Slovenija
34 ogledov

"Janša zavestno laže"

Milan Kučan (Foto: Saša Despot) Saša Despot
SDS in Kučan v besednem dvoboju zaradi izjave Janeza Janše v Pogledih Slovenije. Kučan: Janša zavestno laže.

Besedni dvoboj med SDS in nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom o tem, kdo je naročil aretacijo Janeza Janše leta 1988, se nadaljuje.

Vse skupaj se je začelo po tem, ko je Janez Janša v četrtkovi oddaji na TV Slovenija izrazil upanje, da bo lahko sodeloval s predsednikom države Danilom Türkom, lastno pripravljenost za to pa je podkrepil z besedami, da je sam v času slovenske osamosvojitve sodeloval "s človekom, ki je bil pred njim (Türkom, op. a.) na takšnem mestu, ki me je dal zapreti".

Na obtožbe se je odzval nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je zapisal, da ni bil on tisti, ki ga je dal leta 1988 zapreti. To je zahtevala jugoslovanska armada, ne pa slovenski politični vrh. Janšo je obtožil laži, manipulacij, podtikanj in sprenevedanj.

V SDS so Kučanove navedbe zanikali in zapisali, da je Janšo 31. maja 1988 aretirala Služba državne varnosti (SDV), "ki je bila neposredno podrejena komiteju za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito, ki ga je vodil Milan Kučan kot predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (ZKS)". "Šele dva dni po aretaciji pa ga je Kučanova SDV predala vojaškemu tožilcu Jugoslovanske ljudske armade, ki je naprej vodil postopek," so zapisali.

Zanika, da je bil SDV podrejen

Na omenjene navedbe se je spet odzval Kučan, ki zanika, da je bil SDV, ki je leta 1988 aretiral Janeza Janšo, podrejen odboru, ki ga je vodil on. Kot je dejal, gre za še eno manipulacijo.

Po Kučanovih besedah ZKS v njegovem obdobju "ni ne hotela ne mogla podrejati državnih organov, kaj šele da bi nadzirala in se vmešavala v konkretne operacije SDV-ja, ki je bil sestavni del sekretariata za notranje zadeve. Odločitev o aretacijah, tudi o aretaciji Janše, ni sprejemal omenjeni komite, še manj so bile to moje odločitve."

Zato Kučan, kot piše spletni portal rtvslo.si, še vedno trdi, da je trditev sedanjega predsednika vlade zavestna laž. "Laganje, podtikanje in manipulacije enega najvišjih predstavnikov države pa so slab obet za državo in za državljane," je še zapisal Kučan.

Komentarjev 50
  • Branko Lukačič 10:03 15.februar 2012.

    TO MALO PREDRZNO SOVO Z JANKOVIČEM VRED BI MORALI ŽE ZDANAJ ZAPRET ALI PA VSAJ IZGNATI IZ SLOVENIJE PA BI IMELI MIR IN DOBRO VLADO

  • Branko Lukačič 09:53 15.februar 2012.

    ZGLEDA DA SO BILI SLEPI KO SO MU TO PODELILI OZIROMA ŠE SEV.KOREJSKI SISTEM TI SI PA TA PRAVI TRALALA.SMRT KOMUNIZMU SVOBODA NARODU

  • Branko Lukačič 09:49 15.februar 2012.

    Če kdo laže je to stoprocentno kučan saj je on sam dal povod za aretacijo in zapretje G.J.J.Bil pa bi že čas da se neha iti politiko ker mu tako ali tako gre prelepo kot predsednik pa ni naredil ...prikaži več skoraj nič niti za (njegovo prekmurje se ni pobrigal) sicer pa zakaj se bi če sta z jankovičem gradila z našim denarjem v svoji rojstni srbiji . G.K UČAN ČAS JE DA PRENEHAŠ Z LAŽMI IN PODPIHOVANJEM SRB. PROTI SLOVENCEM SAM SI EDEN IZMED NJIH. PUSTI DELATI VLADI KER SEDAJ JE DEMOKRACIJA NE PA KOMUNIZEM