Slovenija
7 ogledov

Janša: umetna dilema je razrešena

JANEZ JANŠA EPA
Največja dodana vrednost razprave tokratnega vrha EU je dokončno razrešena umetna dilema fiskalna disciplina ali rast, je ocenil premier Janez Janša. Za zagon rasti unija po njegovem ne potrebuje veliko novih ukrepov, temveč mora predvsem izpolnjevati že sprejete.

Premier upa, da se bo razprava o umetni dilemi fiskalna disciplina ali rast zdaj končala. "Prav vsi razpravljavci iz vseh držav so se zavzeli za to, da je seveda potrebno oboje in da gre za dve plati iste medalje," je poudaril po koncu neformalne večerje voditeljev članic unije.

Glede že vseskozi spornih tem, kot so skupne evrske obveznice, projektne obveznice in davek na finančne transakcije, "nismo slišali pravzaprav nič novega, gre za zelo različna stališča", je povedal premier.

Večina držav članic tako nasprotuje skupnim evrskim obveznicam in evropskemu davku na finančne transakcije.

Slednjega bi lahko po besedah Janše v Sloveniji sprejeli prihodnje leto, "če do takrat ne bo prišlo do dogovora na ravni EU, v kar jaz osebno ne verjamem".

Nekoliko več podpore je le pri projektnih obveznicah, a tudi tukaj ni po mnenju premierja pričakovati, da bo postal splošen evropski instrument.

"Veliko novega ne potrebujemo"

Tokratna neformalna večerja je bila sicer predvsem priprava na formalni junijski vrh, ki naj bi sprejel celovit sveženj za rast in zaposlovanje. Na vprašanje, kaj novega bo prinesel ta sveženj, je premier odgovoril, da "veliko novega niti ne potrebujemo".

"Beseda rast ni nastala v zadnjih mesecih, to je ključna beseda, okrog katere je sploh zgrajena evropska paradigma," je poudaril.

"Praktično ni predloga v zvezi z ukrepi, ki bi lahko spodbujali rast, ki ne bi bil že vsebovan v kakšnem od že sprejetih evropskih dokumentov. Šlo bo verjetno za nabor tega, kar je v tem času iz vseh teh dokumentov mogoče realno doseči, ter za ponavljanje obvez in usmeritev ter programov, ki jih že poznamo," je poudaril.

"Slovenija dobiva sporočila, da je na pravi poti"

Voditelji so danes razpravljali tudi o nacionalnih reformnih in proračunskih načrtih, ki jih bo komisija ocenila konec meseca. Premier je v povezavi s tem spomnil, da Slovenija vse od sprejetja svežnja za uravnoteženje javnih financ dobiva sporočila, da je na pravi poti.

A obenem je opozoril, da čaka Slovenijo naslednji korak, ki je prav tako pomemben – strukturne prilagoditve in zagotovitev dolgoročne vzdržnosti. To pa je tudi edini pogoj za trajnostni razvoj, kar je v razpravah o omenjeni umetni dilemi tudi edina prava beseda, je poudaril.

V povezavi z nastopom novega francoskega predsednika Françoisa Hollanda pa je Janša menil, da njegova udeležba "ni bistveno spremenila vzdušja".

Hollandov nastop je namreč prav tako pokazal, da umetne dileme fiskalna konsolidacija ali rast ni. "Tudi za Francijo je uravnoteženje javnih financ zelo pomemben cilj in tudi z njihove strani smo slišali, da je to predpogoj za trajnostno rast in razvoj," je sklenil premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.