Slovenija
8133 ogledov

Janša: "Ta sistem bo zadušil vse ostale!"

Janez Janša
1/2
Saša Despot
Po zelo dolgem času spet za mizo prvaki petih desnosredinskih strank.

Na javni tribuni v celjskem Narodnem domu so razpravljali o tem, kam naj gre v prihodnje Slovenija. Pogovor je pripravil Inštitut dr. Antona Korošca, po besedah udeležencev pa želijo s tem v slovenski politični prostor pravočasno, torej pred volitvami, lansirati razpravo o ključnih vsebinskih vprašanjih.

V zvezi s tem, ali tribuna pomeni napoved združevanja strank na politični desnici, Janez Janša meni, da je sodelovanje teh strank, ki lahko svoj program uskladijo v skupnega, glede na slovenski volilni sistem, nujnost, če želi Slovenija napredovati.

Po besedah predsednika največje opozicijske stranke je v današnji razpravi in programih strank najti stične točke na vseh ključnih področjih. Med drugim delijo podobne poglede na ureditev gospodarskega in poslovnega okolja, v katerem bo lastnina spoštovana in bodo solidarni, a le do tistih, ki si sami res ne morejo pomagati.

Največja množična krivica se po njegovem godi nekaj sto tisoč upokojencem, ki za minulo delo mesečno prejmejo po nekaj sto evrov, na drugi strani pa so nekateri deležni mnogih privilegijev. "Potrebna je izravnava v smer pravičnosti in v skupini teh stranki, mogoče pa še pri kateri, vidim potencial, da to naredimo," je dejal Janša in dodal, da dokler tega in dokončne tranzicije Slovenije ne bomo izpeljali, vse dotlej ne bomo normalna država.

Ob Janši so se javne tribune udeležili še predsedujoči NSi Matej Tonin, predsednik SLS Marko Zidanšek, predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc in predsednik programskega sveta NLS Franc Kangler. Vsi skupaj so poudarjali, da delijo poglede na družinsko politiko, Janša pa je zavrnil, da bi kdorkoli od njih stal na kakšni ekstremni nacionalistični poziciji glede odnosa do ljudi druge nacionalne pripadnosti.

Tako kot prvak SDS, se tudi Tonin zaveda, da med peterico strank poleg skupnih točk obstajajo tudi razlike. Med skupnimi je dodal še debirokratizacijo države in reformo šolstva, med razlikami pa je izpostavil odnos do upravljanja državne lastnine in reforme sodstva.

Kot je dejal, v NSi ne želijo, da bi upravljanje državnih podjetij iz rok levih predali v roke desnih, prav tako si ne želijo, da bi slabe sodnike zamenjali z "našimi" sodniki, pač pa je treba za državna podjetja poiskati čim boljše lastnike, v sodstvu pa poskrbeti za neodvisne in dobre sodnike.

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kangler je zagovarjal skrb za pravno in pravično državo, saj bo potem manj težav tudi na drugih področjih. Sedanji oblasti očita, da je povsem pozabila na malega človeka, igra se z zdravstvom, vojsko, policijo. "Očitno si nekdo želi, da se sistem zruši. Zato je prav, da jim jasno damo vedeti - če smo se za Slovenijo borili leta 1991, se bomo na demokratičen način tudi zdaj," je še dejal Kangler.

Zelo vesel nad povezovanjem na desnici je bil njegov zaveznik v nedavno sklenjeni koaliciji Združena desnica Aleš Primc, za katerega je tribuna v Celju zgodovinski dogodek, ki bo po njegovem vzbudil novo upanje med Slovenci. Dotaknil se je tudi kmetijstva, ki je po njegovem ključna panoga za preživetje, a se morajo kmetje danes več časa kot s svojo dejavnostjo ukvarjati z birokracijo.

Zidanšek je med bistvenimi točkami naštel varnost, gospodarstvo in lokalno samoupravo, posebej pa poudaril potrebo po spremembah zakona o tujcih, da bi omejili priseljevanje tujcev, ki imajo pri nas že svojce, s tem pa znižali pritisk na slovensko socialno blagajno. Današnje srečanje je zanj pomembno sporočilo, da se tudi na desni sredini znajo pogovarjati, zato verjame, da jim skupaj letos lahko uspe prevzeti upravljanje države.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • borut08 15:42 09.marec 2018.

    Kva spet lazejo?Saj to je tako zeljena demokracija,sicer si jo malo po svoje razlagajo npr.se demokraticno dogovorijo kaj bodo pokradli kaksne lazi bodo sirili,tiranijo in teror nad manjsino oz.drugace mislecimi posamezniki izvajali itd.To je demokracija po nase!

  • optimist11 20:32 08.marec 2018.

    in bodo solidarni, a le do tistih, ki si sami res ne morejo pomagati. Zelo lepo. Bo g.JJ zopet zaposlil kakšno sestrično?

  • Avatar Leon
    Leon 15:14 08.marec 2018.

    Največja množična krivica se po njegovem godi nekaj sto tisoč upokojencem, ki za minulo delo mesečno prejmejo po nekaj sto evrov, na drugi strani pa so nekateri deležni mnogih privilegijev........ali imajo ti NEKATERI IMENA IN PRIIMKE ? Še ena zgodba ...prikaži več o oslu in Slovencih .