Slovenija
10 ogledov

Janša: vlada ne bo pokleknila pred sindikati

Janez Janša Reuters
Vlada je doslej vedno pokleknila pred sindikati javnega sektorja, ko so ti zagrozili s stavko, a tokrat temu ne bo tako, je povedal premier Janez Janša.

Razlog za skorajšnjo stavko javnega sektorja Janša deloma pripisuje nerazumevanju situacije. Vlada je po njegovih besedah skušala čim bolj jasno predstaviti položaj, v katerem sta Slovenija in širše evropsko okolje, koliko je še manevrskega prostora pri zadolževanju, kakšne so obveznosti Slovenije in kakšne bodo sankcije, če obveznosti do partnerjev ne bomo izpolnili.

"Na nek način smo računali, da bo to pripomoglo k temu, da bo nekoliko več razuma v tem dialogu. Žal se to ni zgodilo," je dejal v pogovoru za TV Slovenija.

Drugi razlog Janša vidi v tem, da je vlada vedno, kadarkoli so sindikati javnega sektorja zagrozili s stavko, pokleknila.

"Vendar tokrat temu ne bo tako. Ta stavka ne bo plačana. Vsak, ki bo stavkal, za tisti dan ne bo dobil plačila," je bil jasen predsednik vlade.

"Ti ljudje živijo na luni"

Vlada je po njegovih besedah pričakovala, da bodo sindikati po tem, ko je bilo predlagano 15-odstotno znižanje plač, prišli nasproti s svojim predlogom, nato pa bi ga uskladili.

Sindikati pa so v stavkovnih zahtevah predlagali takojšnjo odpravo plačnih nesorazmerij, kar bi pomenilo dodatnih nekaj sto milijonov evrov povečanja mase plač. "Tako se ni možno pogajati. Ti ljudje živijo na luni," je dejal Janša.

Ob tem je zavrnil očitke o pomanjkljivem socialnem dialogu in o tem, da naj bi vlada podcenjevala javni sektor. "To govorjenje sindikalnih voditeljev je zgolj propagandno nabijanje v času, ko se skuša povečati konflikt," je poudaril. Javni sektor je po njegovih besedah pomemben, saj omogoča, da družna normalno deluje.

"Vlada nima svojih sredstev"

A Janša je spomnil, da lahko porabimo le toliko, kot ustvarimo. "Vlada nima svojih sredstev. To so sredstva davkoplačevalcev in tukaj gre za srečanje z realnostjo," je opozoril premier.

Velik del Slovenije je to v zadnjih treh letih že spoznal, zdaj pa smo prišli do trenutka, ko začenja to spoznavati tudi javni sektor.

"Prekomerna potrošnja zadnjih treh let je bila financirana z zadolževanjem in zdaj prihajajo računi za to zadolževanje - 700 milijonov evrov v letošnjem letu samo za plačilo obresti," je povedal.

Janša: Bogati razred ni tako velik

Ukrepe, ki jih predlaga vlada, je treba po oceni Janše zato sprejeti v tej obliki, sicer bodo v naslednjem krogu bistveno ostrejši. Zagotovil je, da ukrepi ne bodo prizadeli le najšibkejšega sloja državljanov, temveč tudi bogate.

"Problem Slovenije je, da tako imenovani bogati razred ni tako velik, da bi tukaj lahko dobili vsa tista sredstva, ki jih na drugi strani potrebujemo, da zapremo te škarje," je dejal premier.

Komentarjev 23
  • privat 06:31 02.maj 2012.

    janša pravi da ne bo pokleknil pred sindikati...sej to vemo da sindikati na slovenskem so umorjeni leta 91(v prenesenem smislu besede)...nastavili pa so samo lutke z malim koeficientom inteligence!! Sindikati se ne zavedajo kaj sploh delajo,koliko škode so naredili in ...prikaži več da bojo preganjani zaradi tega ,ko se zadeve spravijo na demokratične tirnice!Sindikati zato samo uživajte dokler je še fašizem na slovenskem...red in zakon pa bo prišel tudi v ravbar državo!

  • Klemen Zec 13:46 18.april 2012.

    klinika je skoraj nared in njegov dvorec tudi, prste pa imajo še ostali njegovi podrepniki; Zver, Zagožen, Brejc itd.

  • Klemen Zec 13:44 18.april 2012.

    in ta izjava naj bo izrečena iz ust "demokrata" ?grozljivo, kako je v prejšnjem mandatu ščuval in sesipal vse po čez, pa da je socialni dialog umrl, da ga sploh ni !sedaj se vidi kdo se dogovarja z ...prikaži več sindikati in na kakšen nemogoč način, enostavno vladi ni do konsenza med pogajalci !