Slovenija
14 ogledov

Janša: Za Pahorja obtožni predlog

Janez Jan%C5%A1a Žurnal24 main
Prvak SDS Janez Janša: Pri objavi tajnih diplomatskih depeš je šlo za politični interes. Pričakuje obtožni predlog proti premierju.

Janez Janša na uradni spletni strani SDS pod naslovom Vsaka palica ima dva konca komentira javno razkrite depeše Washingtona.

''Moje načelno stališče do objave tajnih diplomatskih depeš je enako, kot je bilo leta 2008, ko so slovenski in srbski mediji objavili tisto znano diplomatsko depešo iz Washingtona. Mislim, da je to neprimerno ravnanje, ki povzroči škodo tudi tistim, ki niso z ničemer vpleteni v te zadeve in je v ozadju vedno politični interes. Tudi pri zadnji zadevi, ko se objavljajo depeše Washingtona, gre za jasno izražen politični interes, ki bo prizadel krive in nedolžne,'' piše Janša.

Predsednik republike dr. Danilo Türk ocenjuje, da bo imela objava dokumentov in diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks veliko neugodnih posledic za mednarodne odnose in zaupanje med državami. Glede depeš, ki zadevajo Slovenijo in govorijo o domnevnem dogovarjanju z Združenimi državami Amerike o srečanju s predsednikom Obamo v zameno za sprejem ujetnikov iz Guantanama in drugimi uslugami, predsednik republike ocenjuje, da je tovrstno dogovarjanje, če je do njega res prišlo, neprimerno in ni v skladu z načeli in interesi slovenske zunanje politike.

Se je Pahor res dogovarjal o podkupovanju?
Janša pri tej konkretni zadevi pričakuje, da bo višja državna tožilka Zobec Hrastarjeva nemudoma napisala obtožni predlog proti premierju Borutu Pahorju. ''Iz te depeše namreč izhaja, da se je on na znanem kraju, znanega dne, na ugotovljen način dogovarjal o podkupovanju oziroma je dal obljubo podkupnine konkretni osebi. Ker zna omenjena tožilka spisati obtožni predlog na podlagi neugotovljenega načina, neugotovljenega dne in neugotovljenega kraja, bo to zdaj zanjo prav lahko delo,'' meni Janša.

Palica ima vedno dva konca
''Zelo me zanima, kako bodo tisti, ki so pozdravili objavo t. i. Washingtonske depeše, danes reagirali na podobno zadevo, ki dokazuje, da ima palica vedno dva konca. Kaj so pisali tuji diplomati o pogovorih z nami, oziroma z vladnimi predstavniki v našem mandatu, ne morem vedeti. Lahko pa zagotavljam, da trgovanj v smislu, kot lahko preberemo v tej depeši, v času našega mandata ni bilo. Mi smo dobili termine za srečanje z ameriškim predsednikom brez kakšnih posebnih problemov, na podlagi vabila, poleg tega pa nisem samo jaz obiskal ameriškega predsednika, ampak je tudi on obiskal Slovenijo,'' še komentira Janša.

Kresalova ima dvojne skrbi
''Ob objavi depeš nas mora zaskrbeti, kako v resnici delujejo mehanizmi diplomacije in tudi kako lahko takšne depeše pridejo v javnost. Enako pa nas mora zaskrbeti odziv prvaka opozicije, ki se je nemudoma postavil v vlogo generalnega državnega tožilca in kar konkretnemu tožilcu odredil, koga naj obdolži katerega kaznivega dejanja. Očitno stari vzorci razmišljanja in ravnanja, ohrabreni s porastom javnomnenjske podpore, pri Janezu Janši že bijejo na plan,'' pa je objavo depeš in odziv Janše komentirala notranja ministrica Katarina Kresal.

Pahor ostaja pri včerajšnji izjavi
''Vprašanje njegovega obiska pri predsedniku ZDA Baracku Obami se ni nikoli povezovalo s sprejetjem ujetnikov iz zapora v Guantanamu. Ocene, ki jih podajajo ameriški diplomati v svoji interni komunikaciji, so stvar ameriške diplomacije. Vtis, ki ga je po pogovoru podal takratni odpravnik poslov na veleposlaništvu ZDA g. Freden, je njegova stvar, zato je v želji po ohranitvi odličnih odnosov med Slovenijo in ZDA predsednik vlade Pahor ne more in ne želi komentirati,'' pa so sporočili iz kabineta predsednika vlade. V današnjem pogovoru premierja Pahorja z veleposlanikom ZDA Mussomelijem je slednji ponovno zatrdil, kot so navedli v sporočilu, da ni bilo nobenega pogojevanja med obiskom premierja Pahorja v ZDA in sprejemom zapornika iz Guantanama.

''Glede morebitne investicije ameriškega podjetja pri izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem je predsednik vlade tudi javno večkrat ponovil svoje osebno stališče, da mora Slovenija povečati obseg tujih investicij doma, jih razpršiti, v finančnih in varnostnih ustanovah (vključno z jedrsko elektrarno) pa naj se da prednostno možnost investicijam iz Zahodnega sveta, ki mu politično, gospodarsko in vojaško pripadamo. Na tem in podobnih pogovorih s tem in drugimi diplomati predsednik vlade v svojih ocenah možnosti skupnega političnega in gospodarskega sodelovanja niti ni želel niti ni mogel preseči svojih pristojnosti, saj se o njih odloča skladno z veljavno zakonodajo,'' so že zapisali v sporočilu za javnost v kabinetu premierja.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.