Slovenija
5694 ogledov

Janša v Bruselj spet pisal pismo, tokrat v Evropski parlament

sophie in't veld epa
Evropska poslanka Sophie in ‘t Veld se ne strinja s premierjem Janezom Janšo, ki trdi, da se je zgodila cenzura ob petkovem zasedanju, ki ga je Janša predčasno zapustil.

Evropska poslanka Sophie in ‘t Veld se ne strinja s premierjem Janezom Janšo, ki trdi, da se je zgodila cenzura ob petkovem zasedanju, ki ga je Janša predčasno zapustil.

Za STA je pojasnila, da obžaluje ustvarjanje vtisa, da je Evropski parlament nasprotnik Slovenije, saj da je to zelo daleč od resnice. Storili bodo vse, da Slovenija ne pride do točke, kjer sta Madžarska in Poljska. Obenem je pozvala k odprtemu dialogu.

Spomnimo, v razpravi o razmerah v Sloveniji je Janša želel predvajati video o medijski krajini v Sloveniji, kar sicer ni običajno, namesto vodenja razprave. In ‘t Veldova je kot vodja skupine ponudila rešitev, da se ta predvaja na koncu razprave, kar pa je zanetilo iskre, zaradi katerih sta kasneje svojo povezavo prekinila tako Janez Janša kot kulturni minister Vasko Simoniti, ki naj bi tudi nastopil.

 | Avtor:

Spor se nadaljuje na družbenih omrežjih

Odzivi na družbenih omrežjih so burni, prav tako je Janša pronicljivo tvitnil o dogajanju. Konec tedna je med drugim tvitnil, da Slovenija Bruslju ne dolguje ničesar in da nekateri že 35 let plačujejo ceno za svobodo in demokracijo. Janša je tvitnil tudi, da jim "preplačani birokrati, rojeni v blaginjo, ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji". Med drugim so iz kabineta vlade pozvali poslanko k odstopu.

Slovenska vlada jemlje svobodo govora in medijev zelo resno in ne sprejema cenzure. Spomin na čase, ko so morali novinarji časopisne članke pred objavo pošiljati v odobritev na sedež komunistične partije, so v Sloveniji še zelo živi, piše v pismu, ki ga je in 't Veldovi poslal vodja Janševega kabineta Peter Šuhel.

In ‘t Veldova vztraja, da "Evropski parlament ni dolžen predvajati nobenega gradiva," a da bo video vseeno posredovan članom skupine. Veldova je pojasnila, da bodo ta teden posredovali premierju in ministru za kulturo pisna vprašanja, kar je del redne prakse njihovega dela.

Okoli tega so se odzvali številni evropski in slovenski politiki. Na dogajanje se je med drugim odzval tudi vodja kabineta premierja, Peter Šuhel. Po drugi strani pa je ostra opozicija. Tanja Fajon, vodja SD, je pozvala Janšo, da naj se namesto s pisanjem pisem ukvarja z epidemiološkimi problemi.

Komentarjev 15
  • viljem 18:16 06.april 2021.

    Tega idiota se ne da ubiti. Levičarji bodo MORALI spraviti skupaj koncept sodelovanja ki bo trajnostno reševal naše probleme, če jih bodo znali sploh nasloviti.

  • Kirka 13:53 30.marec 2021.

    Ali v Sloveniji obstaja kakšna institucija, ki bi preverjala opravilno sposobnost PV in vlade? Prosim, na delo! Časa ni več, saj nam bo pleško sesul državo v nulo.

  • Ender3 12:06 30.marec 2021.

    Vladnik misli, da je v svojem kraljestvu. Druge obtožuje, jim pogojuje, zahteva njihove odstope..., kaj misli, da je doma, z do 20% podporo. Bolnik je, ki ima zajeten spisek psihičnih diagnoz, potrebno se je do njih opredeliti, zahtevati ukrepanje preden ...prikaži več bo, resnično prepozno.