Slovenija
8773 ogledov

Najnovejša raziskava: Janša z naskokom vodi, ostali capljajo z njim

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Bolj se bližajo volitve, bolj se SDS utrjuje v vodstvu.

Anketa javnega mnenja, ki jo je za Siol.net in Planet TV izvedel Inštitut Mediana, je pokazala, da ima največjo podporo med volivci SDS, ki bi jo volilo 15,5 odstotka vprašanih. Z 8,6 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca (LMŠ), tretja je SD s 6,8 odstotka podpore, poroča spletni portal Siol.net. Četrtina volivcev še ne ve, koga bi obkrožila.

Na četrtem mestu je s 4,8-odstotno podporo SMC, sledita Levica s 4,4 odstotka in DeSUS s štirimi odstotki podpore. S 3,1 odstotka se je na lestvici na sedmem mestu znašla Stranka Alenke Bratušek, za njo pa z 2,9 odstotka Slovenska nacionalna stranka (SNS), ki jo vodi nekdanji poslanec Zmago Jelinčič. NSi je izbralo 2,4 odstotka vseh anketirancev.

Več kot enoodstotno podporo imajo še SLS (1,7 odstotka), ReSET - rešimo Slovenijo elite in tajkunov (1,4 odstotka) in Piratska stranka (1,3 odstotka).

Andreja Čuša in Zelene Slovenije bi podprlo 0,6 odstotka anketirancev, Listo novinarja Bojana Požarja pol odstotka anketirancev, Združeno desnico, v katero sta se povezala Franc Kangler in Aleš Primc, Združeno levico in Slogo ter Dobro državo pa po 0,4 odstotka anketirancev.

Nobeni novi stranki, razen LMŠ, trenutno ne kaže, da bi se lahko prebila v državni zbor.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Okoli 38 odstotkov vprašanih še ne ve, katero stranko bi volili, ni želelo odgovoriti na vprašanje, ne bi volili nobene stranke ali pa bi oddali prazno glasovnico.

Inštitut Mediana je anketo javnega mnenja za Siol.net in Planet TV opravil med 9. in 15. majem na vzorcu 750 anketirancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • komentator50 10:32 18.maj 2018.

    Kaj mu pomaga zmaga,če pa noče nihče z njim v koalicijo.Spet bo jok in stok in obtožbe o ukradenih volitvah.Predlagam koalicijo z Orbanom ( v Madžarski)

  • igorgeus 20:20 17.maj 2018.

    Neverjetno, folk si prav prosi, da drzava propade. Kvizlinsko klicanje trojke je pozabljeno, kadrovski cunami v javnem sektorju in drzavnih podjetjih tudi. Pa povzrocitev padca bdp, prekomerno zadolzevanje, tajkunstvo. Spomin zlate ribice. 25 let drzave in ocitno ne zmoremo vec. Nismo v stanju.

  • dragec 19:43 17.maj 2018.

    Vodi Albanec (šiptar) Ivani Jansxa, bravo Slvenci