Slovenija
16 ogledov

Janša zaradi Patrie zahteva 1,5 milijona

Poleg Janše so v zadevi Patria zaradi domnevnega jemanja podkupnine obtoženi še Žurnal24 main
Skoraj tri leta po vloženi tožbi Janše se je na ljubljanskem okrožnem sodišču po slabih dveh urah končal prvi narok. Dodatnih dokazov ni bilo predloženih.

Tri leta po oddaji Resnica o Patrii, v kateri so takratnega premierja Janeza Janšo obtožili, da je pri poslu s patriami prejel podkupnino, se je na ljubljanskem okrožnem sodišču končala pravda zaradi tožbe, ki jo je vložil Janša. Današnji narok se je zaključil v slabih dveh urah.

Janša je poudaril, da smo tri leta poslušali, da dokazi obstajajo, in da jih bodo predložili, ko bo prišlo do obravnave na sodišču. A danes na sodišče "ni bilo ne Berglunda ne dokazov". Njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič, pa je opozorila, da je bil danes zadnji dan do katerega bi lahko predložili kakršnekoli dokaze, a jih ni bilo.

Pooblaščenec finskega novinarja in finske televizijske hiše YLE, Andrej Kirm je razložil, da se je novinar odločil, da bo zaščitil svoje vire, kar je tudi njegova pravica. Zato je sodniku Mateju Paplerju predlagal, da se pridobi tožilski spis, ki je bil vložen proti Janši, Tonetu Krkoviču, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu in Ivanu Črnkoviču, ter se vodi na ljubljanskem okrajnem sodišču. Omenjeni spis, naj bi vseboval določene listinske dokaze in elektronska sporočila, iz katerih izhaja, da je imel Berglund razlog verjeti temu, kar je navedel v oddaji Resnica o Patrii.

Zahteva odškodnino

Nekdanji predsednik vlade zahteva umik izjav in 1,5 milijona evrov odškodnine. Prvak opozicije toži avtorja oddaje, finskega novinarja Magnusa Berglunda, nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika, direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja ter finsko televizijo YLE, ki je oddajo predvajala.

Oddajo, ki je v Sloveniji sprožila burne odzive, so predvajali septembra 2008, torej nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami. Janša je že dan po objavi oddaje zatrdil, da so navedbe v finski oddaji čista laž in konstrukt ter da ni naključje, da so se pojavile v času pred volitvami.

Želeli so sojenje na novomeškem sodišču

Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič je v njegovem imenu tožbo vložila na novomeško sodišče, ki se je maja lani izreklo za krajevno nepristojno in primer odstopilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču.

Na sklep sta se pritožila Zidar Klemenčičeva in pooblaščenec Fincev, odvetnik Andrej Kirm. Klemenčičeva je namreč vztrajala, da je primer v pristojnosti novomeškega sodišča, medtem ko je Kirm vztrajal, da bi moralo v skladu z evropskimi pravili o primeru odločati finsko sodišče, saj je bila oddaja Resnica o Patrii pripravljena in prvič predvajana na Finskem.

Kirm vse očitke zavrača, saj meni, da so izsledki, predstavljeni v oddaji, plod vestnega in skrbnega novinarskega dela, vsi sklepi pa so logična posledica zbranih informacij in dokazov.

Komentarjev 3
  • VERITA 13:44 17.junij 2011.

    Za storjeno škodo, je ta znesek premajhen. Pa ni važno za katero osebo gre.

  • Aleksandragrey 12:54 17.junij 2011.

    Ali mu samo toliko še manjka za kliniko....za Urško....še ni pobral zadosti...!

  • Altesse 11:41 17.junij 2011.

    Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.