomb,edino me moti,da nimajo TXT.