Slovenija
17 ogledov

Janša: v maso plač bo treba zagotovo poseči

Janez Janša Nino Verdnik
Sami smo najbolj krivi, da smo še vedno v krizi, špekulanti doma in po svetu pa to s pridom izkoristijo, pravi premier Janez Janša in za prihodnji dve leti napoveduje občutno zmanjšanje proračunskih izdatkov. Na udaru bodo tako tudi plače javnega sektorja.

"Slovenske javne finance ob sedanjem stanju v gospodarstvu takega izdatka enostavno ne prenesejo. V administraciji in javnem sektorju nasploh je glede na primerjavo s stanjem pred deset ali 15 leti vsaj 15 odstotkov zaposlenih preveč," je v intervjuju za Reporter dejal Janša.

Za prihodnji dve leti je tako napovedal občutno zmanjšanje proračunskih izdatkov, "ker denarja ni, zadolževanje pa ni več mogoče".

Na vprašanje, ali gre pri upadanju bonitetnih ocen Slovenije tudi za napad finančnih špekulantov na najšibkejše članice EU, pa je premier dejal, da je v mednarodnih financah veliko špekulacij in da te niso poglavitni vzrok za naš slab položaj.

"Sami smo najbolj krivi, da smo še vedno v krizi, špekulanti doma in po svetu pa to s pridom izkoristijo," pravi.

Vrata koalicije odprta v obe smeri

Janša vezave zaupnice na varčevalne ukrepe ne izključuje. "Kdor ni zadovoljen s trenutno vlado lahko brez težav zbere deset podpisov in predlaga drugo. Dokler pa si tega ne upa, naj ne pametuje," pravi.

Po njegovih besedah so vrata koalicije odprta v obe smeri. Dobrodošel je tako vsak, ki želi pomagati, kdor pa ni sposoben držati besede pa lahko iz nje odide. A vsi vedo, da alternativ programu, ki ga izvaja vlada, ni, ob tem dodaja.

Za dogovor je še nekaj upanja

Janša meni, da je še vedno nekaj upanja, da bo slovenska politika našla soglasje glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo, sanacije bank in upravljanja državnega premoženja.

"Če smo realisti, je glede na obnašanje največje opozicijske stranke pri usklajevanjih in na vpliv stricev iz ozadja na SD upanje majhno. Kljub temu pa ga nekaj še je. Odločitev o podpori oziroma nasprotovanju zlatemu fiskalnemu pravilu bo pokazala, ali je SD samostojna in suverena stranka ali pa zgolj podaljšek stricev iz ozadja ter enako vodljiv instrument zakulisnega vpliva kot Jankovićeva lista."

Socialistični pašaluk

Ob tem je dodal, da bo spoznanje, da je ogrožena suverenost države in njenih demokratičnih mehanizmov, težko vplivalo na ravnanje tistih, ki jim ni mar za slovensko suverenost, hkrati se bojijo ravno teh demokratičnih mehanizmov.

"Slovenska država je namreč proti njihovi volji nastala tam, kjer so prej imeli svoj socialistični pašaluk, v katerem so brez nadzora skrbeli za svoje privilegije. V njem je 95 odstotkov oziroma 1.900.000 državljanov plačevalo privilegije ostalih pet odstotkov oziroma sto tisoč ljudi iz privilegirane kaste."

Po mnenju Janše je enak pristop čutiti tudi v številnih ukrepih, ki so bili sprejeti v prejšnjem mandatu, "začenši s Svetlikovo pokojninsko reformo, ki se ni niti približno dotaknila privilegijev, skritih v pokojninskem sistemu, temveč jih je nameravala še naprej financirati na čim bolj prikrit način in na račun sto tisočev obubožanih upokojencev ter neselektivnega podaljšanja delovne dobe".

"Slovenijo pritiskajo k tlom močni ostanki preteklosti, ki se borijo za ohranitev svojih nespodobnih privilegijev in podtalnega vpliva. Po tej plati je aktualno dogajanje zelo podobno uverturi v sedanjo politično krizo v Romuniji, ki jo je evropska javnost spremljala spomladi letos," je Janša dejal v pogovoru za Reporter.

Preberite še: Janševa vlada ne bo zdržala do konca

Komentarjev 79
  • mia 19:10 27.avgust 2012.

    nekateri bi morali brati samo to in nič drugega, da bi videli kje in kakšna je rešitev.

  • mia 19:00 27.avgust 2012.

    V Sloveniji je preveč občin. Majhna država stane enako ali več kot velika in enako je z občinami. Ukiniti vsaj 2/3 občin in njihovih uslužbencev.

  • mia 18:55 27.avgust 2012.

    zaposluje samo tiste na visokih položajih, kar pa bistveno ne odstopa od privatnega sektorja. je pa žalostno, da za živino ni nikoli problem samo, da ima veze,