Slovenija
16 ogledov

Janša: Vlada se nič ne čudi

Janez Janša Žurnal24 main
Predsednik vlade Janez Janša se je prek Twitterja odzval na včerajšnji zapis v medijih, da je vlada z začudenjem sprejela znižanje bonitetne ocene Sloveniji s strani Moody'sa in Standard & Poor'sa.

"Vlada se nič ne čudi. To je odgovor tistim, ki so julija vladne ukrepe razglasili za prehitre." Tako se je premier Janša odzval na včerajšnji naslov na spletni strani Pop TV glede odziva finančnega ministrstva na nižanje ocene kreditnega dolga Sloveniji s strani omenjenih bonitetnih agencij. Vest spletnega portala je imela namreč naslov "Vlada se čudi, finančni trgi pa krepijo pritisk na Slovenijo".

Slabi obeti

Tako Moody's kot Standard & Poor's (S&P) sta tudi ohranila negativne napovedi za našo državo. Moody2 je kot glavni razlog za znižanje bonitetne ocene Slovenije z A2 na Baa2 navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg. Moody's na koncu tudi svari, da je Slovenija v vse večji nevarnosti, da doživi finančni šok. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. To po oceni agencije predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

Vlada je v odzivu na odločitev Moody'sa izrazila obžalovanje, pri čemer je izrazila razočaranje nad neupoštevanjem številnih ukrepov vlade na področju konsolidacije javnih financ ter političnega soglasja glede reševanja vprašanja fiskalnega pravila in upravljanja slabih bančnih terjatev. Kot poudarjajo na ministrstvu za finance, se Slovenija po makroekonomskih kazalcih ne more primerjati z najbolj ranljivimi evrskimi državami.

Komentarjev 8
  • vest 19:54 06.avgust 2012.

    Lansko leto je opozicija z referendumi zminirala delo tedanje vlade. Če bi samo eden od izsiljenih referendumov padel, bi verjetno ne bili v tako nezavidljivem položaju. Končni rezultat so bile predčasne volitve, ki so na novo uredile politični zemljevid. Vlada ...prikaži več bi se morala začeti obnašati kot vlada in ne več kot opozicija. Namesto, da bi se začela ukvarjati z ustvarjanjem večjegaBDP se je lotila nepotrebne delitve naroda na naše in druge. Vlada je tista, ki kroji pogoje za gospodarski napredek (z sprejeto zakonodajo) in s tem tujini tudi kaže kakšni so tudi obeti za vračilo v teh trenutkih sposojenega denarja. Zaradi tako sposobne vlade (ki si jo mogoče tudi zaslužimo) imamo tudi tako obrestno mero na izdane obveznice s katerimi si sposodimo dena.

  • dragec 12:32 06.avgust 2012.

    Tudi jaz se nič ne čudim. Bog nam pomagaj!!!

  • Mr.Bean 19:58 05.avgust 2012.

    kako nič naredil? sej se pridno še naprej čudi sprejetja znižane bonitetne ocene Sloveniji s strani Moody'sa.....