Slovenija
13 ogledov

Janša upa, da bo SD sedaj držala besedo

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja. Anže Petkovšek
Janša: Do tega bi moralo priti pred vsaj pol leta. Golobič: Prihajajoči meseci bodo težki.

"O tem, kakšna bi morala biti zapuščina vlade, ki je končala mandat, nima smisla razpravljati. Pravzaprav so bile odveč vse razprave opozicije. Pahorju je treba priznati, da je nekatere stvari poskušal peljati v pravo smer, a dostikrat ni imel podpore niti v lastni koaliciji," je po padcu vlade Boruta Pahorja povedal prvak opozicije Janez Janša.

"V SDS računamo na verodostojnost besed SD, ko pravijo, da zanje ni druge alternative kot predčasne volitve. Kar se je zgodilo danes, bi se moralo zgoditi najkasneje pred pol leta, s tem bi prihranili veliko denarja davkoplačevalcev," še pravi Janša.

Možnost za to, da bi v DZ na predčasnih volitvah uspelo priti kateri od civilnih iniciativ, po Janševi oceni obstaja, se "pa do zdaj v Sloveniji še ni zgodilo, da bi kar vzniknila neka pobuda in bila večinska". Napovedal je, da bo SDS od zdaj naprej vse sile usmerila v združevanje moči za čim boljšo "afirmacijo programov za čim hitrejšo rast in delovna mesta – to je srčika tega, kar Slovenija v prihodnje potrebuje". Pri tem pa upa, da bo prevladala neka zrelost in da "se bodo vsi, ki gredo na volitve, zavedali resnosti položaja in da bo razprava vsebinska", je še povedal Janša.

Golobič: Prihajajoči meseci bodo težki

Predsednica koalicijske LDS Katarina Kresal pa trdi, da bo LDS še naprej igrala konstruktivno vlogo, aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja ne nameravajo imeti. Dodaja, da je bil glede na to, da sta v vladi ostali le še dve stranki, padec vlade pričakovan.

"Z današnjim korakom se povečuje zavedanje tega, kako resna je situacija – ne politična, ampak sicer. Slovenija potrebuje premik, pa ne političnega, ampak v glavah. Prihajajoči meseci bodo težki," je po glasovanju povedal predsednik stranke Zares Gregor Golobič.

Kot je ocenil vodja poslanske skupine Zares Franco Juri, je bil problem te vlade, predvsem Pahorja, ta, da je skoraj pretirano sodeloval z opozicijo oziroma se je prepuščal njenemu izsiljevanju. To je po Jurijevih besedah zmanjšalo samozavest v koaliciji in rahljalo odnose znotraj nje. To je bil eden od povodov neučinkovitosti vlade pred javnostjo, je za STA še ocenil Juri.

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar pa je pojasnil, da so v njihovi poslanski skupini vsi glasovali proti zaupnici vladi, saj menijo, da vlada, ki ima tako slabo podporo, ne more narediti nekih korenitih sprememb ali izvesti korenitih reform. Kot je povedal po poročanju STA v stranki pričakujejo, da bodo predčasne volitve, ne pa da bi se morebiti predlagalo novega mandatarja.

Slovenija z današnjim dnem vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon, pa pravi predsednik SLS Radovan Žerjav. V nezaupnici ne vidi nobene drame, ampak predvsem "veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi, z novimi spremembami prišli do tistega, kar ta Slovenija vsekakor potrebuje".

Oglasili to se tudi tisti, ki so 2008 ostali pred vrati parlamenta

"SMS – ZELENI z odobravanjem sprejemamo rezultate glasovanja in izkazano nezaupnico Vladi RS. V trenutnem političnem in gospodarskem položaju, za katerega nosi odgovornost tako Vlada kot tudi vsi poslanci in poslanske skupine v DZ, bodo predčasne volitve ponudile možnost za normalizacijo in nujno potrebno drugačno usmeritev razvoja Slovenije," so sporočili iz stranke.

"Pričakujemo, da bo tudi veliko aktualnih poslancev na prihajajočih volitvah deležnih nezaupnice s strani volivk in volivcev," so še sporočili iz stranke SMS - Zeleni.

"Državljani imajo dovolj sprenevedanja, zavajanja ter političnih igric. Zato od predsednika Republike Slovenije pričakujemo, da obstoječemu državnemu zboru ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade, enako velja za poslance državnega zbora," pa so ob nezaupnici sporočili iz stranke NSi, ki je na zadnjih volitvah ostala pred vrati parlamenta.

Komentarjev 13
  • principiumnovum 20:08 21.september 2011.

    @smito23 - fante ne drekaj po spletu z neumnostmi. V svojem osirjanju živih in mrtvih nisi navedel niti enega preverljivega statističnega podatka, širil si le govorice in neresnice ter lastno nerazumevanje osnovnih ekonomskih pojmov. To je najverjetneje posledica fixofafarske oz. ...prikaži več fujdevejevske pomanjkljive izobrazbe. Dokler se bodo z makro, mezzo ali mikroekonomijo v državi ukvarjali platfuserji, zmenetje in pezdetje se nam slabo piše. Ekonomija je preresna, prepomembna in preveč zapletena stvar, da bi se z njo ukvarjal vsak "metelkovc" na drogah.

  • jurij 16:09 21.september 2011.

    Toliko slinjenja in ritolizništva okoli Pahorja od Janše in njegovih hlapčkov res nisem pričakoval.

  • Stolp 10:55 21.september 2011.

    Jaz pa pravim, da dajmo sedaj Janši prilko ko je tak gobec. V gospodarskem vzponu je bilo lahko vladati pa naj sedaj potegne državo iz dreka!