Slovenija
37 ogledov

Janša Sovi odrezal glavo

Kaj pomeni nagla zamenjava direktorja Sove Sebastjana Selana?

Če nameravaš udariti na zahodu, se pretvarjaj, da boš udaril na vzhodu. Tako približno se glasi eno od pravil Sun Tzuja, starodavnega kitajskega filozofa in vojskovodje. Sun Tzuja je rad prebiral in upošteval Janez Janša, je pred kratkim zapisal urednik Delove Sobotne priloge Ali Žerdin in med drugim dodal uvodoma zapisani citat.

Izhajajoč iz Sun Tzjeve misli je smiselno vprašanje: zakaj je Janša dopustil, da je prišlo do glasnih prepirov glede organiziranja tožilstva in kulture. Nedvomno je namreč vedel, da bodo tožilci in kulturniki žolčno protestirali, če se bodo počutili ogrožene.

Se je morda Janša samo pretvarjal, da bo "udaril na vzhodu"? Ni izključeno. Kaj pa je potemtakem v resnici nameraval? Na katerem "zahodu" je nameraval zares udariti?

Enega od odgovorov smo morda dobili sinoči, ko je vlada na hitro in presenetljivo zamenjala šefa Sove Sebastjana Selana.

Spomnimo. V prvem mandatu je Janševa vlada razrešila takratnega šefa Sove Iztoka Podbregarja šele leta 2006. Kasneje je Janša skušal organizacijsko temeljito poseči v Sovo in izbruhnila je ena najhujših afer v mandatu 2004 - 2008. In še: v času Pahorjeve vlade je imela SDS več konfliktov s Sovo; Sova je nasprotovala vplogledu v arhive, iz SDS pa so se večkrat pritožili, da se Sova ukvarja z njimi.

Nemara bo Janša tokrat temeljiteje posegel v Sovo že na samem začetku mandata. Na to kaže tudi imenovanje njenega novega šefa - to je postal Damir Črnčec, dosedanji šef vojaške obveševalno varnostne službe OVS. Imenovanje je morebiti napoved zbliževanja in celo združevanja obeh obveščevalnih služb, civilne Sove in vojaške OVS.

Vsaka reorganizacija prinaša priložnost za prevzem nadzora nad delovanjem reorganizirane družbe. Nadzor nad obveščevalci je za vladanje bistveno pomembnejši od spora s tožilci. In nenazadnje, nenaklonjenost kulturniške skupnosti je lažje preživeti od odpora obveščevalne.

Komentarjev 19
  • tralala 14:50 08.marec 2012.

    ahahahahaha, ti si bolnik, res.

  • Veteran 22:18 13.februar 2012.

    Samo tako naprej Janša, tudi v novinarskih vrstah bi potrebno narediti red, da bodo ostali bolj objektivno pisali.

  • Nesrečni 09:43 12.februar 2012.

    Janša, Janša, nekateri diktatorji ti ne sežejo niti do kolen!