Slovenija
85 ogledov

Janša tudi po izteku roka pošte ni dvignil

slovenija 05.06.13, Janez Jansa, Patria, sodisce, sojenje, sodba, foto: Anze Pet Anže Petkovšek
Janez Janša, njegov odvetnik Franci Matoz in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič sodbe še niso prevzeli, sodna pisanja pa se še niso vrnila.

Po izteku 15-dnevnega roka za prevzem pisnega odpravka v zadevi Patria je ljubljansko okrajno sodišče prejelo povratnici o vročitvi sodbe za obdolženega Antona Krkoviča in njegovega odvetnika Jožeta Hribernika ter od odvetnika Dejana Markovića, ki zastopa obdolženega Ivana Črnkoviča. Drugih povratnic sodišče še ni prejelo.

"Ni dvignil"

Po pojasnilu okrajnega sodišča se sodba vroča po osebnem vročevalcu. Na dan, ko je bila ta poslana, sta jo prevzela tožilstvo in odvetnik Marković, pozneje pa Krkovič in Hribernik. Kot pravijo na sodišču, so to tudi vse vročilnice, za katere so prejeli povratnice. Črnkovič je sicer v petek pojasnil, da bo sodbo prevzel v roku, Matoz pa zadeve ni želel komentirati.

Če sodno pisanje ni prevzeto v roku, se vrne sodišču z oznako "ni dvignil", torej se šteje, da sodno pisanje naslovniku ni vročeno. V takem primeru je treba najprej ugotoviti, zakaj se je sodno pisanje vrnilo, potem pa odrediti drug način vročanja, so pojasnili na sodišču.

Napovedali pritožbe

Petnajstdnevni rok za vložitev pritožbe se izteče za vsakega posameznega udeleženca posebej od datuma, ko mu je pisanje vročeno, so še sporočili s sodišča. Vsi trije obtoženi so že takoj po izreku obsodilne sodbe 5. junija letos napovedali pritožbe.

Tožilec: Sodba je izdelana s filigransko natančnostjo

Za današnjo izdajo časnika Delo je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc sicer pojasnil, da se ne bo pritožil. Ocenil je, da sodba predstavlja zelo natančno in celovito analizo dokazov ter je izdelana "s filigransko natančnostjo".

Črnkovič pa je dejal, da sodbe ni prevzel, ker kakovostne pritožbe ne bi utegnili spisati pravočasno. Njegov zagovornik je sodbo že prevzel, on pa po posvetovanju z Markovićem še ne, čeprav je imel namen, da to stori v roku. Izkazalo se je namreč, da je sodba napisana filigransko, kakor se je izrazil tudi Črnkovič, zato bo počakal še dva ali tri dni, da mu jo znova poskušajo vročiti. "Nam tudi en dan veliko pomeni," je pojasnil Črnkovič, ki je opozoril, da so v sodbi tudi neresnične navedbe.

Okrajno sodišče je Janšo, Črnkoviča in Krkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še po 37 tisoč evrov stranske denarne kazni.

Komentarjev 12
  • privat 07:55 11.oktober 2013.

    sej ma g. Janša prav...komu naj odgovarja ,če nimamo nič..mi nimamo sodišč ,mi nimamo policije,mi nimamo človeku potrebnih služb!! TRes je mi imamo le enopartijski sistem ,ki vse ruši....strici iz ozadja so znoreli in resnično nimajo pojma kaj delajo..Njihov ...prikaži več učink pa je sama škodo v vseh področjih!...zastraševanje malih ljudi,ropanje prebivalstva,ogrožanje prebivalstva...in lahko bi našteval in naševal same negativene pristope enega suženskega enopartiskega sistema.

  • Scott 23:32 25.september 2013.

    Zakaj podgane ne dobe nobene pošte, pa čeprav bi morale vsaj 10-15 let že odsedeti?Naj mi ta živalska vrsta ob tem ne zameri.

  • dragec 21:56 25.september 2013.

    še enkrat preberi in se prepričaj, ali sem res Janšist. Prav to je bistvo mojega komenratja, da pri pravdi nismo enaki, kako bi si želel, da vidim JJ za zapahi....Ampak????