Slovenija
17 ogledov

Janša: “Vsak tajkunski kredit ima podpis odgovornih oseb”

Janez Janša Nino Verdnik
Janez Janša. Kaj bo naredil, če bo premier, predvsem pa, kaj bo naredil, da ne bo ponovil nekaterih napak iz svojega prvega mandata? Zlasti pri kadrovanju.

Kako boste dosegli družbeno soglasje za izvedbo socialnih in gospodarskih reform?

Sprožili bomo oblikovanje novega socialnega sporazuma in socialne partnerje povabili k sooblikovanju rešitev. Naša vlada je dokazala, da je možno vzpostaviti socialni dialog v okviru ekonomsko-socialnega sveta. Pogovore z gospodarstveniki in sindikati smo že začeli.

S katerimi ukrepi boste povečali učinkovitost tožilstva in policije ter pospešili sodne postopke?

Ustanovili bomo specializiran oddelek policije, tožilske skupine in sodišča za preganjanje težkih gospodarskih kaznivih dejanj, pranja denarja, špekulativnih stečajev, divje privatizacije in oškodovanja delavcev. Sodišča bodo morala razsoditi v enem letu.

Bedrana Ahmić, 25, je za Žurnal povedala, da pozna veliko mladih, ki bi lahko delali, pa so raje doma in prejemajo socialno pomoč. Kaj boste storili, če boste v vladi, da boste to odpravili?

Dvomim, da bi veliko mladih raje prejemalo nizko socialno pomoč kot delalo v svojem poklicu za dobro plačo. Problem je, ker večina te izbire nima. Da bi jo dobili, moramo v gospodarstvu ustvariti pogoje za ustvarjanje novih kvalitetnih delovnih mest. Z odpravo plačilne nediscipline, kreditnega krča, z investicijskimi olajšavami in razbremenitvijo plač.

Podjetnik Ante Guberac pozna veliko ljudi, ki so dobili posojila na lepe oči. Kako boste odkrivali bankirje, ki so odobravali slaba in tajkunska posojila, ter kako boste ukrepali zoper njih?

Ob ustanovitvi tako imenovane slabe banke bodo izločene slabe naložbe, s tem pa se bo sprožil tudi postopek ugotavljanja odgovornosti za slabe, tudi tajkunske kredite. Vsak tak kredit ima podpis odgovornih oseb.

Javna uslužbenka Nina Agnes Hrustek pravi, da morajo stranke še vedno pogosto prinesti nešteto dokumentov. Kako boste to spremenili?

Odpravili bomo vsa nepotrebna soglasja in prešli na elektronsko poslovanje javne uprave, tako da bo možno večino opravil urediti od doma ali pa v uradih, vendar tako, da bodo uslužbenci enostavno vnašali podatke strank v elektronske obrazce.

Rok Hržič, 21, je opazil, da je treba omejiti vpis na univerze, ker te ne proizvajajo kadrov, kakršne potrebuje gospodarstvo. Ali bolj skrbimo za delovna mesta profesorjev kot mladine?

Drži, desetletje smo vpisovali več novinarjev in filozofov kot računalničarjev, čeprav so bile potrebe po zadnjih štirikrat večje. Potrebujemo tako dobre pravnike kot novinarje in ekonomiste, vendar ne več, kot je realnih potreb. V našem mandatu smo s težko muko potem povečali vpis na tehniške in naravoslovne fakultete za 20 odstotkov, danes pa je stanje spet slabše. Absolutno so tu potrebne velike spremembe.

V enem od soočenj ste povedali, da Andrej Lovšin ne bo direktor katerega od podjetij, če boste vi odločali. Mar dopuščate možnost, da boste kakorkoli vpleteni v izbiro direktorjev podjetij s pomembnim državnim deležem?

Nasprotno. V strateških državnih podjetjih bomo zadržali le 25 odstotkov plus delnico, država se bo tako umaknila iz tekočega vodenja, kadrovanja in poslovanja.

Kako lahko zagotovite, da takšnih poslov, kot je bila prodaja Mercatorja, ne bo, če boste premier?

Mercatorja ni prodala vlada, temveč sta Kad in Sod prodala manjšinska deleža v Mercatorju. In to na povsem zakonit način slovenskim lastnikom za pošteno ceno. Oba sklada sta pod prejšnjo, Ropovo vlado na enak način, a večinoma za nižjo ceno prodala prek 200 podjetij. Danes pa banke v državni lasti prodajajo Mercator tujcem. Očitek nam je bil, da naj bi v zameno za prodajo Mercatorja dobili Delo. Kot lahko sami vidite, je Delo še vedno tam, kjer je bilo.

Kakšne načrte imate s Sovo? Predvidevate spremembe?

S Sovo se ob teh gospodarskih in socialnih problemih, ki nas čakajo, res ne ukvarjamo. Bojim pa se, da se mogoče ona z nami.

Komentarjev 15
  • Avatar Zala
    Zala 14:42 03.december 2011.

    Obvestilo uredništva: Zaradi predvolilnega molka smo vaš komentar izbrisali. Hvala za razumevanje.

  • matt5 17:32 29.november 2011.

    Kar nam politiki te dni zagotavljajo je res blef !!!!

  • Žurnalček 10:18 29.november 2011.

    Ti bodo Osterajhari pokazal in povedal, kaj in kakšno mora biti sodstvo !