Slovenija
20 ogledov

Janša: Spet na delu zeleni flomaster

Janša je vse obtožbe že zanikal. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Janez Janša je "iz novinarskih vrst" prejel obtožni predlog v zadevi Patria. Komentar z naslovom "Zeleni flomaster ponovno na delu" je objavil kar na Facebooku stranke SDS. Črnkovič: huje kot Depala vas.

"Jože Zagožen in Ivan Janša sta skupno storila kaznivo dejanje tako, da je Ivan Janša z dejanji odločilno prispeval k njegovi izvršitvi, pri tem pa je Jože Zagožen zase, Ivan Janša pa za druge sprejel obljubo nagrade," med drugim piše v obtožnem predlogu.

Poleg njiju je obtožni predlog vložen še zoper Walterja Wolfa, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

Walter Wolf je glede na obtožni predlog "naklepoma pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje".

Janša: Kakšna dvojna merila
"Ob branju obtožnega predloga tožilke Hrastarjeve, objavljenega v nadaljevanju v celoti, človek ne more verjeti svojim očem. V kakšni pravni državi lahko državno tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju sprejel obljubo provizije?"
obtožni predlog komentira predsednik SDS Janez Janša, ki v pripisu opozarja, da je Janez njegovo krstno ime in ne vzdevek, kot se je "zapisalo že vojaškemu tožilcu Maziću ... leta 1988". Nekdanji premier sicer pravi, da mu obtožnica še ni bila uročena, na Facebooku objavljeno kopijo pa da je prejel iz novinarskih vrst.

V kakšni pravni državi lahko državno tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju sprejel obljubo provizije?
Janez Janša

Janša opominja na Ivana Zidarja in njegovo bogastvo, do katerega je prišel tudi na račun zemonskega dogovora o gradnji avtocest, pa da Zidar vseeno še vedno potuje ob boku premierja Pahorja na obiske v Libijo po nove milijonske posle, medtem ko se policijska preiskava proti njemu "v tem mandatu ne premakne nikamor".

Prav tako Janša opozarja na pismo o nameri, s katerim naj bi takratni obrambni minister Anton Grizold posle z oklepniki 8x8 obljubil podjetju Zdenka Pavčka, "pa vendar ni sledila nobena preiskava". Ob tem se Janša sprašuje, zakaj si lahko nekateri, "če pomislimo na afero bulmastifi", privoščijo prav vse, "medtem ko so drugi krivi že zato, ker so".

"Kronski dokaz tožilke Hrastarjeve je navedba, da si je predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn dr. Jože Zagožen v svoj rokovnik nekajkrat zapisal, da bo imel sestanek s predsednikom vlade. Nobenih sestankov med menoj in dr. Zagožnom, kjer bi bila Patria tudi samo omenjena, ni bilo," je še zapisal Janša in dodal, da s takratnimi sodelavci rekonstrurira rokovnik predsednika vlade na omenjene dneve ter udeležence sestankov. "Noben problem ne bo pojasniti vsebine tistih dogodkov, ki so se resnično zgodili," je prepričan.

Janša opominja, da je bila tožilka Branka Zobec Hrastar "slučajno dežurna tudi v času afere Depala vas", obenem pa je "žena nekdanjega pripadnika Udbe, ki me je leta 1988 nezakonito aretiral". Janša je prepričan, da Hrastarjevo vodi tudi osebno maščevanje, saj je njen mož Zvonko Hrastar v času njegovega mandata zaradi kršenja delovnih obveznosti izgubil delo na Sovi.

Predsednik SDS trdi tudi, da je preiskovalcem obširno razložil zadevo, a da je tožilka to pri pisanju obtožnega predloga zanemarila.

"Spet na delu flomaster"
Primerjavo z zelenim flomastrom Janša uporablja v spomin na dokaz tožilstva v procesu proti njemu leta 1988, da je podčrtoval dele iz zaupnega dokumenta, iz katerega naj bi za Mladino spisal članek. Zeleni flomaster so našli pri njem med preiskavo, sam trdi, da dokumenta ni podčrtoval in da je bilo besedilo v resnici podčrtano z rumeno, ki je nato zbledela. "Tožilca takšne malenkosti niso motile."

Kot v fantazijskem spisu
Wolfov odvetnik Andrej Kac je potrdil, da je dobil obtožni predlog zoper njegovega klienta, podobno sta potrdila tudi Jože Zagožen in Ivan Črnkovič. Slednji je predlog komentiral za sramoto za slovensko sodstvo in hujššo zaroto proti Janši, kot je bila Depala vas. Tudi Zagožen je prepričan, da je obtožnica uperjena predvsem proti Janši in SDS, saj da so iz obtožnice umaknjeni vsi akterji, ki niso povezani z Janšo. Po Zagožnovih besedah je v predlogu polno sklepanj in podtikanj, "kot v kakšnem fantazijskem spisu. Četrti obtoženi, Tone Krkovič, je v tujini in obtožnice za zdaj še ni prejel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.