Slovenija
26 ogledov

Janša vrhovnih sodnikov ni prepričal

Janez Janša po sojenju Anže Petkovšek
Vrhovni sodniki so odposlali svojo odločitev o zahtevi za varstvo zakonitosti Janeza Janše. Vrhovnih sodnikov ni prepričal. Janša sodbe še nima.

Vrhovni sodniki so dober mesec po obravnavi zahteve za varstvo zakonitosti, s katero je poskušal nekdanji predsednik vlade Janez Janša izpodbiti dveletno zaporno kazen, ki jo prestaja v zaporu na Dobu, odposlali svojo odločitev. Vrhovni sodniki so, kot izhaja iz njihove obrazložitve, potrdili pravnomočno obsodbo in kot neutemeljene zavrnili Janševe argumente, da naj bi mu med sojenjem kršili številne pravice.

"Odločba je bila skladno z določbami sodnega reda posredovana na prvostopenjsko Okrajno sodišče v Ljubljani, ki jo bo vročilo strankam v postopku. Informacije o vsebini bodo javnosti na voljo po tem, ko bo odločba vročena strankam v postopku," pojasnjujejo na vrhovnem sodišču. 

Okrajno sodišče, ki je Janši tolikšno kazen izreklo zaradi koruptivnosti pri državnem nakupu vojaških oklepnikov Patria, bo sodbo vrhovnih sodnikov predvidoma v petek odposlalo Janši in vojaškemu brigadirju Antonu Krkoviču ter poslovnežu Ivanu Črnkoviču, ki sta bila prav tako obsojena skupaj z Janšo, zaradi česar sta prav tako sodbo poskušala izpodbiti z zahtevo za varstvo zakonitosti.

Vsi trije bodo morali plačati še po tisoč evrov stroškov postopka oziroma sodne takse.

Trojica je v zahtevah za varstvo zakonitosti med drugim očitala tožilstvu in okrajni sodnici, ki jih je obsodila, da so premalo konkretizirali, utemeljili kaznivo dejanje, zaradi katerega jih je doletela zaporna kazen, s čimer naj bi jim med drugim kršili tudi pravico do nepristranskega, neodvisnega sojenja. A se vrhovni sodniki s tem niso strinjali. Ocenjujejo, da jim v sodnem procesu pred dvema sodiščema doslej pravice niso bile kršene.

Poskušajo lahko še na ustavnem in evropskem

Po zavrnjenih zahtevah za varstvo zakonitosti lahko trojica zdaj poskuša še z ustavno pritožbo, če ne uspe niti na ustavnem sodišču pa se lahko pritoži še na evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Vsi trije že vse od začetka sodnega procesa napovedujejo, da bodo uporabili oziroma izčrpali vsa pravna sredstva, ki jih imajo na voljo, da "to sodbo spravijo s sveta."

Janša in njegov zagovornik Franci Matoz bosta ustavno pritožbo pripravila, ko bosta prejela sodbo vrhovnega sodišča in jo temeljito pregledala, enako Črnkovič. Medtem, ko je Krkovičev zagovornik Jože Hribernik sodbo že prejel in ustavno pritožbo napoveduje že v kratkem.

 

 

 

 

 

Komentarjev 21
  • mph 18:35 07.november 2014.

    Malce drugače gre ta rek: ko si mrtev, ne veš, da si mrtev in ne trpiš, trpijo DRUGI. Enako je, ko si zabit. Uboga tvoja okolica. :-)

  • mph 18:34 07.november 2014.

    Se strinjam, s tem, da ima Janša preverjetno tri svoje rumenokravatarje (vsaj Petrič se je ponosno razkazoval z rumeno kravato, kar pomnim slike) med US. Ne vidim pa niti približno, da je tako pri Masleši.

  • pikijakob 17:27 07.november 2014.

    Koliko let se že ukvarjamo s pleškotom in njegovimi fintami namesto da bi slovenija zaživela?