Slovenija
20814 ogledov

Janša zavihal nos, Tonin rušiteljem vlade ne bi rekel ne

Janez Janša Saša Despot
Premier Janez Janša se je na pobudo za oblikovanje t. i. koalicije ustavnega loka odzval na Twitterju. Zapisal je, da je "poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS".

"Ustavni lok po definiciji zahteva predstavništvo najmanj dveh tretjin volilnega telesa," je svojo oceno pojasnil Janša.

Predsedniki LMŠ, SD, Levica in SAB so danes namreč potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative Janševi vladi.

Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist Jože P. Damijan.

Jože P. Damijan | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Ta je pripravljen postati mandatar, v strankah pa se strinjajo, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov.

K sodelovanju bodo povabili tudi koalicijski SMC in DeSUS, ki jima po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek želijo dati možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo.

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi.

Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da je NSi vedno pripravljena na pogovor.

Po Počivalškovih besedah je za vodenje vlade "treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš". "Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi," je dejal za STA ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem.

interpelacija Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

NSi pa zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v DZ, je za STA dejal Tonin. Sicer pa je NSi stranka dialoga in pripravljena na pogovor, je dodal.

Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je že povedal svoje mnenje, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je dodal. Vlada po njegovem v tem trenutku dela dobro in ji je težko očitati napačne poteze.

 

 

 
Komentarjev 21
  • si_rob 19:30 08.oktober 2020.

    Verjetno bo treba počakati na volitve v desusu. Lahko pride za predsednika kak pametnejši od Gantarja, ki se bo zamislil o bodočnosti stranke in odj...l pokvarjenca Jajota in Hloda dokler je še čas.

  • kalasnikov 11:54 08.oktober 2020.

    S to idiotsko kleptomansko vlado smo doomed. Za zdajsne razmere je primerna samo ena oseba za čelo vlado: Ljudimila Novak. Edina, ki lahko poveze razlicne stranke, ima politicne izkusnje in za potrebno empatijo, da brcne v riti narkomane tipa Krek ...prikaži večk in senilnega jaz bi vojno Kacina.

  • Tupamaros 09:22 08.oktober 2020.

    Opozicija naklada. da je vrag je vzel šalo in, da je čas je za novo vlado. Ko se ozremo na najnovejši potek epidemije je vrag res vzel šalo. Predlog nove vlade pa je obvod ustave in skupek samih preizkušenih luzerjev. ...prikaži več V danem trenutku ne potrebujemo izkušenih starih pogrebcev.