Slovenija
2627 ogledov

Janša: Smo v najzahtevnejšem času epidemije. To je edina možnost!

Janez Janša Anže Petkovšek
Vladni načrt: Najprej znižanje okužb po celotni Sloveniji, nato sproščanje ukrepov glede na epidemiološko sliko po regijah.

Ukrepi, uvedeni zaradi epidemije koronavirusa, se bodo sproščali po regijah, je sporočil predsednik vlade Janez Janša.  Na Brdu pri Kranju vrh vlade predstavlja Strategijo za obvladovanje bolezni covid-19 glede na trenutne epidemiološke razmere. 

"Edina možna niša je sproščanje ukrepov po regijah"

"Smo v najzahtevnejšem času epidemije, vrha še nismo dosegli," pravi Janša. V Sloveniji se tako kot v drugih evropskih državah poznajo učinki sproščanja ukrepov med prazniki, število novih primerov okužb s koronavirusom in  hospitalizacij narašča.

"Ugotavljamo, da je pred nami še nekaj zelo zahtevnih tednov, preden bodo učinki cepljenja začeli dejansko ustavljati epidemijo," poudarja Janša. "V dolgih razpravah smo ugotovili, da je edina možna niša sproščanja, ki so ga vsi v državi želimo, in čim bolj normalnega življenja, reagiranje v regijskem okviru." 

Vlada je pripravila načrt sproščanja ukrepov, ki bodo začeli veljati, ko bo 7-dnevno povprečje števila okužb manjše kot 1350 in bo hospitaliziranih manj kot 1200 bolnikov s covidom-19. 

Najprej stabilizacija po celotni državi

Vlada je ukrepe za zajezitev epidemije skupaj z nekaterimi novimi zaostritvami včeraj podaljšala do 18. januarja. To ostaja nespremenjeno. "Potrebujemo čas, da se situacija stabilizira, da krivuljo obrnemo navzdol," pravi Janša. 

"Naslednji teden se bo odločilo, ali bomo z 18. 1. lahko prešli na odpiranje, ali pa bo treba ukrepe v večini države podaljšati," pravi predsednik vlade Janez Janša. 

"Da sploh preidemo na regijski pristop, je potrebno doseči nacionalno merilo," poudarja Janša. Sproščanje ukrepov po regijah je načrtovano po 18. januarju, a le, če se bo v celotni Sloveniji zmanjšalo število okužb in hospitalizacij. Kriterija, ki ju je vlada postavila za celotno državo, sta sedemdnevno povprečje na novo odkritih okužb 1350 in 1200 hospitaliziranih. 

"Ni dovolj, da ena sama regija doseže stanje glede števila zamejenih okužb in števila hospitalizacij. Ko bo država v celoti dosegla določene kriterije, bodo omogočili, da sprostimo nekatere stvari," razlaga Janša. Opozoril je, da je število hospitaliziranih zaradi covida-19 že zelo dolgo malo pod kritično mejo in da velikih rezerv ni, saj se tega čez noč ne da narediti. 

regijsko sproščanje ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Prioriteta pri sproščanju bo šolstvo

Prioriteta pri sproščanju bo ponovni zagon šolstva v prvi triadi po modelu C, ki predvideva varnostno razdaljo med učenci na podlagi načrta, ki je bil pripravljen že pred začetkom šolskega leta. 

"Za ustrezno sprožitev sprostitvenih ukrepov v posamezni regiji za čas od 18. januarja naprej, bo vlada preverila stanje naslednjo sredo, tako, da se bo v sredo do konca dneva vedelo, v katerih regijah se odpirajo vrtci in šole, ali sproščajo drugi ukrepi. Tako bodo vsi pristojni imeli dovolj časa, da se pripravijo, ko gre za šolstvo, oziroma vzgojo in izobraževanje, da bomo pravočasno lahko izvedli tudi testiranje," napoveduje Janša. Učenci prve triade bi tako v šolo v najboljših regijah šli 18. januarja. 

nov načrt sproščanja ukrepov covid-19 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Ko pridemo v rumeno fazo, sta možni dve opciji, ena je, da se ukrepi sprostijo po celotni državi, ne glede na situacijo po regijah, možno pa je, da bo tudi takrat, ko bomo v rumeni barvi, še vedno potrebno uporabljati regijski pristop," razlaga Janša. "Nemogoče je vnaprej predvideti vse zadeve in ena od neznank je, ali imamo v Sloveniji mutirani sev virusa." Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo do 13. decembra ni ugotovil prisotnosti mutiranega seva. 

"Razlike med regijami so velike, to terja dvoje, selektiven pristop pri sproščanju in enako selektiven pristop pri cepljenju," pravi Janša. 

Tri regije že dosegajo kriterije za sprostitev

Najboljše stanje glede števila okužb in hospitaliziranih je trenutno v Gorenjski, Goriški in Obalno-kraški regiji. "Če se bo stanje v teh regijah stabiliziralo in se ne bo poslabšalo, lahko v teh regijah 18. pričakujemo sprostitve, navedene pod številko dva," pravi Janša

Številka dva, oziroma rdeča faza, predvideva odpiranje vrtcev in 1. triade osnovne šole po modelu C. Izvajale se bodo nujne laboratorijske vaje za študente. Odprli se bodo muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin. Odprle se bodo avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča in nekatere trgovine. Vse seveda ob upoštevanju navodil NIJZ.

"Če se obnašamo nonšalantno in čakamo, da bo precepljenost ustavila epidemijo, bomo v tej situaciji najmanj do aprila. Treba je kombinirati naše dosedanje napore, ki jih moramo nadgraditi s poltiko cepljenja, ki je lahko tako hitra, kot imamo cepiv."
Janez Janša

Janša je vse pozval, naj bodo naslednje tri tedne potrpežljivi. "Za preostanek tega in naslednji teden prosimo vse vodilne v gospodarstvu, javnem sektorju, kjer so stvari podprte, da se čim več nujnih stvari, ki jih je možno, opravi na daljavo, da se ne hodi v pisarne, da se čim bolj izogibamo rizičnim stikom, da izjemno pazimo na razdaljo, nošenje mask, higieno rok. V naslednjem tednu se bo odločilo, ali bomo lahko z 18. januarjem prešli na odpiranje ali pa bo treba večino ukrepov podaljšati," je še dejal Janša. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Ender3 13:35 08.januar 2021.

    Edina realna možnost je, zamenjava vlade. Po rezultatih, ki jih imamo, se ne moremo primerjati z primerljivimi, kakor tudi s tistimi neprimerljivimi državami. Stojimo na začelju, ki ga nekateri ne vidijo ali ne upajo priznati. In kar ,ni sposobna narediti ...prikaži več trenutna politika, naredimo to državljani. Dovolj je bilo....

  • Avatar ovca
    ovca 12:41 08.januar 2021.

    Jajo, kaj ti hočeš, pa kaj želiš in kaj zahtevaš........ boli me K***C! Tako, kot ostalih 90 % državljanov. Ostalih 10 % si pa vtakni tja, kamor sonce nikoli ne posije, tvoje ovce pa same rinejo tja! FUJ in FEJ! OGABNO!