Slovenija
10 ogledov

Janša z Rehnom o blokadi

Evropska unija, Evropa EPA
Ob srečanju Janše z Rehnom je slovenski premier komisarju povedal, da je referendumska blokada proračuna potencialno problem za celotno območje evra in negativen signal tudi zunaj Evrope.

Premier Janez Janša se je pogovarjal z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom z namenom, da mu pojasni referendumsko dogajanje v Sloveniji.

"Prvič v zgodovini kakšne parlamentarne demokracije se je zgodilo, da nekdo blokira sprejetje proračuna z referendumom, tega še nikoli nikjer na svetu ni bilo, in potrebna so nekatera pojasnila," je povedal premier ob prihodu na vrh.

Janša: Blokada proračuna je izven meja zdrave presoje

Referendumska blokada proračuna je "sabotaža razvoja in življenja sedanjih in prihodnjih generacij," je opozoril Janša. Zasilno financiranje po dvanajstinah po njegovih besedah ne ogroža le delovanja nekaterih institucij, ampak tudi uporabo evropskih sredstev, ki so edina na voljo za zagon rasti.

"Tisti, ki je vložil referendumsko pobudo na proračun, iz katere lahko nastane zahteva, je naredil nekaj, kar je izven meja zdrave presoje," je poudaril.

"Kot zdaj kaže, tudi če se nič nadaljnjega ne zgodi, ustavno sodišče zagotovo ne bo moglo intervenirati v času do novega leta, kar pomeni, da bomo v januar zagotovo šli z zasilnim financiranjem," je pojasnil premier.

Janša: Ostali bomo brez sredstev iz evropskih skladov

Zasilno financiranje po Janševih besedah ogroža vse. "Najbolj skrbi, da takšno zasilno financiranje ne ogroža samo nekaterih institucij, na primer vaše televizije, ki bo brez virov za delovanje, ampak ogroža uporabo tistih sredstev, ki so pravzaprav edina na voljo za ponoven zagon rasti, to je sredstev iz evropskih skladov," je opozoril in položaj ponazoril na primeru RTV.

Slovenija ima po besedah predsednika vlade še velik del nepočrpanih milijonov iz obstoječe finančne perspektive 2007-2013.

"Proračun je v razvojnem delu osredotočen na uporabo teh sredstev. Če bo zdaj blokiran, bomo zamudili čas, ker nam teče že voda v grlo zaradi zamud iz prejšnjih obdobij. V času, ko najbolj potrebujemo te stotine milijonov evrov za investicije, novo rast in delovna mesta, bo dostop do teh sredstev zaradi blokiranja lastnega proračuna pravzaprav preprečen," je še opozoril.

"Pojasnil sem nekatere "eksotične" zadeve"

Janša je Rehnu predstavil napore, ki jih vlada vlaga v to, da Slovenijo "potegne iz nevarnih voda". "Podal sem določena pojasnila v zvezi z nekaterimi precej eksotičnimi zadevami, ki smo jim priča pri nas, kot so blokade proračunov in podobnih zadev, kar se ne dogaja drugod," je dejal Janša.

Iz pogovora je po njegovih besedah jasno, da Evropska komisija natančno spremlja dogajanje v Sloveniji. A problem z najnovejšo referendumsko blokado proračuna je po Janševih besedah seveda predvsem problem Slovenije, bistveno manj problem komisije.

"Problem Evropske komisije in celega evrosistema je v tolikšni meri, kolikor ta nevarnost približuje Slovenijo trenutku, ko bi nas morali reševati drugi. V tem trenutku pa je to problem za celotno območje evra," je poudaril.

Z referendumskimi blokadami tako Slovenija po Janševih navedbah pošilja negativen signal tudi zunaj Evrope. "To ni samo naš problem, nimamo odgovornosti samo navznoter, ampak tudi navzven. Naše neodgovorno obnašanje ogroža tudi druge," je poudaril Janša.

Komisar Rehn ni bil na voljo za izjave. Njegov tiskovni predstavnik Simon O'Connor pa je sporočil le, da sta slovenski premier in komisar "razpravljala o gospodarskih razmerah in spremembah politik v Sloveniji in območju evra, predvsem o krepitvi naše ekonomske in monetarne unije".

Komentarjev 6
  • provni 09:40 15.december 2012.

    Janša je rušil prejšnjo Vlado, ki je imela pametne poteze, sam pa izpeljuje protizakonite poteze, straši narod z najavami kaj se bo zgodilo, če ne bodo sprejeli njegovih želja inkončno, narod ga sploh ni izvolil. Naj odstopi, ker ...prikaži več mu itak nihče ne verjame več. Z njim ni več nobene bodočnosti. Naj raje hodi na sodišče in pove, kam je šel denar, ne pa da hoče spremeniti Ustavo in zakonodajo sebi v prid. Pa lep pozdrav.

  • ocean 08:19 15.december 2012.

    Če je imel naš premier kaj poročati g. Oliji Rehnu o tem, kako on sam vidi reakcije naših sindikatov in našega ljudstva, bi to lahko storil po elektronski pošti. Premier je le v službi ljudstva in če ta nima za ...prikaži več preživetje in varčuje, potem tudi premier ne sme po nepotrebnem zapravljati z dragimi in nepotrebnimi potovanji v Bruselj.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 13:58 14.december 2012.

    sploh nista dobila dovolj ljudskih glasov, da bi lahko kandidirala;podrobnosti lahko preberete na gibanje-ops.com