Slovenija
13 ogledov

Janša vidi pasti, Kučan pravo pot

Milan Kučan (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Medtem ko Janša opozarja na skrite pasti arbitražnega sporazuma, ga Kučan ocenjuje za pravo pot pri reševanju vprašanj s Hrvaško in Janšo obtožuje, da je soodgovoren za situacijo.

Prvak SDS Janez Janša je na današnjem predavanju inštituta Ifimes opozoril, da Hrvaška ne bi izgubila niti metra svoje obale in otokov, če bi Sloveniji dopustila prost prehod na odprto morje. Izgubila bi le prestiž. Slovenija pa na drugi strani tvega, da bo izgubila odprto morje, čeprav ga je zgodovinsko gledano vedno imela. Po njegovem arbitražni sporazum onemogoča dostop do odprtega morja. V primeru zavrnitve sporazuma vidi le eno možnost – dvostranski dogovor med Slovenijo in Hrvaško.

Janez Jan%C5%A1a | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nekdanji predsednik države Milan Kučan in zunanji minister Samuel Žbogar pa sta v ljubljanski mestni hiši izrazila podporo sporazumu. Žbogar izpostavlja, da arbitražni sporazum arbitrom nalaga, da določijo stik Slovenije z odprtim morjem, sporazum pa tudi vsebuje presečni datum 25. junij 1991. Kučan pa je Janšo okrcal, da je s svojim dogovorom na Bledu z Ivom Sanaderjem sam odgovoren, da je vprašanje meje od bilateralnega reševanja dokončno prešlo na pot mednarodnega prava in mednarodnih inštitucij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.